• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DEJANA KLJAJIĆ

10.06.2021

21:51

HOĆE DA GA DOKRAJČE JAKO OPASAN PLAN HAŠKIH ZLOČINACA  Mladića šalju u Britaniju da ga ubiju!

Tanjug/AP

Politika

HOĆE DA GA DOKRAJČE JAKO OPASAN PLAN HAŠKIH ZLOČINACA Mladića šalju u Britaniju da ga ubiju!

Podeli vest

Već se najavljuje da će general biti poslat u neki od zloglasnih zatvora u Engleskoj. I Radovan Karadžić je nedavno tamo tajno prebačen, a generala Radislava Krstića muslimani su 2010. preklali u britanskom zatvoru!

General Ratko Mladić doživotnu zatvorsku kaznu najverovatnije će služiti u nekom od zloglasnih engleskih zatvora, gde će njegov život svakodnevno biti u opasnosti!
 

Velika Britanija je, kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, odmah nakon izricanja presude Mladiću najavila da će on biti poslat na služenje kazne u tu zemlju!?!
 

- Mladić će biti prebačen na služenje kazne u Britaniju, koja i na ovaj način daje podršku Haškom sudu. Podržavamo njegov rad i nadamo se napretku, da i svi preostali optuženi budu dovedeni pred lice pravde - poručio je predstavnik Velike Britanije u Savetu bezbednosti.
 

Licemeri

Strašno je licemerje Engleza koji, posle strahota koje su se desile generalu Krstiću, traže da Mladić kaznu izdržava u njihovim zatvorima
Veselin Šljivančanin



Da je ovo i te kako realno govori i činjenica da je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić pre desetak dana tajno prebačen u Britaniju u zloglasni zatvor "Vajt", koji organizacije za zaštitu ljudskih prava označavaju kao jedan od najgorih zatvora u Evropi i svetu.


Lokva krvi
Velika Britanija je poznata po nehumanim zatvorima, a o tome rečito svedoči i slučaj generala Radislava Krstića, kojeg su 2010. godine robijaši muslimani preklali u britanskom zatvoru, o čemu su pisali svi svetski mediji.
"Radislava Krstića, bivšeg generala Vojske Republike Srpske, koji je u britanskom zatvoru 'Vejkfild' služio kaznu, trojica zatvorenika su u maju 2010. godine posekli žiletom po vratu, za dlaku promašivši arteriju. Zatvorski čuvari su ga pronašli na podu ćelije u lokvi krvi, isečenog i pretučenog po glavi i telu. U bolnicu je prebačen u nesvesti. Veruje se da je isečen oružjem ručne proizvodnje, najverovatnije žiletom pričvršćenim na četkicu za zube, a pretučen pesnicama i tvrdim predmetima", pisao je tada "Dejli mejl".

Gde su Srbi služili kazne

* Nebojša Pavković - od 2009. u zatvoru u Finskoj

* Biljana Plavšić - 2009. izašla iz zatvora u Švedskoj
* Nikola Šainović - izašao 2015. iz zatvora u Švedskoj
* Milan Martić - od 2009. u zatvoru u Estoniji
* Radislav Krstić - od 2001. do 2014. u Engleskoj, prebačen u Poljsku
* Momčilo Krajišnik - sedam godina proveo u zatvoru u Velikoj Britaniji


Komentarišući sve to, pukovnik Veselin Šljivančanin kaže da bi eventualno prebacivanje Ratka Mladića u Britaniju bilo ubistvo sa predumišljajem!?!
- Strašno je licemerje Engleza koji, posle strahota koje su se desile generalu Krstiću, traže da Mladić kaznu izdržava u njihovim zatvorima. Ne samo da su presudom Mladiću, koja je nepravedna i katastrofalna, još jednom potvrdili da su za sve krivi samo Srbi, nego sada hoće i da sprovedu svojevrsnu smrtnu kaznu! Pošto su tamo odveli i Karadžića, neće me iznenaditi da odvedu i Mladića - kaže Šljivančanin.


Životi Srba ugroženi
I predsednik suda Karmelo Ađijus podržao je prebacivanje Radovana Karadžića u Veliku Britaniju. On je ignorisao protivljenje Karadžića i njegovih advokata. Na tu činjenicu podsetila je Rusija na sednici Saveta bezbednosti i naglasila da su u tim zatvorima životi Srba ugroženi!

Rusija traži nezavisnu medicinsku ekspertizu

Genadij Kuzmin, zamenik ruskog ambasadora u UN, rekao je na sednici Saveta bezbednosti da je Rusija zatražila nezavisnu medicinsku ekspertizu bivšeg komandanta Ratka Mladića.
- Rusija pridaje veliki značaj osiguranju prava za lica koja su u zatvoru, uključujući i pravo na medicinsku pomoć. Savet bezbednosti UN je u Rezoluciji 2529 prošle godine izneo svoj stav o tome. Potpuni, nezavisni medicinski pregled, pa i o stanju njegovih kognitivnih sposobnosti nije bio sproveden. Izričito zahtevamo da se takav pregled obavi - podvukao je Kuzmin.


Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova naglašava da je i presuda protiv Ratka Mladića "čisto i strašno licemerje" u odnosu na činjenicu da je Haški tribunal druge učesnike tog konflikta pustio na slobodu.
- Zdravlje Ratka Mladića bilo je ugroženo i tokom suđenja, a bilo je i narušeno njegovo pravo na medicinsku pomoć. Takođe, njegovom pravnom timu nije saopštavana puna informacija o zdravstvenom stanju. Odbačene su i molbe da se Mladiću omogući lečenje u Rusiji ili u Srbiji. Međunarodni mehanizam u Hagu treba da što pre završi svoje aktivnosti kako bi se ova sramotna stranica u istoriji međunarodnog prava što pre zatvorila - poručila je Zaharova.
 

Sudija Nijambe: Mladić nije kriv!

Predsedavajuća Apelacionog veća Haškog suda Priska Matimba Nijambe jedina se usprotivila osuđujućoj pravosnažnoj presudi generalu Mladiću i istakla da bi suđenje trebalo ponoviti.

- Suprotno stavovima većine članova Veća, ne slažem se sa stavom da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvu Republike Srpske postojao udruženi zločinački poduhvat (UZP) prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana. Ne smatram da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava želelo da ode i da je, uz pomoć Armije BiH i Ratnog predsedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde. Ne mogu nikako da zaključim da je bilo kakvo "prisilno premeštanje" doprinelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida - navela je sudija Nijambe.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kurto

pre 2 godine

Ma nece da ga ubiju.Plan muslimana je da ga jebu svaki dan po cetiri puta Doručak,marenda,rucak i vecera.Dozivotno pa kolko izdrzi

Zirce

pre 2 godine

Iskreno zasluzuje da ga posalju u najgori zatvor na ovoj planeti po onome za sta je optuzen a to je zlocin najteze vrste GENOCID i ne znam sta vam znace ovakvi naslovi i kuknjava za ovakvim ljudskim odpadom.

Knežević

pre 2 godine

Ponosu naš, uz tebe smo i na severu Islanda ! Svaka tvoja reč uvek će ostati zapamćena! Sa verom u tebe!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija