• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.07.2021

10:03

HVALA MAĐARSKOJ NA ISKRENOM PRIJATELJSTVU! Vučić: Podržavaju nas čak i kada trpe kritike, UVEK ĆETE MOĆI DA RAČUNATE NA SRBIJU! /VIDEO/

Tanjug

Politika

HVALA MAĐARSKOJ NA ISKRENOM PRIJATELJSTVU! Vučić: Podržavaju nas čak i kada trpe kritike, UVEK ĆETE MOĆI DA RAČUNATE NA SRBIJU! /VIDEO/

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom koji boravi u radnoj poseti Beogradu

Predsednik je uručio Orden srpske zastave prvog stepena mađarskom ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Peteru Sijartu.

Vučić je rekao da odnosi Mađarske i Srbije nikada nisu bili bolji i dodao da mu je velika čast što je danas uručio orden Peteru Sijartu.

Foto: printscreen

Vučić uručio orden Sijartu

Kako je napomenuo Vučić, Sijarto je uvek jasno govorio da bi Srbija trebalo da postane član EU i "borio se za istinu".

- Verujemo i sigurni smo da će ovaj orden biti samo jedan beočug u lancu našeg prijateljstva - rekao je predsednik.

- Danas je važno da kažem da je Mađarska Srbiji peti ekonomski partner, za nekoliko godina uspeli smo da dramatično uvećamo trgovinsku razmenu što je veoma značajno za obe zemlje - dodao je.

- U Srbiji je uvek više prostora za skandale nego za stvarne rezultate. Dakle, Mađarska je Srbiji bila 13., 11., pa deveti, a danas peti ekonomski partner. Za par godina uvećali smo trgovinsku razmenu dveju zemalja što je značajno za sve nas, a pogotovu za nas siromašnije i manje. U 2020. godini došli smo do dve milijarde evra trgovinske razmene, a sada imamo rast od 23,4 odsto trgovinske razmene te očekujemo da ćemo preći te dve milijarde do sada - dodao je predsednik.

Foto: printscreen

Orban i Vučić

 

Orban doajen evropske politike

- Do kraja godine u potpunosti ćemo završiti deonicu od Beograda do Novog Sada. To je najkomplikovaniji deo pruge od Beograda do Budimpešte, zbog prelaza Dunava, Čortanovačke petlje, kao i mnogo problema kroz gradove - objasnio je Vučić.

Rekao je da očekuje da će nakon Sretenja pozvati premijera Mađarske Viktora Orbana u Beograd kako bi zajedno vozom, brzinom od 200 kilometara na čas, putovali od Beograda do Novog Sada.

- To nije pruga za Srbiju, već za sve nas, za Srbiju, Mađarsku, ali i celu Evropu. To je pruga koja približava naša dva glavna grada i spaja sa Bečom i Istanbulom. To je pruga budućnosti - naglasio je on.

Vučić je kazao, što se tiče završetka radova na drugom delu kroz našu zemlju, da će radovi početi u septembru i da se uveliko radi na eksproprijaciji, te da je uveren da će radovi biti brži nego oni na prvoj deonici.

- Što se nas tiče za tri godine mogli bi u potpunosti da otvorimo prugu. Nadamo se da u tom roku i mađarska strana može da završi svoj deo radova, što bi značilo da za četiri godine možete da stignete od Beograda do Budimpešte za svega dva sata i 40 minuta - rekao je Vučić.

To je, ističe, rezultat saradnjem i strateških dogovora.

Stvari, kaže, ne mogu da se dešavaju preko noći, te je ponovio zahvalnost Mađarskoj na iskrenom prijateljstvu.

Vučić je kazao da je Orban, nakon odlaska nemačke kancelarke Angele Merkel, doajen evropske politike i da njegovo iskustvo mnogo znači Srbiji.

Najavio je da će, posle konferencije za štampu, svog gosta odvesti na lepo mesto sa pogledom na Dunav, gde će nastaviti razgovor o važnim projektima.

Sve više kompanija koje izvoze u Mađarsku

Predsednik Srbije zahvalio se Orbanu jer mađarske kompanije "zahvaljujući posvećenom radu" su napravile 16 velikih invcesticija u prošloj godini.

- Od toga su tri u Vojvodini, a 13 južno od Save i Dunava.

Vučić je rekao da je mađarska vlada doprinela činjenici da imamo odlične odnose sa Mađarima u Vojvodini.

- To govori o poštovanju, novim odnosima, veri i poverenju jedni u druge.

Predsednik je istakao da skoro ne postoje međunacionalni sukobi Srba i Mađara zbog čega je vrlo srećan, što nije bio slučaj prethodnih godina. Dodao je da će Mađari i Mađarska uvek moći da računaju na Srbiju.

Predsednik Srbije zahvalio se Orbanu zato što "uvek ima vremena za Zapadni Balkan" i što "svi drugi sa Balkana dobiju vreme i prostor u njihovoj agendi i što žele da pomognu svima koji žive na ovim prostorima.

- Svi vas doživljavamo kao stabilizujući faktor i hvala vam što uvek imate vremena za Zapadni Balkan, što stalno razmišljate o unapređenju saradnje i što želite da pomognete svima koji na ovom prostoru žive. Ovo ćemo uvek da cenimo i poštujemo. Hvala na podršci Srbiji na putu ka EU. Mnogi govore da nas podržavaju, ali skoro niko tako otvoreno kao vi i sa spremnošću da trpe kritike. Uvek ćete moći da računate na srpsko prijateljstvo - rekao je Vučić.

Ulazak Srbije u EU nužan

Orban je Mađarski stav za pridruživanje Srbije Evropskoj Uniji uporedio sa njegovim stavom po pitanju migranata.

- Da su mogli tada u Briselu bi me popili u kašičici vode - rekao je Orban. 

- Bio sam protiv naseljavanja migranata, kada sma podigao ogradu svi su me napadali, a sada svi to čine i Grčka i Španija i ostali.

- Tako je i sa prijemom Srbije u EU, sada se svi protive a za koju godinu svi će da zahtevaju ulazak Srbije u EU- zaključio je Orban.

Ono što se sad smatra senzacijom, za koju godinu biće podrazumevano.

Brza pruga Novi Sad - Budimpešta

Predsednik je podsetio da se gradi brza pruga Novi Sad - Budimpešta, ali i Segedin - Subotica, koja će biti od velikog značaja.

- Ovo su velike i važne vesti posebno za one koji žive na teritoriji jedne zemlje, a rade na teritoriji druge.

- Spojili smo i gasovodne cevi i to je veliki uspeh. Plaćali smo tranzitnu taksu Mađarskoj decenijama, a kada smo ugovarali izgradnju Balkanskog toka, Orban je rekao "Srbima smo naplaćivali taksu, mi smo spremni da ubuduće plaćamo Srbiji taksu", i nikada problem nismo imali. Tako to rade pravi prijatelji. I kada smo imali problema sa gasom, Orban je rekao da imaju velika skladišta i da možemo da računamo na deo njihovog gasa - kaže Vučić.

Ističe da je Orban uvek dobrodošao u Srbiju, da se oseća kao kod kuće, i da bi voleo da sa Mađarskom ima što bolju saradnju i što češće sastanke.

Vakcina ima koliko hoćete

- Ako dobro pratim brojke Srbija je šampion Evrope u vakcinaciji - istakao je Orban.

Predsednik je izrazio zabrinutost zbog novog talasa korone, prvenstveno zbog ekonomije. 

- Imamo dovoljno vakcina ali nemamo dovoljan broj vakcinisanih. Država je obavila svoj posao i nabavila vakcine, a ja ne mogu nikog da prisilim da se vakciniše - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić poželeo je dobrodošlicu Viktoru Orbanu.

 

 

Predsednik je uz zajedničku fotografiju na svom Instagram profilu prokomentarisao:

- Imao sam čast da danas pokažem Orbanu kako Beograd fantastično napreduje i kako se gradi, kao i prijateljstvo naše dve zemlje.

 

 

Orban je u Beograd je stigao sa sedmočlanom delegacijom u kojoj su pored šefa mađarske diplomatije, i ministri pravde i ministar zaduzen za kancelariju premijera,a doleteli su hangarian er fors - erbas 319.

Nakon svečanog dočeka uz gardu, Orban i njegova delegacija uputili su se ka Andrićevom vencu, gde će prvo biti odžan tet a tet sastanak Vučića i Orbana, a nakon kojega će uslediti i plenarni sastanka delegacija dveju zemalja.

Ambasador Pinter je rekao za Tanjug da bi teme razgovora koje zavise od predsednika Vučića i premijera Orbana mogle da budu evrointegracije, pravosuđe, pandemija ....

 

Foto: Tanjug

Tekst potpisa

Takođe, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike planirana je ceremonija uručenja Ordena srpske zastave prvog stepena mađarskom ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Peteru Sijartu.

Poseta Beogradu usledila je brzo nakon što je Orban predstavio svoj predlog reforme Evropske unije u sedam tačaka, navodeći da Srbija treba odmah da bude primljena u članstvo.

To će biti i prilika da mu predsednik Aleksandar Vučić, kako je rekao, zahvali na hrabrosti da Srbiju predstavi u pozitivnom smislu i naglasi da treba da uđemo u EU.

- Reč je o dobrom prijatelju Srbije, imamo odlične odnose i sa Mađarskom i Mađarima, u Vojvodini nijedan problem godinama nemamo, radimo na svemu zajednički i borimo se zajednicki - naveo je predsednik koji se sa Orbanom od maja do avgusta prošle godine sastao osam puta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ivanka

pre 2 godine

Vazan sastanak za dalji put Srbije ka clanstvu u EU.

Vesa

pre 2 godine

Srbiji je cilj da postane clanica EU i Madjarska nam u tome pruza ogromnu podrsku.

Ivana

pre 2 godine

Nadam se da cemo uskoro da stignemo do cilja a to je ulazak u EU.

Nena

pre 2 godine

Sastanak Vučića sa Orbanom je jedan u nizu razgovora i dokaza odličnih odnosa između dveju država koje produbljuju trgovinsku saradnju i podižu ekonomske odnose na veći i bolji nivo. Brza pruga od Beograda do Budimpešte pojačace trgovinski suficit i neto izvoz naše zemlje.Madjari nas podržavaju na putu evrointegracja i iskreni prijatelji su nam kao i mi njima!

Sara

pre 2 godine

Saradnja između Mađarske i Srbije je na zavidnom nivou, o tome svedoče mnogoborjne posete u zadnjih godinu dana.

Sara

pre 2 godine

Neizmerno smo zahvalni Orbanu što se zalagao za Srbiju i pozitivno je predstavio, on je rado viđen gost u Srbiji, a takođe verujem da će se sklipiti i zajednički projekti s Mađarskom, koji ća doneti obostrane benefite.

Mara

pre 2 godine

Srbija i Madjarska su uvek imale korektan odnos i hvala Madjarskoj na podrsci koju nam pruzaju.

Mica

pre 2 godine

Ova poseta je na obostrano zadovoljstvo i nadamo se da cemo u buducnosti jos vise saradjivati.

Marko

pre 2 godine

Cast nam je da ugostimo predstavnike Madjarske,jer su nam oni oduvek bili podrska.

Didi

pre 2 godine

Sloga i prijateljstvo čine nasu zemlju. Imamo sta i da pokazemo, kao i da se pohvalimo. Samo napred guramo. Ponosni i dostojanstveni. Zivelo prijateljstvo.

Mira

pre 2 godine

Gospodine Orban dobrodosli vi ste uvek i u svakoj situaciji pokazali d aste iskreni prijatelj srbiji

Jovana

pre 2 godine

Zadovoljstvo mi je sto smo kao zemlja ugostili jednu veliku rastucu evropsku silu

Iva

pre 2 godine

Velika je čast da Republika Srbija ugostiti predstavnike iz Mađarske

Jasna

pre 2 godine

Jacanje sadadnje u regionu i ucvrscivanje pozicije Srbije kao lidera. Apsolutno podrzavam

Milan

pre 2 godine

U Vojvodini Orban preko fondacija deli novac Mađarima poljoprivrednicima a planiraju velika ulaganja. Dok većina Srba skapira da je Orban bacio oko na Vojvodinu biće kasno. To što se Orban zalaže da Srbija uđe u EU i da se desi, granice između Srbije i Mađarske bi bile izbrisane i onda kada bi došlo do raspada EU, Mađari bi povukli i deo Vojvodine ka sebi. To je njihova prava namera.

Jug

pre 2 godine

Srdačan doček za Mađare koji nas podržavaju i sa kojima imamo odličan odnos, a sve kao plod dobre politike Vučića i SNSa

Mijo

pre 2 godine

Пријатељски односи са свим државама у региону су веома битни за мир и стабилност. Очекујем добре резултате након завршетка ове посете а тичу се управо даље сарадње између наше земље и Мађарске.

Boka

pre 2 godine

Imamo odlične odnose sa Mađarima i Mađarskom. Posebno u Vojvodini. Tako se gradi prijateljstavo.

Milankko

pre 2 godine

Ово је очигледан пример како можемо да градимо добре односе са првим комшијама у региону.

Ja

pre 2 godine

Madjari nama nisu prijatelji, dokazano u proslom veku a i sada sa dvojnim drzavljanstvom i ekonomskom okupacijom.

Ana

pre 2 godine

Orban nije imao strah da javno podrži Srbiju. Nije se plašio napada i kritika lidera regionalnih država. Jasno je izneo svoj stav i podržao Srbiju. Hvala mu na tome.

Maja

pre 2 godine

Jaka saradnja sa Madjarskom uticala je na povecanje trgovinske razmene sto je veoma značajno za obe zemlje.

Vlada

pre 2 godine

Srbija i Mađarska su prvi put u istoriji na istim stranama. Ponosan sam na to.

Markic

pre 2 godine

Ekonomija i samo ekonomija to je ono sto je vazno...

danica

pre 2 godine

Nakon dosta ulaganja , Srbija postaje uređenija država, koju možemo sa ponosom da predstavljamo stranoj delegaciji i investitorima.

Aca

pre 2 godine

Ne sumnjamo da će doći do unapređenja saradnje, prijateljskih zemalja!

Valerija

pre 2 godine

Хвала Мађарској на подршци и сарадњи.

Brankić

pre 2 godine

Mađarska je Srbiji peti trgovinski i ekonomski partner što je veoma značajno za nas malu zemlju koja očito u svojim uspesima više ne poznaje granice.

Brankić

pre 2 godine

Orban je pravedan čovek koji oseca da je Srbija ne zasluženo loše tretirana od strane EU i nije mu problem da to kaže.

Brankić

pre 2 godine

Malo je takvih prijateljskih zemalja poput Madjarske u okruzenju, ostali gledaju kako da nanesu stetu.

Brankić

pre 2 godine

Privredna razmena između Srbije i Mađarske je na visokom nivou zbog dobrih odnosa Vučića i Orbana.

Ivana

pre 2 godine

Mađarska je najbolji prijatelj naše države ovo je sramota šta rade, i koliko su našu državu uništili. Mađarska je pravi i iskreni prijatelj naše države.

Dragan

pre 2 godine

Orban je uvek dobrodošao u Beogradu i u Srbiji.

Dragan

pre 2 godine

Samo jaka saradnja sa komšijskim zemljama potrebna je Srbiji.

Dragan

pre 2 godine

Prijatleljstvo i saradnja između Mađarske i Srbije je trenutno na najvećem mogućem nivou.

Era

pre 2 godine

Srbija i Madjarska imaju saradnju na najvisem nivou izuzetnu, ekonomsku, kulturnu, politiku uzajamnog podrzavanja.

Miljana

pre 2 godine

Sastanak koji nam znaci kao podrska. Ali i kao jedno izuzetno prijateljstvo između dve susedne države. Posebno u ovim neizvesnim vremenima za nasu drzavu.

Daca

pre 2 godine

Važan sastanak ua dalji razvoj i put Republike Srbije ka EU

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija