• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.06.2021

11:31

Vučić i De Majo: Visok stepen razumevanja Srbije i Italije! Foto

instagram/buducnostsrbijeav

Politika

Vučić i De Majo: Visok stepen razumevanja Srbije i Italije! Foto

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Luiđija di Maja, sa kojim je konstatovao da odnose dveju zemalja karakteriše visok stepen međusobnog razumevanja

Predsednik Vučić i ministar Di Majo izrazili su nadu da bi do kraja godine mogla da bude održana četvrta zajednička sednica vlada, jer bi dala snažan podsticaj svestranoj saradnji dveju zemalja, u skladu sa Sporazumom o strateškom partnerstvu, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Predsednik Vučić je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je Vlada premijera Dragija stavila naš region visoko na listu spoljnopolitičkih prioriteta, jer su mir, stabilnost i saradnja od najveće važnosti za budućnost Zapadnog Balkana.

Zato je, ovom prilikom, šefa diplomatije Italije obavestio o toku dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija uvek za dijalog kao način rešavanja otvorenih pitanja i da se bori za kompromis, štiteći istovremeno svoje državne i nacionalne interese.

 

Predsednik Vučić je zahvalio na otvorenoj podršci Italije evropskim integracijama Srbije, a šef italijanske diplomatije Di Majo je, s tim u vezi, potvrdio da je Italija zagovornik ulaska Srbije u Evropsku uniju i da je spremna da nam pomogne u procesu pregovora, naročito u sprovođenju neophodnih reformi.

Ministar Di Majo je čestitao srpskim vlastima na odličnim rezultatima u vakcinaciji stanovništva i ponovio zahvalnost Italije za medicinsku pomoć, koju je Srbija pružila u najtežim trenucima, ističući da i sada Srbija pokazuje solidarnost, poklanjajući vakcine zemljama kojima su potrebne.

Dvojica sagovornika su izrazili zadovoljstvo bilateralnom ekonomskom saradnjom, jer je Italija već godinama među najvažnijim ekonomskim partnerima Srbije, a trgovinska razmena ponovo beleži rast, ističe se u saopštenju.

Di Majo: Dijalogom do konačnog rešenja između BG i PR

Italija je uverena da je pomoć koju pruža Brisel, uz punu podršku SAD, dijalogu između Beograda i Prištine, istorijska prilika za obe strane i zato pružamo veliko ohrabrenje da nastave sa pregovaranjem kako bi se našlo rešenje i da bi raskrstili sa prošlošću, izjavio je danas šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo.

Na zajedničkoj konferenciji sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem, Di Majo je rekao da će to biti poruka koju će za nekoliko sati ponoviti i u Prištini, gde će biti u zvaničnoj poseti.

Di Majo je istakao da je kosovsko pitanje središnje pitanje za stabilnost Zapadnog Balkana i bezbenost čitave Evrope.

Govoreći o evropskom putu Srbije, šef italijanske diplomatije izrazio je nadu da će današnja Međuvladina konferencija u Luksemburgu predstavljati početak intenziviranja dijaloga između Beograda i Brisela.

"Cilj koji treba ostvarati jeste ubrzavanje pregovora za pridruživanje Srbije, jer zaista tvrdimo, sa punim ubeđenjem, da postoji neophodnost rada u tom smeru. Sa ministrom Selakovićem sam razgovarao o važnosti nastavka i napredovanja reformi da bismo pridružili vašu državu Evropi", rekao je Di Majo.

On je čestitao Srbiji na radu koji je ostvarila na tom putu i dodao da je ovo sigurno naporan period za Srbiju, ali da ima potencijal da napreduje sa uspehom, kao i da na tom putu može da računa na pomoć Italije.

"Za nas je proces proširenja na Zapadni Balkan strateški prioritet evropske agende i nastavićemo da činimo sve što je u našoj moći, čak i u Briselu, da bi ulazak svih država iz regiona ostao jedan opipljiv cilj", naglasio je di Majo.

Kaže da je sa ministrom Selakovićem imao produktivan razgovor zasnovan na bilateralnim odnosima i sa velikim optimiznom zbog održavanja buduće sednice vlada Srbije i Italije u novembru.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Di Majo je istakao da je Italija već prvoklasni partner Srbije i dodao da bez obzira na pad usled pandemije, trgovinska razmena između Srbije i Italije je prošle godine iznosila oko tri milijarde evra.

Kaže da Italija sa tačke gledište izvoza trenutno drži istorijski rekord, pa je, ističe, razmena sa Srbijom jedan od stubova tog rasta.

Di Majo navodi da u Srbiji postoji 600 preduzeća koja zapošljavaju više od 40.000 ljudi i dodaje da su ponosni na činjenicu da italijanska preduzeca ulažu u Srbiju.

Poručuje da su politički i ekonomski odnosi između Srbije i Italije odlični, kao i kulturni odnosi, a zahvaljujući, kako kaže, brojnim sličnostima između naša dva naroda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Petar

pre 2 godine

Jako mi je drago zbog saradnje zbog Italije i Srbije.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija