• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

27.06.2021

12:07

SRPSKA VOJSKA POKAZALA MOĆ I NA NEBU I NA ZEMLJI! Završena združena taktička vežba "Munjeviti udar 2021" na Pešteru! Foto/Video

printscreen RTS

Politika

SRPSKA VOJSKA POKAZALA MOĆ I NA NEBU I NA ZEMLJI! Završena združena taktička vežba "Munjeviti udar 2021" na Pešteru! Foto/Video

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Munjeviti udar 2021" na Pešteru
13.30 - Vežba se završava demo skokom

Izveden je demo skok sa zastavom Republike Srbije i Vojske Srbije.

Foto: printscreen RTS

Ispaljivanjem signala "sunce" završena je vojna vežba na pologonu Pešter.

 

13.20 - Helikopterski desant vertiklanim manevrom

Desandiranje "miloša" iz helikoptera Mi-17 - pravi formaciju za borbu u naseljenom mestu.

Tim je podržan četom za specijalne operacije, štite vartom prilazak borbenih grupa.

Protivterortistički tim koristi šok bombe i zarobljava teroriste.

Helikopteri se izvače sa desantne teritorije.

13.00 - Dejstvo tenkovskih topova, otvara se vatra na neprijatelja

Usledilo je dejstvo tenkovskim topovima. Uvodi se četa "lazara". Dejstvuje točkaš "lazar 3".

Tenk T-72MS ima termovizijski sistem nišanjenja.  

12.55 - "Maljutka" dejstvuje po drvenoj kućici

Dejstvo termobarične rakete "maljutka" po drvenoj kućici. Mehanizovana četa bez voda dejstvuje, podršku vrši topovima kalibra 20 i 30 milimetara.

12.46 - Nalet helikoptera Mi-35

Helikopteri Mi-35 vrše nalet i dejstvo po izviđačkoj patroli neprijatelja. Helikopteri Mi-17 su angažovani.

H-145 namenjen za transport ljudi i sredstava kao i za izviđanje bojišta. Prikazani helikopteri "gama" i "gazele".

Foto: printscreen RTS

12.33 - "Migovi 29" u akciji, "orao" izviđa i dejstvuje

Migovi 29 su u akciji - odbrambeni i ofanzivni manevri. Odlaze u zonu patroliranja.

Dejstvuju na južnim padinama Tisovca. Eskadrila može dejstvovati sa 35 tona ubojnih sredstava.

Foto: printscreen RTS

Avion "orao" izviđa, dejstvo se vrši 5 kilometara od cilja. 

Rakete "munja" efikasno uništavaju živu sili neprijatelja i objekte. 

12.28- "Mali Miloš" u borbi

"Mali miloš" snabdeva snage u borbni neophodnim resursima. Vatrena poriprema napada. "Nora" i "Gvozdika" na terenu.

12.22 - Bespilotna letelica CH-92 i "vrabac"

Izviđanje borbenog raporeda iz vazduha, vrše daljinski bespilotna letelica CH-92 i "vrabac", namenjen za prikupljanje obaveštajnih podataka na daljinama.

Foto: printscreen RTS

Oklopno-izviđačka četa se uključuje.

12.12 - Počela združena taktička vežba "Munjeviti udar 2021"

Na privremenom poligonu "Pešter" kod Sjenice održava se završnica združene taktičke vežbe Vojske Srbije sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021". 

12.05 - Načelnik generalštaba o "Munjevitom udaru"

Načelnik Generlštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović poželeo je dobrodošlicu prisutnima koji prate vojnu vežbu na Pešterskoj visoravni.

Vojska Srbije je izvršila prethodnih deset dana proveru borbene gotovosti, više od 15.000 pripadnika je bilo prisutno, rekao je Mojsilović.

- Želim da vas izvestim da su rezultati vrlo dobri i odlični, posebno gađanje u noćnim uslovima, nosilac je Druga brigada - rekao je Mojsilović.

Komandant vežbe je brigadni general Željko Kuzmanović, koji objašnjava taktiku vežbe.

Foto: printscreen RTS

12.00 - Predsednik primio raport

Predsednik Srbije Alekdandar Vučić primio je raport kapetana VS Danila Manojlovića.

- Oficiri, podoficiri i vojnici, zdravo! - rekao je Vučić, koji prisustuje vojnoj vežbi na poligonu Pešter.

 

 

Predsednik je potom izvršio smotru špalira vojnika.

Vežbi, pored predsednika Vučića, prisustvuju i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, potpredsednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, kao i drugi ministri u Vladi Srbije.

Foto: printscreen RTS

Tok vojne vežbe "Munjeviti udar 2021"

Na vežbi po temi "Ojačana taktička grupa u izvođenju napadne operacije", učestvuje 2.337 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, od čega je 1.224 pripadnika kopnene vojske.

NA PEŠTERU SE ODRŽAVA NAJVEĆA VOJNA VEŽBA DOSAD! Srpska vojska moćna i na zemlji i na nebu! /video - foto/

Najveća vežba koja se odigrava u poslednjih nekoliko decenija je prikaz odlučnosti i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Srbije, sadejstvo združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija, te borbene mogućnosti sredstava u naoružanju.

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem izvodi se pod pretpostavkom da su oružane snage neprijatelja koordiniranim aktivnostima izvršile oružanu agresiju i privremeno okupirale jugozapadni deo srpske teritorije.

Najsavremenija sredstva Kopnene vojske, kao i borbeni sistemi koje razvija domaća odbrambena industrija prikazuju vatrenu moć i sposobnost manevra pred državnim rukovodstvom.

Foto: Ministarstvo odbrane

Posade tenkova T-72 MS javnosti prvi put predstavljaju borbene mogućnosti uz upotrebu savremenih opto-elektronskih i nišanskih sistema kojima je ovo borbeno vozilo opremljeno.

Zajedno nastupaju i modernizovana oklopna borbena BRDM-2M koja su nedavno, sa tenkovima, stigla iz Ruske Federacije.

Zadatak oklopnih jedinica je da snažnom vatrom i odlučnim manevrom slome odbranu neprijateljskih snaga.

U ulozi borbenog osiguranja je mehanizovana pešadija na "lazarima 3", "miloš", "MRAP 6x6" i "NTV", vozilima koja su proizvod domaće odbrambene industrije.

Tu su i oklopni transporteri BVP-M80A i BOV.

Vatrenu podršku u napadnoj operaciji pružaju samohodne top-haubice 155mm Nora B-52, samohodni višecevni raketni lanseri 128mm "oganj" digitalizovani, baterija samohodnih višecevnih raketnih lansera 128mm "oganj" M-18 modularni, lanser "morava" i samohodne haubice 122mm "gvozdika" modernizovana kao i minobacači 120mm.

Moć dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru i niskoletećim vazduholovima pokazuju artiljerijsko raketna baterija „pancir" S-1, dve baterije hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema „PASARS" i kao i laki PVO sistemi "igla" na vozilima NTV, te sistem "strala" 2M.

Manevar i posedanje položaja za dejstvo prikazaće i samohodna raketna baterija modernizovanog sistema KUB.

Foto: printscreen RTS

Nakon izvršene agresije, neprijateljske snage ekvivalenta dve borbene grupe, jačine dva pešadijska bataljona organizovale su odbranu na liniji: Sjenica – Nova Varoš– Čajetina – Bajina Bašta i očekuju dovođenje novih snaga iz dubine operativnog rasporeda radi održavanja dostignute linije.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije naredio je Kopnenoj vojsci da u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom i protivvazduhoplovnom odbranom, 72.brigadom za specijalne operacije, 63.padobranskom brigadom i delom modernizovanih i sredstava iz razvojnog programa odbrambene industrije Ministarstva odbrane Republike Srbije, izvede napadnu operaciju.

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana VS zadejstvovalo je lovačku, bombardersku i transportnu avijaciju kao i helikopterske jedinice koje su na aerodoromima „Pukovnik pilot Milenko Pavlović" i „Morava" čekale komandu za poletanje i dejstvo na Privremenom poligonu „Pešter".

Modernizovani lovac "mig-29" poleteće sa aerodroma u Batajnici i na završnom danu „Munjevitog udara" izvršiće zadatke uspostavljanja prevlasti u vazdušnom prostoru i patroliranja, a po naređenju komandanta vežbe biće spreman za dejstvo po ciljevima na zemlji.

Avioni tipa "orao" poleteće sa vojnog aerodoroma u Lađevcima sa zadatkom da iz vazduha podržava kopnenu operaciju.

Vazduhoplov će po ciljevima na zemlji dejstvovati vođenim raketama "maverik" i avio bombama FAB-250 velike razorne moći. Po ciljevima na zemlji dejstvovaće i školsko-borbeni avion „galeb G-4".

Foto: Ministarstvo odbrane

Efikasnost dejstva po oklopljenim ciljevima pokazaće helikopter Mi-35 raketama "ataka" i nevođenim raketama S-8.

Veštinu dejstva rekatama "maljutka" demonstriraće posade helikoptera "gama".

U nekoliko sekvenci složene napadne operacije svoju ulogu će imati Erbasovi helikopteri H-145M, Mi-8 i Mi-17 kao i transportni avion An-26.

Izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja iz vazduha vršiće daljinski pilotirani vazduhoplovi Ć-92 i "vrabac".

Slika sa Ć-92 se upotrebom telekomaciono-informacionog sistema koji je integrisan u pokretni komutacioni čvor, distribuira na komandno mesto i dostupne su komandi vežbe u realnom vremenu.

Taj vazduhoplov će, po odluci komandanta, biti u mogućnosti da dejstvuje i laserski vođenim raketama po ciljevima u borbenom rasporedu neprijatelja.

Speifičnu ulogu u vežbi imaće i avion N-62T "super galeb" tegljač koji će vući metu "Rukavac" na koju će vatru otvoriti baterija PASARS topovima 40mm.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
đedo boško

pre 2 godine

Munjeviti udar od kojega će se Hrvati odseći od straha.

Dora

pre 2 godine

Svaka im cast, ovo je velicanstveno. Za nasu hrabru vojsku ne postoje prepreke. Ponos

Nada

pre 2 godine

Srbija danas ima veoma uvezbanu i sposobnu vojsku, zivela vojska Srbije. Ovo je velicanstveno. Ponos

Andjela

pre 2 godine

Ovo je predivno gledati. Srbija nikad nije bila ovoliko jaka i mocna. Ponos Srbije.

Perica Savic

pre 2 godine

Vojska Srbije je danas mocna i moze odgovoriti svim zadatcima.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija