• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.07.2021

10:18

PONOSAN SAM NA KOMPRESORSKU STANICU, godinama smo čekali na ovakve projekte! Rešavamo veliki problem svake zemlje /VIDEO/

Tanjug/Rade Prelić

Politika

PONOSAN SAM NA KOMPRESORSKU STANICU, godinama smo čekali na ovakve projekte! Rešavamo veliki problem svake zemlje /VIDEO/

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će obići radove na izgradnji kompresorske stanice Velika Plana

Reč je o stanici koja se gradi u okviru projekta izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom.

- Ovo fantastično izgleda! Zadovoljan sam jer smo mnogo godina čekali da radimo ovako važne projekte, a gasovod je jedan od najvažnijih. Velika stvar za Srbiju!

 

 

 - Veoma sam zadovoljan, godinama smo čekali na ovakve projekte, gasovod je jedan od njih. Velika stvar za Srbiju. Bugari takođe završavaju svoj deo kada i mi - rekao je Vučić.

Kako predsednik ističe, bitno je ići sa primarnom mrežom, dok se ne dođe do čelika i plastike.

- Divno izgleda, neverovatno. Treba da napravimo sve da bude jeftinija varijanta - konstatovao je Vučić.

 

Predsednik Vučić je pozdravio radnike i pitao ih kako izdržavaju vrućinu ovih dana.

- Normalno - odgovorili su oni.

Među radnicima je bilo i nešto Rusa, Slovenaca i Turaka. Vučić je sa njima razgovarao na ruskom jeziku i poželeo im srećan rad i u nastavku radova.

Trenutno radi 70 Turaka na gasovodu , a Vučić je naglasio da su oni dobri radnici, ali da je problem što u Srbiji više nemamo ni mesara ni tesara.

- Preko 80.000 gradilišta u ovom trenutku imamo u Srbiji,a pre nekoliko godina na nivou Srbije bilo je samo oko 12.000 - rekao je Vučić.

- Biće mnogo bolje nego što je bilo, biće urađeno kao pista! - rekao je predsednik i zahvalio se svima.

- Izgradili smo gasovod granica Bugarske i Mađarske i trenutno se nalazimo na kompresorskoj stanici Velika Plana, ova stanica se sastoji od donje i gornje strane, u gornjem delu se nalazi gas visokog pritiska, a u donjem pomoćni objekti. Kompresorske jedinice su srce ove stanice - rekao je glavni izvođač radova.

Ponosan sam na kompresorsku stanicu

- Ponosan sam na činjenicu da se danas nalazimo ovde. Kada kažemo narodu kompresorska stanica, 99 odsto ljudi ne zna o čemu se radi, kao što ni ja nisam znao. Ali bez ove stanice, mi ne bismo mogli da imamo uravnotežen gas. Rešavamo veliki problem svake zemlje, energetsku efikasnost.

Imamo najeftiniju električnu energiju u celoj Evropi. A to sve zato što proizvodimo najviše struje u regionu. Makedoniji prodajemo struju. Rastu i naše potrebe za električnom energijom,imamo sve veći broj fabrika, povezujemo veliki broj gradova - rekao je Vučić.

Mi ovakav gasovod nismo izgradili 70 godina, mi o tome ne pričamo, kao da se stidimo ovoga. A gasovod je žila kucavica - naglasio je predsednik Srbije.

- Ovaj projekat je od izuzetnog značaja i hvala našim i ruskim kompanijama na trudi i radu, kao i što rade u teškim uslovima. Imam strah da nećemo stići do oktobra da završimo, zato vas molim da radimo i u ovim uslovima. Uradićemo ogroman posao za našu zemlju, a i zarađivaćemo na gasu koji bude prolazio kroz našu zemlju - zaključio je Vučić.

 

Foto: printscreen

Vučić u Velikoj Plani
Plan da se dalje gasifikuje istočna Srbija

Kompresorska stanica "Velika Plana" je jedina kompresorska stanica na trasi ovog gasovoda kroz Srbiju koji od Bugarske, gde se spaja sa Turskim tokom preko naše zemlje, vodi do Mađarske i srednje Evrope.

Obilasku radova prisustvuju generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, direktor Gastransa Igor Jolkin i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

Bajatović je rekao se ta stanica radi po najsavremenijem standardu za zaštitu od požara i da je procenat izgradnje sada 87,4 odsto.

Bajatović je kazao da je plan da se odatle dalje gasifikuje istočna Srbija.

Vučić je pitao Bajatovića za gasifikaciju Valjeva, koji je rekao da se radi na izradi plana, projektovanju i da počinje eksproprijacija zemljišta.

Kada je reč o gasifikaciji na potezu od Leskovca do Vranja, Bajatović je rekao da su pripreme u toku i da bi trebalo od oktobra da počnu da rade taj deo.

Vučić je zatražio od Bajatovića da se razvede gas i za Surčin, Belu Crkvu i Kovačicu.

Bajatović je kazao da je na gradilištu kompresorske stanice "Velika Plana" angažovano oko 1.500 radnika dnevno.

Početkom meseca Srbijagas i mađarska gasna kompanija FGSZ spojile su cevi Balkanskog toka, čime je kompletirana čitrava trasa Balkanskog toka.

Foto: printscreen

Aleksandar Vučić u Velikoj Plani
Prvi gas do 1. oktobra

Prema planu, trebalo bi da prve količine tranzitnog ruskog gasa kroz našu zemlju do srednje Evrope poteku 1. oktobra.

Dužina gasovoda kroz Srbiju od Zaječara, gde ulazi iz Bugarske, do Horgoša gde se spaja s mađarskim delom trase je 403 kilometra.

Predsednik Vučić je ranije ocenio da je ovaj gasovod od ključne važnosti za razvoj Srbije, jer obezbeđuje energetsku stabilnost zemlje i nove investicije.

Dodao je kako će Balkanski tok znatno smanjiti troškove dopremanja gasa koji smo preko Ukrajine i Mađarske plaćali 48 dolara po kubnom metru, dok će nas ubuduće koštati 12 do 14 dolara.

Na teritoriji Srbije osim ove kompresorske stanice, izgrađeno je 18 blok stanica, četiri prijemno-otpremna čistačka mesta i četiri merne stanice.

Foto: printscreen

Aleksandar Vučić u Velikoj Plani
190.000 tona cevi velikog prečnika

Na kompresorskoj stanici obavlja se filtracija, prečišćavanje gasa od mehaničkih primesa i sabijanje gasa i njegovo hlađenje radi daljeg transporta sa zadatim parametrima temperature i pritiska kroz magistralni gasovod do sledeće kompresorske stanice.

Za ceo gasovod kroz Srbiju upotrebljeno je 190.000 tona cevi velikog prečnika, izgrađeno je 12 prelaza preko velikih vodenih prepreka, uključujući Dunav u dužini od 1.400 metara, što je evropski rekord.

Realizacija projekta trajala je od 2019. do 2021. godine, a prema planovima gasovodom će prolaziti do 12,4 milijardi kubika gasa godišnje za potrebe Srbije i zemalja EU.

Investitor projekta je Gastrans, zajedničko preduzeća Gasproma i Srbijagasa.

Kompresorsku stanicu "Velika Plana" gradi firma IDC.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Olja M

pre 2 godine

Ovajvi projekti su prava stvar za Srbiju i treba ih podrzati!

Gana

pre 2 godine

Infrastrukturna ulaganja doprinose efikasnijem razvoju zemlje i podrzavam sva ova ulaganja poslednjih godina!

Vesna3112

pre 2 godine

Ovim obilaskom Vucic je dokazao koliko brine o svojoj drzavi

Vesna3112

pre 2 godine

Gasovod je veoma znacajan za gradjane i najbitnije je da presednik obidje radove da vidi kako napreduju

Sanjalica 0309

pre 2 godine

Predsednik ce danas obici izgradnju stanice Velika Plana, proverice kako napreduju radovi.

Milaa

pre 2 godine

Izgradnja gasovoda u Velikoj Plani je znacajna jer ce omoguciti sigurnije snabdevanje i mnogo nize cene gasa

Milaan

pre 2 godine

Gasovod je jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata. Velika i značajna stvar za Srbiju

Milaana

pre 2 godine

Jos jedan projekat u Srbiji koji je u procesu realizacije i koji ce doneti mnogo toga dobro za nasu zemlju

Ana

pre 2 godine

Ovom velikom investivijom je napravljem ogroman koreak napred za celu Srbiju!

Bojana

pre 2 godine

Svaki projekat je vazan za Srbiju ali ovo je jedan od najvaznijih i najvecih

Marinko

pre 2 godine

Srbija ide iz dana u dan napred!Sve pohvale!!!

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59