• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

21.06.2021

17:47

A ŠTA JE SA IMANJIMA SRBA NA KOJIMA SU SAGRAĐENE DŽAMIJE?! Fata srušila srpsku crkvu, sada tuži Republiku Srpsku!

AP/Photo

Politika

A ŠTA JE SA IMANJIMA SRBA NA KOJIMA SU SAGRAĐENE DŽAMIJE?! Fata srušila srpsku crkvu, sada tuži Republiku Srpsku!

Podeli vest

Fata Orlović iz Konjević Polja kod Bratunca, na čijem je predratnom imanju srušena srpska crkva, odlučila je da sada tuži Republiku Srpsku zbog navodne dugogodišnje uzurpacije zemljišta na kojem je bila crkva!

Njen advokat Rusmir Karkin kaže da je u toku priprema tužbe protiv Republike Srpske za naknadu materijalne i nematerijalne štete.

- Imajući u vidu presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, postoji osnov za tužbu za naknadu materijalne i nematerijalne štete nastale dugogodišnjom uzurpacijom parcele porodice Orlović na kojoj je bila smeštena crkva. Oni koji su tolike godine uzurpirali imovinu Fate Orlović morali su da znaju da će uslediti tužba. Dobrim delom je već pripremljena, još je dorađujemo - ističe Karkin, dodajući da ne može da kaže koliku će odštetu tražiti Fata Orlović.

Komentarišući ove navode, analitičar Anđelko Kozomara kaže da Fata Orlović ima pravo na odštetu, ali da je ceo slučaj politizovan.

- Ona to zemljište nije koristila, niti joj je bilo mnogo neophodno. Zbog toga je ovo pitanje više moralno. Nuđen joj je i novac, nuđeno joj je neko drugo zemljište u zamenu, ali je ona sve to odbijala. Sada traži odštetu. To samo pokazuje da je ceo slučaj politizovan. U BiH ima barem 20 slučajeva da su na imanjima Srba sagrađene džamije, ali Srbi neće da ih ruše - naglašava Kozomara.

Podsetimo, zemljište na kojoj je bila srpska crkva do početka rata u BiH pripadalo je Fatinom suprugu, koji je poginuo, a tokom rata imovina joj je oduzeta. Fati Orlović je potom vraćeno zemljište, osim parcele na kojoj je bila crkva. Iako joj je nuđen novac u zamenu za parcelu, ona je to odbila i podnela tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Sud je presudio u njenu korist.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
koki

pre 2 godine

A sto da se ne ruse dzamije. I to jos 20. Sve ih srusiti. Pa nek se zale Fati.

Marcco

pre 2 godine

Pa da li je neko pokušao da izdejstvuje preko sudova, sve do Strasbura? Ovo je Fatin problem koji je rešila, džamije na privatnoj imovini je nećiji drugi problem. Jedno sa drugim nema veze. Niti Fata ima nešto od toga to je neko gradio džamiju na srpskoj privatnoj imovini, niti je Srbin sa džamijom na svojoj zemlji imao nešto sa crkvom na Fatinoj.

Komsija

pre 2 godine

Fata jaca od drzave, sramota! Pa i Al Kapone je pao na porezu. Kladim se da Fata nije platila sve poreze, neka odu inspektori i lepo pregledaju sve njene papire i priznanice, pronadju neplacene poreze iz vrem,ena dok je bila odsutna i odrede rok za naplatu ili sledi oduzimanje imovine. Ako ne znaju kako se to radi, neka nauce od prsavne drzave u Hrvata koji tako sprecavaju povratak Srba. Zla baba ne zasluzuje drugaciji tretman.

Ja

pre 2 godine

Kako jaca od drzave? Bespravno su sagradili na njenom imanu.

Komsija 2

pre 2 godine

Fata nije bia odsutna, Fatu su protjerali pošteni pravoslavni Srbi!!!

Ja

pre 2 godine

Zla baba jer ne da na svom da gradi ko kako hoce?

sns

pre 2 godine

Fata nije prodala obraz kao Srbi, podrška za Fatu i uzmi im sve što možeš!!!

Dejan

pre 2 godine

A prezme je baš mudlimansko,Orlović!!! Poturica i janičar smrdljivi.

Zeko

pre 2 godine

Zasto i vi pravnim putevima ne rjesavate probleme..ne razumijem logiku

Hag

pre 2 godine

Kozomara navedi barem jednu od tih "20" džamija na zemlji BiH pravoslavaca.......Mani nas tih guslarskih mitova!Pravoslavni teroristi u BiH počinili genocid,etničko čišćenje,porusili na hiljade džamija i sad kao ima džamija a oni neće da ruše!!! Guslaj s djedom uz ovčice i logorsku vatru...poštedi nas. Nana se već naHebala majke četnicima a i dalje ih Hebe...samo oštro!!!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17