• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.06.2021

23:22

/VIDEO/ ŠTA ĆEMO SA LOGOROM U JASENOVCU, MISLIM DA SVI ZNAJU KO JE ĐAVO! Vučić žestoko odgovorio Hrvatima na sednici Saveta bezbednosti UN!

Informer.rs

Politika

/VIDEO/ ŠTA ĆEMO SA LOGOROM U JASENOVCU, MISLIM DA SVI ZNAJU KO JE ĐAVO! Vučić žestoko odgovorio Hrvatima na sednici Saveta bezbednosti UN!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić učestvovali su večeras na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj je predstavljen izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu

 

Ponovno obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

- Sven Alkalaj nema saglasnost Predsedništva. Neću da ulazim u detalje o kojima je on pričao i napadao Srbe iz BiH, ali to je njegov problem. Nisam rekao ništa protiv bilo koje zemlje iz regiona. Predstavnici BiH i Hrvatske su to učinili. Rekao je da je jasno ko je bio đavo. Bilo je lako za mene da odgovorim, zna se gde je bio najveći koncentracioni logor u Jasenovcu i mislim da svi znaju ko je bio đavo. Mi poštujemo njihove stavove iako ih ne delimo istovremeno. Primećujemo da posotje sporovi po pitanju. Zbog čega nije bilo Hrvata odgovornih za užasne zločine nad Srbima? Predstavnik Hrvatske je zaboravio da vam kaže da ima više nestalih Srba, i to je zaključak hrvatskog Crvenog krsta. Mi smo predložili hrvatima i Albancima. Rekli smo im "u redu, pronađite mesto u Srbiji i recite da imaju sumnje da ima tu sahranjenih da odemo, nemamo šta da krijemo. 

Hrvatski predstavnik Srbe nazvao đavolima

Hrvatski predstavnik je, poput Alkalaja, imao obraćanje prožeto mržnjom prema Srbima, koje je u jednom trenutku nazvao i - đavolima.

- Predsednik Vučić je istakao da tokom sukoba niko nije bio anđeo, ali ja mislim da je jasno ko je bio đavo. Današnja konačna presuda generalu Mladiću pokazuje značaj mehanizma - rekao je on.

Alkalaj likuje nad presudom Mladiću

Nepriznati predstavnik BiH Sven Alkalaj je danas istakao da je ponosan zbog presude generalu Ratku Mladiću.

- Mladić je poznat kao kasapin sa Balkana, i umreće u sramoti, ali pravda je pobedila, i zato je BiH danas zahvalna, rekao je Alkalaj, nepriznati predstavnik BiH.

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Foto: Informer.rs

- Republika Srbija je pokrenula mogućnost osluženja kazni u Srbiji. Nijedan odgvor nismo dobili na ovoj sednici. Prirodno je da služe kaznu u Srbiji. Želim da podvučem želju Srbije da izvršenje kazni građana Srbije bude u Srbiji. Tvrdnja da na način Srbija nije poštovala svoje obaveze, pozivam da Srbija ispoštuje obaveze. Republika Srbija ima obavezu da izruči građane za ratne zločine. Obaveze prema mehanizmu se tiču ozbiljnog prekršaja. Srbija ozbiljno shvata svoje obaveze. Samo bih podsetio da je Republika Srbija isporučila Tribunalu sve osobe optužene od strane Tužioca. Dostavili smo takođe i dokumentaciju.

 

 

Želim da vas podsetim na činjenicu da je Francuska odbila izručenje pojednica zbog nepoštovanja Suda pod parlom da Francuska ne izručuje svoje građane. Mnogi zločini počinjeni nad srpskim civilima nisu bili od interesocvanja, ali jako je bitno da ništa ne ostavimo nejasno. Interesantno je da pored kritike Srbija je jedina koja osuđuje zločine koje su počinili građani Srbije. Srbija osuđuje užasan zločin u Srebrenici. Ipak, mi smo ovde da analiziramo rezultate. Haški tribunal je sudio samo Srbima. Srbi su osuđeni na 1130 godina zatvora, i na 7 doživotnih kazni, s druge strane nijedan Hrvat nije osuđen. Gotovina je osuđen na 23 godine zatvora, dok je presuda posle promenjena na oslobađajuću. Takođe Naser Orić je oslobođen. Ispostavlja se da niko od njih nije odgovoran za te zločine. Pozivamo savet bezbednosti da nam pomogne.

On ističe da će Srbi pokazati odgovornost i da će se boriti za mir i stabilnost u regionu, i pozvao je mehanizam da poštuje Srbiju i međunarodno pravo, a ne da kriminalizuje našu zemlju.

- Okrenuti smo budućnosti a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. I imam jednu poruku za sve Srbe i Srbe u celom regionu: "Glave gore, ni Srbija ni srpski naord nisu osuđeni nizašta, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike - zaključio je Vučić.

Kina - Smanjite svoje troškove

Kineski predstavnik se zahvalio na izveštajima Agiusu i Bramercu, i izrazio je saučešće zbog smrti sudije Kama.

On je istakao da mehanizam nastavlja svoje napore na pronalaženju optuženih, i da Kina ceni te mere.

- Kina se nada da će mehanizam sprovesti svoje mogućnosti u skladu sa pravilima Saveta bezbednosti. Mehanizam takođe mora da racionalizuje korišćenje svojih budžetskih sredstava, i mora da umanji svoje troškove - kazao je on.

Kineski predstavnik je po pitanju izručenja Jojića i Radete rekao da se nada da će Srbija i Mehanizam uspostaviti komunikaciju i da će naći zajedničko rešenje za te probleme.

Niger i Sveti Vinsent i Grenadini pozdravili rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma

Predstavnici Nigera i Svetog Vinsenta i Grenadina su, kao i gotovo svi predstavnici, pozdravili rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma.

Oni su izrazili zadovoljstvo presudom generalu Ratku Mladiću, kao i da što skorije očekuju još dve presude - Simatoviću i Stanišiću.

Indija - Pravda i neutralnost su najvažniji

Predstavnik Indije je pozdravio rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma, ali je i rekao da mora da pravdu i neutralnost stavlja na prvo mesto.

Francuska: Pozivamo sve da sarađuju sa Mehanizmom

Foto: Printscreen

- Francuska podvlači svoju posvećenost izvršavanju obaveza. Gospodine predsedavajući, dejstvo Mehanizma nije ograničena na sud, jako je bitna zaštita svedoka. 

Obraćanje predstavnika SAD

Foto: Printscreen RTV Pink

- Apelaciono veće je donelo odluku o Mladiću. Nadamo se da će ova odluka doneti jednu mereu mira za porodice žrtava. Mi podvlačimo i značaj rada Mehanizma kako bi osigurao primenu pravde. u skladu sa tim mi smo razočarani sa tim da Srbija nije  ispunila obavezu. SAD poziva Srbiju da izvrše hapšenje Radete i Jojića.

Rusija stala na stranu Srbije

- Presuda protiv Ratka Mladića je nastavak politizacije međunarodnog rezidualnog mehanizma. Već 30 godian gledamo kako Hag uništava živote učesnika rata, koji je bio tragedija i za Srbe, Bošnjake i Hrvate. To je rat koji je uništio njihovu zemlju, i koji je pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda - kazao je on.

Foto: Printscreen TV Pink

Pitao je i da li iko pozvan na odgovornost zbog bombardovanja civila u SRJ, ubijanja novinara i bombardovanje kineske ambasasde.

- Zašto okrećete glavu pred zločinima Albanaca. Međunarodni tribunal je oruđe osvete, a ne pravde. Rezidualni mehanizam je nasledio negativne osobine svog prethodnika - kazao je ruski predstavnik, rekavši da presude nisu fer, pošto je jedna strana osuđena za sve, a zločini drugih su zataškani.

Velika Britanija

Foto: Printscreen TV Pink

- Mi smo impresionirani da je Mehanizam uspeo da napreduje. Ovo je jedna bitna presuda. mehanizam pokazuje da nekažnjenost neće biti dozvoljena. Podržavamo Mehanizam. nadamo se da će i ostali biti privedeni pravdi. Podržavamo to što je Karadžić prebačen da svoju kaznu služi u Velikoj Britaniji. Rezolucija 19.66 jasno poziva da svi sarađujemo sa Mehanizmom. Pozivamo Srbiju da poštuje odluku i reaguje na izručen je Petra Jojića i Vjericu Radetu.

Obraćanje predstavnika Vijetnama

Foto: Printscreen TV Pink

- Želim da izrazim najdublje žaljenje zbog preminulog sudije. Pozdravljam i predstavnike Srbije koji prisustvuju ovom sastanku. Podržavamo mehanizam. 

Obraćanje Serža Bramerca

- Nakon presude, Mladić je osuđen na najstrožu moguću kaznu. Borili su se za to da Mladić bud osuđen. Pravda je bitna za žrtve, zato što nikada neće vratiti njihove voljene, ali može da ublaži bol. Još uvek ima previše ljudi poput Mladića. 

Foto: Printscreen TV Pink

On je rekao da u slučaju Stanišića i Stamatovića očekuje presudu u skorijoj budućnosti, i da njegova kancelarija traži još šest begunaca.

- moja kancelarija je zadovoljna. zadovoljni smo presudom Mladiću i doživotnom robijom. Što se tiče ostalih beguanca, moraju biti dovedeni pred pravdu kao i Mladić. Mi smo zahvalni zbog podrške ovog Saveta.

Agius - Srbija prkosi međunarodnoj zajednici

Foto: Printscreen

- Apelacioni sud je odbio i potvrdio pronalazak da je gospodnin Mladić nije kriv u određenim opštinama u BiH. Apelacioni sud je potvrdio presudu na doživotnu robiju. Ja vas pozivam da pročitate presudu. Želim da se zahvalim sudijama. 

Agius je potom rekao da Srbija ne ispunjava svoje obaveze, pošto neće da preda Petra Jojića i Vjericu Radetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragan

pre 2 godine

Neka na sednici glasno i jasno odjekne predsednik. Da sve usi zagrme i da se dooooobro cuje.

Lazni Bot

pre 2 godine

Pustili ga niz vodu stranci jos ovde Zeljko Mitrovic da ga izda i puko je.

Zelja

pre 2 godine

Nece Vucic ostati imun na danasnju sramnu presudu, stace u odbranu srpskog naroda.

Ivan

pre 2 godine

Nek se ukljuci cela Srbija i podrzi predsednika!

Miki

pre 2 godine

Velika čast za Savet bezbednosti i ostale lidere što imaju prilike da čuju Vučića.

Ana

pre 2 godine

Ocekuje se Vucicevo obracanje i njegov odgovor za razna pitanja. Premijerka je uz njega i pruza mu podrsku.

Ivana

pre 2 godine

Kakve veze ima Radeta sa Haškim Tribunalom nikada nije učestvovala u ratu. Haški Tribunal zatvoriti.

JOVAN

pre 2 godine

Вучићу уз тебе смо!Све им саспи у лице,белосветски олош и плаћеници ,они су уништили милион срба и наших живота.Наметнули су нам две Југославије након наших крвавих жртава.Данас су безобразни и лажу како би се богатили спремни су да нас вређају и омаловажавају,Лажу у СБ и на очиглед свих.

Anja

pre 2 godine

Zivela Srbija...Predsednik uvek zna da kaze pravu istinu i suprostavi se svima koji nisu u pravu.Pravda za Srbiju

JOVAN

pre 2 godine

Amerika se javila ,zašto se ne sudi njihovim generalima za Krajinu i stradanje srba pod zaštitom UN,za pogrom na KiM pod komandom KFORA,Klarku i Solani za agresiju na Srbiju.Fašisti i nacisti nisu pobeđeni.

Ret

pre 2 godine

Podrzavanje Haga bi bio u redu da su kriterijumi za sve isti.

Sofija

pre 2 godine

Boriće se Srbija, sigurno će govor predsednika biti zapamćen!

Tamara

pre 2 godine

Nemoguće je ostati nem na presudu Haškog suda. Vučić nema problem da im kaže šta misli jer njihove odluke su nedopustive!

Rea

pre 2 godine

Vučić će jasno i glasno izraziti svoje nezadovoljstvo odlukom Haškog suda. Ovo je nedopustivo.

Tara

pre 2 godine

Haški tribunal je sudio isključivo Srbima i po njihovoj proceni su samo Srbi zveri koje ubijaju. Šta je sa srpskim źrtvama, one su manje vredne, pa za njihovo stradanje niko neće odgovarati? Gnušam se presude tog nazovi suda!

taja

pre 2 godine

Ratko Mladić je srpski patriota. Haški sud je dokauao da je politički nastrojen i da nije pravedno postupao. Zašto je najviše Srba osuđeno? Zar su samo Srbi odgovorni za nedela počinjena u ratu? Besna sam i nezadovoljna presudom!

Natalija

pre 2 godine

Sud u Hagu mora biti jednak prema svima a ne da sudi selektivno.

LALALA

pre 2 godine

Odmah smeniti Bujoševića!!!Ne samo što nisam sam mogao da čujem o čemu Vučić govori,a nisam to uspeo zbog ometanju NESPOSOBNOG PREVODIOCA RTS-A.Pa ovo nije slučajno,ovo je namerno,ovo je SKANDAL!!!

kiza

pre 2 godine

General Mladić je bio i ostao vojskovođa. Štitio je narod, koje god vere bio, a uništavao balije i ustaše. General Mladić je jedna od retkih svetlih tačaka tokom ratova 90-tih i tako će ostati i zapamćen, bez obzira na ove poltrone i belosvetske jebivetre.Čast je biti osuđen od strane belosvetskih kriminalaca i fašista. Večno ćeš živeti GENERALE MLADIĆU.

vesna_stankovic3112

pre 2 godine

Ova sednica slobodno da se zavede u skolski udzbenik

vesna_stankovic3112

pre 2 godine

Ovo ce biti vredno svakog slova u udzebniku

Maja

pre 2 godine

Ovako se predstavlja i brani svoja zemlja. Predsednik je svima rekao sve u lice, Hrvatima ko je djavo, bosanskom predstavniku da nije ovlašćeni predstavnik i jasno poručio da sud u Hagu ima dvostruke aršine.

Marica

pre 2 godine

Zalosno je to sto za nevine srpske zrtve niko ne odgovara!

mirko

pre 2 godine

Vreme je da se presavije tabak i tuzi Hrvatska za genocid.

Xxx

pre 2 godine

Vučiću tvoje laži ne prolaze vani. Samo još Srbima možeš lagati. EU i ulazak sve su dalji. Vučiću Rusija i Kina su daleko a građani Srbije ne idu tamo raditi nego na zapad. Prestani više lagati narod Srbije

Marina

pre 2 godine

Ponosni smo na naš narod i naše poreklo! Možete da nas mrzite koliko god hoćete!

Lazar

pre 2 godine

Mnogo stradanja, žrtvi i tragedija je srpski narod doživeo i preživeo i ti koji su nam nanosili zlo nikada nisu odgovarali za to a smatram da je krajnje vreme.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija