• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

08.06.2021

07:09

DANAS IZRICANJE KONAČNE PRESUDE KOMANDANTU VOJSKE RS! Da sude po dokazima i zakonu, Mladića bi morali da oslobode!

Politika

DANAS IZRICANJE KONAČNE PRESUDE KOMANDANTU VOJSKE RS! Da sude po dokazima i zakonu, Mladića bi morali da oslobode!

Podeli vest

Sin Darko Mladić i advokat Branko Lukić kažu da Hag mora da oslobodi generala Ratka Mladića ako sudi po dokazima. Kakvu god presudu da izreknu haški inkvizitori, general Mladić za većinu Srba ostaje heroj

Haški tribunal, ako sudi prema dokazima i zakonu, danas mora da oslobodi generala Ratka Mladića, ili u najmanju ruku da naloži novo suđenje! Ovo tvrde Darko Mladić, sin generala Mladića, i advokat Branko Lukić, koji zastupa bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

Međutim, Hag danas najverovatnije neće doneti presudu, već politički proglas, pa su mnogo veće šanse da general bude 'osuđen'! Izricanje konačne presude Mladiću zakazano je za danas u 15 sati, a general je u prvostepenom postupku osuđen na doživotni zatvor za navodne ratne zločine u BiH.

Pogrešna presuda

Darko Mladić kaže da se nada da će žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu uvažiti brojne argumente odbrane iz žalbe na prvostepenu presudu i da će osloboditi njegovog oca.

- Od žalbenog veća očekujem više profesionalnog integriteta. Mi smo u žalbi pokazali na koliko je sve načina prvostepeno veće demonstriralo pristrasnost, dokazali smo izvrtanje činjenica i ubacivanje stvari koje uopšte nisu bile u optužnici, niti je data prilika da se o njima raspravlja. Po svim tim osnovima, odbrana je u žalbi pokazala da je prvostepeno veće pogrešno presudilo... - ističe Mladić, dodajući da putuje u Hag kako bi iz posebne prostorije pratio izricanje presude.

Činjenice

* Ratko Mladić je u novembru 2017. osuđen na doživotni zatvor
* I odbrana i tužilaštvo izjavili su žalbe na tu sudsku odluku
* Sudije mogu da potvrde presudu, preinače ili je ukinu i nalože novo suđenje
* Mladić je osuđen za 10 od ukupno 11 tačaka optužnice

- Moj otac će biti u sudnici, kao i pravna savetnica Peta Luis Bagot. Ratko je insistirao da lično bude u sudnici, bez obzira na veoma loše zdravstveno stanje. Posle presude imaću sat vremena da se vidimo. Radujem se što ću ga konačno videti posle skoro godinu i po dana, jer nismo imali prilike da uživo popričamo zbog korone. Kakva god presuda da bude, nadam se da stres neće biti preveliki za njega - kaže Darko Mladić.

Mladićev advokat Branko Lukić, takođe, očekuje ili oslobađanje generala ili nalog za ponavljanje suđenja.

- Ako su zaista analizirali dokaze odbrane i ako su ih pogledali, onda očekujem oslobađajuću presudu ili, u najmanju ruku, naredbu za ponavljanje suđenja. Zaista nemam dilemu da će prvostepena presuda biti promenjena samo ako su pogledali naše dokaze. Ako opet bude politika na sceni, onda neće ni biti doneta presuda, nego politički proglas - upozorava Lukić.

Sudska diverzija

Prema njegovim rečima, prvostepena presuda polazi od presuđenih činjenica iz ranijih presuda protiv Srba, u čijem donošenju su učestvovale i sudije iz Mladićevog prvostepenog veća.

- To je velika diverzija prvostepenog veća. Sudije su izbegle da analiziraju dokaze koje smo podneli. Odlučili su da dokaze odbrane uopšte ne gledaju kako ne bi morali da priznaju greške u ranijim presudama - ističe Lukić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srba

pre 2 godine

Voleo bih da se sve zavrsi srecno, medjutim nesmemo zaboraviti da je to isti onaj sud koji je srbe osudjivao bez validnih dokaza dok je ostale oslobadjao i pored nepobitnih dokaza. Ne zaboravimo da je to onaj isti sud koji je unistio dokaze protiv Hasima Tacija u predmetu "Zuta kuca".

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija