• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.08.2021

13:42

Vučić posle sastanka sa rukovodstvom RS u Vili Mir: SLEDEĆE BORBENO VOZILO VOJSKE SRBIJE ZVAĆE SE LAZANSKI! /FOTO, VIDEO/

Tanjug

Politika

Vučić posle sastanka sa rukovodstvom RS u Vili Mir: SLEDEĆE BORBENO VOZILO VOJSKE SRBIJE ZVAĆE SE LAZANSKI! /FOTO, VIDEO/

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa rukovodstvom Republike Srpske. Nakon sastanka medijima se obraća predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije rekao je da je danas poseban dan, kada obeležavamo godišnjicu zločinačke operacije "Oluja".

Osvrnuo se i na smrt Miroslava Lazanskog, izrazio porodici saučešće i naveo da je "danas težak dan za Srbiju".

Foto: Jovo Mamula, ministarstvo odbrane

- Danas je težak dan za nas. Izgubili smo Lazanskog i još jedanput izražavam saučešće njegovoj porodici. I da vam kažem da smo se već dogovorili sa SDPR da se sledeće borbeno vozilo, posle Miloša i Lazara, zove LAZANSKI - rekao je Vučić.

Kada je reč o sastanku sa predstavnicima RS, predsednik je rekao da ih je saslušao po pitanju situacije u regionu i BiH, posebno imajući u vidu nametnute odluke Incka.

- Stav Srbije je da nametnute odluke nikada nisu dobre, već da se odluke donose u dogovoru, što je u duhu Dejtonskog sporazuma - rekao je Vučić. Ističe da je Srbija izrazila želju da se Dejtun poštuje, da se sačuva mir i stabilnost, te da Srbija poštuje BiH i RS unutar BiH.

Razgovarano je, kaže, o infrastrukturnim projektima, o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, kao i o energetskim projektima.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da pruža pomoć RS, posebno opštinama Drvar, kostajnica, Dubica i Nevesinje.

- Uskoro će, nadam se, građani moći da vide boljitak za sebe i svoju decu - kaže Vučić.

Foto: Tanjug

Nakon predsednika Srbije medijima se obratio Milorad Dodik. On je takođe izrazio žaljenje zbog smrti Miroslava Lazanskog.

Milorad Dodik rekao je da je Miroslav Lazsanski bio njegov veliki prijatelj kao i prijatelj Banjaluke.

Kazao je da je na sastanku bilo reči i o aktuelnoj situaciji u BiH.

- Srbija je garant mira, posvećeni smo miru, ali strani faktor u BiH uperen je ka uništavanju identiteta i entiteta. Mi ne možemo da računamo i da verujemo u namere koje su uvek išle na degradiranje naših prava i Dejtona. Ne možemo da prihvatimo legitimitet čoveka koji se sada predstavlja kao visoki predstavnik jer želi da napravi čvrstu granicu na Drini. Ne želimo centralizaciju BiH i suprotstavljanje Srbiji bez ikakvog razloga. To bi bilo na štetu svih nas, kao što je na štetu protivljenje pristupanju mini Šengenu - kaže Dodik.

Dodik je istakao da je RS posvećena izgradnji mira i da ne traži ništa što nisu njena ustavna prava.

Sastanku prisustvuju srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i predsednik Vlade RS Radovan Višković.

U razgovrima učestvuju predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, ministri Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Siniša Mali.


Posle sastanaka, koji je oko podne počeo u Vili Mir planirane su izjave za medije u 13.00 časova.

Predsednik Vučić je najavio sastanak sa političkim predstavnicima Srba u BiH posle odluke bivšeg visokog predstavnik Valentina Incka da izmeni krivični zakon i zabrani i kažnjava negiranje genocida.

Inckove izmene zakona Skupština Republike Srpske proglasila je "neprimenjivim", a političke stranke u RS su odlučile da bojkotuju institucije u BiH.

Vučić je ranije rekao da Beograd pažljivo prati situaciju u Sarajevu i Banja Luci uz ocenu da je atmosfera u BiH "najuzavrelija" od Dejtonskog sporazuma i da Srbija ne može da ostavi RS u ekonomskom ili bilo kom drugom problemu.

Dodik je uoči sastanka u Beogradu rekao da će biti razgovarano o složenoj političkoj situaciji u BiH, ali i o nastavku realizacije ključnih zajedničkih projekata kao što su hidro-elektrane Buk Bijela, izgradnja auto-puta od Bijeljine do granice na Rači i izgradnja Aerodroma Trebinje.

Inače, spski član Predsedništva BiH u utorak nije prisustvovao prvom sastanku novoimenovanog Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koji je 1.avgusta nasledio Incka na toj funkciji, sa ostalim članovima Predsedništva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Političke stranke u RS bile su protiv izbora Šmita na mesto Viskog predstavnika, a njegovo imenovanje nisu podržale Kina i Rusija.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jelena

pre 2 godine

Obavestiće predsednik javnost o svemu što je važno za srpski narod

Nešo N

pre 2 godine

Srbija je obavezna da pomaže RS i to zaista i čini.

Sara

pre 2 godine

Nema sumnje da ce Srbija nastaviti da neguje i produbljuje odnose i saradnju sa Republikom Srpskom i da uvek bude tu za svoj narod ma gde god ziveo.

Minja

pre 2 godine

Sloga i jedinstvo, nista drugo. Zajedno smo najjaci.

Milja R

pre 2 godine

U Srbiji i RS živi isti narod i nikada nećemo dozvoliti da nas reka Drina razdvaja.

Jasmina

pre 2 godine

Srbija je uvek bila tu za svoj narod sa druge strane Drine. I ne samo za njih nego svuda, sirom regiona, sveta. To smo i pokazali za vreme najjace pandemije.

Kole

pre 2 godine

Srbija ce nastaviti da pruza ekonomsku i finansijsku pomoc svom narodu u Republici Srpskoj.

ĆORKA BATO

pre 2 godine

Jel' šoravi diktatorčić možda rekao otkud Danilo Vučić i Igor Dodik na fotografiji sa kriminalcima i glavosečama iz Ritopeka?

Hgbg

pre 2 godine

Zbog čega će se zvati po njemu?Kakav je njegov doprinos,bilo čemu u ovoj zemlji.Najobicniji komentor,koji je radio za VBA...osim ukoliko je lično vas zadužio sa nečim,o da je to ok....bože, bože

Hana

pre 2 godine

Подржавам одлуку да возило добије име по Лазанском.

Saradžogla

pre 2 godine

Састали се босански срби.Одотуд и одовуд.И? Вероватно су преко Дрине однели 20 милиона евра Србије ,,јер Србија има обавезу ...'''?За то време,на пример,градови по Србији немају довољно воде!

Jelena

pre 2 godine

Važno je da srpski narod bude jedinstven i da se zajednički bori za pravdu i suverenitet.

Oki

pre 2 godine

Srbija će uvek biti uz svoj narod gde god da se nalazio, nikada im neće okrenuti leđa.

Ena

pre 2 godine

Zajedničkim snagama Srbija i Republika Srbpska su uspešno ostvarile mnogo zacrtanih ciljeva.

nana

pre 2 godine

Vučić i Dodik u konstruktivnom razgovoru. Siguran sam u mirno i stabilno rešenje. Velike su to diplomate! Predsedniče, bez ustupaka!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija