• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.07.2021

16:34

Mislio sam da je nemoguće da imamo gori sastanak od onog prethodnog, ali sam se prevario! SADA SAM JOŠ ZABRINUTIJI ZA SRBE NA KIM! /video/

printscreen

Politika

Mislio sam da je nemoguće da imamo gori sastanak od onog prethodnog, ali sam se prevario! SADA SAM JOŠ ZABRINUTIJI ZA SRBE NA KIM! /video/

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti posle trilateralnog sastanka u Briselu sa predstavnikom Prištine Aljbinom Kurtijem i predstavnicima EU Miroslavom Lajčakom i Žozepom Boreljom. Obraćanje predsednika Vučića pratite uživo na Informer.rs!

- Mislio sam da je nemoguće da imate lošiji sastanak i danas sam se ubverio da je moguće. Mi smo dobili predloge EU koji su usaglašavani sa našim glavnim pregovoaračima. I Srbija se u potpunosti saglasila sa onim što je EU predložila - rekao je Vučić i dodao:

- To su bile tri tačke. Da intenziviramo zajedničkne napore u identifikovanju nestalih osoba, da se uzdržavamo od daljih situacija koje bi mogle da povećaju napetost na terenu i da se redovno sastaju pregovarač.

Navodi da je Srbija u potpunosti prihvatila bez ijedne zamerke, čak i neke želje Albanaca, dok Albanci nisu hteli.

- Posebno je interesantno da nisu hteli drugu. Sve vreme su uslovljavali novim kriterijumima. Njihovo izlaganje je bilo da je Srbija kriva za tri genocida na Kosovu. Onda nam je objašnjavao da albanska imena vuku imena iz toponima u Srbiji, možete da verujete da to čovek posle 150 godina govori.

Foto: Informer

Kaže da je Srbija spremna da razgovara o svemu, ali je očigledno da neko ne želi.

- Sve se svodi na jedno isto - neko će da natera Srbiju da prizna Kosovo - rekao je Vučić i dodao:

- Zamislite pozivali su se na izjave Nataše Kandić i Nenada Čanka. Mi smo stoprocentno prihvatili sve što je EU tražila, a drugi nisu hteli. Sada sam zabrinutiji za Srbije na KiM. Kad ne prihvate da se uzdrže od nasilja, onda je strah kod našeg naroda još veći. Očigledno je da ne žele da razgovaraju.

Foto: Informer

Navodi da ne može da se usaglasi oko rečenice da će obe strane uzdržati od provokacija, kao i da ne žele da razgovaraju o budućnosti, već o prošlosti.

- Ljudi iz EU ne veruje šta slušaju. Čovek se vratio u 19. vek. Kao što vidite, zabrinut sam, ne znam šta ćemo da radimo.

Upitan da li očekuje reakciju međunarodne zajednice Vučić je odgovorio:

- Mnogo je teško kad razgovarate sa iracionalnim ljudima. Mnogo teško.

Kaže da ne razumeju da je bilo zločina i sa jedne i sa druge strane, dok Srbija to razume.

Vučić je, navodi, insistirao da se razgovara o Zajednici srpskih opština, ali nije bilo odgovora. Pored toga, albanska strana navodi da arhiva OVK ne postoji.

- Koliko god pokušavamo da nađemo rešenje, ne vredi da to radimo - istakao je Vučić.

Predhodno se predsednik Vučić odvojeno sastao sastao sa Boreljom i sa Lajčkom.

U Briselu napominju da se će se ova runda razgovora Vučića i Kurtija fokusirati na ”napredak učinjen do sada” i ”dogovor o sledećim koracima u dijalogu”.

EU kao glavni posrednik u dijalogu zadovoljna je nastavkom procesa i održanjem dinamike sastanka uz ocenu da ”nema nazadovanja u procesu” i da ”obe strane znaju da moraju da idu ka kompromisu i rešenju”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jeka

pre 2 godine

Verujem da ce predsednik naci resenje i za ovaj problem

Jelena

pre 2 godine

Trudimo se da dodjemo do kompromisnog rešenja sa Prištinom.

Jovana

pre 2 godine

Забринутост оправдана, због неодговорног понашања господина Куртија!

Ivana

pre 2 godine

Više nego strašno.Aleksandar Vučić je jedini koji radi na ekonomskom napretku i razvoju naše države. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsednika Vučića.

Ivana

pre 2 godine

Znamo da nešto loše može da desi, da ih proteraju još više, jer je to u interesu tajkuna. Vreme je da DRagan Đilas odgovara za svoje postupke.

Pufkica0707

pre 2 godine

Verujem u naseg presednika da ce naci nacin da se ovo sve resi mirnim putem

Pufkica0707

pre 2 godine

Strpljenje je ono sto nam je najpotrebnije

Pufkica0707

pre 2 godine

Nismo ni znali koliko imamo, strpljenja dok nismo poceli razgovore sa Kurtijem

Marica

pre 2 godine

Ratovanje do istrebljenja to je izgleda njihova zvezda vodilja, sramota!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija