• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.06.2021

19:49

O GAZIVODAMA ĆE DA DAJU SUD NAŠI STRUČNJACI! Kancelarija za KiM dostavila državnim institucijama izveštaj Odeljenja za energetiku SAD!

Politika

O GAZIVODAMA ĆE DA DAJU SUD NAŠI STRUČNJACI! Kancelarija za KiM dostavila državnim institucijama izveštaj Odeljenja za energetiku SAD!

Podeli vest

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije dostavila je svim relevantnim državnim institucijama izveštaj, koji je sastavilo Odeljenje za energetiku SAD o hidro resursima i drugim potencijalima jezera Gazivode, kako bi naši stručnjaci mogli da daju svoje sugestije

Reč je o, kako iz Kancelarije navode za Kosovo onlajn, stručnoj analizi američkih eksperata iz ove oblasti, koja je Kancelariji za KiM dostavljena u sredu.

- Kancelarija za Kosovo i Metohiju je ovaj materijal dostavila svim relevantnim državnim institucijama koje su resorno uključene u ovu tematiku, kako bi naši stručnjači mogli detaljno da se upoznaju sa izveštajem i daju svoje sugestije - navode u Kancelariji.

U ovoj fazi, kako napominju, veoma je važno ekspertsko sagledavanje "koje će obaviti naši stručnjaci i pred nama je period za analizu materijala i period u kom sve resorno uključene i nadležne institucije treba podrobno i temeljno da se upoznaju sa sadržajem ovog dokumenta".

Posle obavljenih analiza, kako ističu, uslediće video zoom konferencija na kojoj će se sa američkim partnerima na ekspertskom nivou razgovarati o ovom izveštaju i dogovarati dalje aktivnosti u cilju celokupnog sagledavanja studije izvodljivosti.

U izveštaju Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode, koji su ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele Vladi Srbije i vladi privremenih prištinskih institucija, predloženo je osnivanje komisije za reku Ibar, koja bi olakšala razmatranja među stranama o mogućnostina za upravljanje resursima.

Stručnjaci koji su učestvovali u sastavljanju dokumenta predložili su i razmatranje aranžmana u skladu sa američko-kanadskim ugovorom o reci Kolumbija u vezi sa vodosnabdevanjem, energetskim agencijama i kontrolom prilikom poplava, kao model za institucionalne potrebe da podrže takvu komisiju i za reku Ibar, preneo je ranije Glas Amerike.

U izveštaju je primećeno da jezero Gazivode ima sličnu funkciju brane na pomenutoj reci Kolumbija - koja se koristi za sezonsko snabdevanje vodom, ali i u slučaju poplava.

Kako su ukazale ambasade SAD u Beogradu i Prištini, izveštaj su sastavili američki Sekretarijat za energetiku i Pacifička severozapadna nacionalna laboratorija.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija