• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.08.2021

11:04

LJUBAN JEDNAK - SRPSKI MUČENIK KOJI JE PREŽIVEO DVA USTAŠKA POGROMA Predsednik Vučić traži da ulica u Beogradu ponese njegovo ime

Tanjug/Rade Prelić

Politika

LJUBAN JEDNAK - SRPSKI MUČENIK KOJI JE PREŽIVEO DVA USTAŠKA POGROMA Predsednik Vučić traži da ulica u Beogradu ponese njegovo ime

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je inicijativu Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Grada Beograda da jedna ulica u prestonici ponese ime Ljubana Jednaka, jedinog Srbina koji je preživeo ustaški masakr u Crkvi presvete Bogorodice u Glini 1941. godine

U inicijativi, koju je podneo u svojstvu građanina, Vučić podseća da se ove godine navršilo 80 godina od najsvirepijeg i najmonstruoznijeg pokolja srpskog naroda na teritoriji nacističke NDH u Drugom svetskom ratu, koje su ustaše izvršile u noći između 28. i 29. jula i 4. i 5. avgusta 1941. godine u glinskoj Ckrvi presvete Bogorodice, ubivši tom prilikom oko 1.700 ljudi.

Strašnom zločinu prethodilo je hapšenje i streljanje glinskih Srba u aprilu i maju 1941, nakon proglašenja marionetske NDH.

U inicijativi u koju je Tanjug imao uvid, Vučić ukazuje da je jedini Srbin koji je preživeo masakr u glinskoj crkvi, "epski u svojoj monstruoznosti, bestijalnosti i grozoti", bio Ljuban Jednak.

Imao je 26 godina kada su ga ustaše uhapsile i sa vezanim rukama žicom odvele u Crkvu presvete Bogorodice. U Crkvi je već bilo nekoliko stotina dovedenih Srba iz Gline i okolnih mesta koje su ustaše mučile na najužasniji način, stoji u inicijativi predsendnika.

Dalje navodi da su ustaše mrtve bacali pored crkve, a nad živima su nastavili da se iživljavaju, potom su ubijene ljude kamionima odvozili do obližnje jame u koje su ih bacali.

- Ljuban je uspeo da se izvuče iz gomile gde su bili živi i sakrije se mrtve. Kako je bio izmrcvaren, uštaški krvnici nisu ni primetili da je ostao živ i bacili su ga na kamion sa mrtvim Srbima. U jami su ih ponovo probadali bajonetima i pucali na njih. Tom prilikom su ga raniji - naveo je Vučić.

Uskoro su, podseća, ustaše otišle po još ,mrtvih, a jamu ostavile nezatrapnom.

Taj spasonosni trenutak Ljuban i još jedan zarobljenik koji je još uvek bio živ, iskoristili su i uspeli da se izvuku i pobegnu iz jame.

Sutradan je Ljubana našao ujak, a njegovog sapatnika iz jame ustaše su kasnije uhvatile i ubile.

Posle rata, navodi Vučić, Ljuban je nastavio da živi u Glini, sve do avgusta 1995. godine, kada je ponovo započeo progon is tradanje Srba u hrvatskoj akciji "Oluja".

- Tada mu je jedan komšija rekao: ''Beži Ljubane, tebi će kožu sa leđa da oderu, jer si živ ostao''. I Ljuban je ostavao sve što je imao, za ženom i ćerkom ušao u traktor i postao deo nepregledne kolone u četiri reda koja je gonjena ka Srbiji - napisao je Vučić.

Dve godine kasnije, Ljuban Jednak je umro u Srbiji, daleko od svog rodnog kraja.

- Srbija je to prećutala. Sramota je što Ljubana Jednaka, svedoka dva pogroma, tu dvostruku žrtvu sumanute politike krvi i tla, tihog heroja i junaka, koji ni posle svega nije znao za mržnju, nismo sahranili kako dolijuke, ljudski uz sve počasti - naveo je Vučić u inicijativi.

Zato smatra da bismo imenovanjem ulice po tom mučeniku i heroju u nasem glavnom gradu, ispravili višedecenijsku besramnu grešku zaborava.

- Dozvolite mi da, u svojstvu građanina Beograda, ovom prilikom podnesem inicijativu da jedna beogradska ulica ponese naziv Ulica Ljubana Jednaka. Na taj način bismo iskazali zahvalnost za veliku žrtvu koju je ovaj Srbin podneo, ispravili istorijsku nepravdu koja je prema njemu učinjena, a našoj deci dali putokaz u kom smeru treba ići, čija dela treba ceniti i na koga se valja ugledati - naveo je Vučić.

Na Ljubanovu sudbinu i ono što je preživeo, predsednik Srbije je skrenuo pažnju i u svom govoru na obeležavanju Dana sećanja sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji Oluja pre nedelju dana u Busijama.

I tada je podsetio da je crvka u Glini "bila objekat đavolskog ceremonijala u kojem su ustaše ljude najpre klale pa terale da pevaju, ležao u krvi gde su bacali zaklane, da bi onda sve njih ubacili u kamione pa u jamu".

Predsednik je i tom prilikom istakao da ga je sramota što se Srbija stidela takvih ljudi.

- Stidela se Srbija svojih krasjških izbeglica i zatvarala puteve da ih drugi ne bi videli, kao da ima potrebe da se stidimo suza naših ljudi, dece i starih. Onda smo prećutali sebi i svetu da kažemo da je umro Ljuban Jednak. Nismo znali da ga sahranimo uz sve počasti, ali i to bi bilo malo. Naš identitet je tada sahranjen zajedno sa njim našim besramnim zaboravom, nikada više ne sme da se to ponovi - rekao je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vesna3112

pre 2 godine

Veoma je strasno citati sta je covek preziveo a ne jos to doziveti. Zasluzio je da jedna od ulica nosi, njegovo ime

Zvezdica 0707

pre 2 godine

Svojom hrabroscu i lukavoscu je uspeo da prezivi ovaj strasan zlocin. Svakako, je zaslizio da ulica nosi njegovo ime

Baća

pre 2 godine

Predsedniče , ekshumirajmo i sahranimo našeg mučenika Ljubana Jednaka u Aleji velikana! Zaslužio je i hajde da mu se bar na taj način odužimo!

mihail

pre 2 godine

Dragi predsednice, ima mnogo stvari u kojima te podrzavam kao i mnogo koje ti strasno zameram. Drago mi je da je Srbija dobila pristojnog i pravog diplomatu u obracanju sa ljudima, mada smatram da se previse izlazete itm konferencijama za stampu. Cudi me da Dodika niste predlozili za naziv ulice u BG .Primerena bi mu bila ulica u kojoj je simbol pljacka a nabolji naziv ulice bio bi DODIK-KUKAVICIJE JAJE (Vucicev omiljeni prilepak).Zanima me kada bih imao srecu da mi licno objasnite: kako je Djilas lopov sa navodno 600 miliona eura opljackanih a tvoj prilepak Dodik je odlicje srpske nacije od koje je grubo sa svojom familijom i sledbenicima opljackao oteo preko TRI MILIJARDE EURA Zanima me predsednice Vucicu sta tvoj prilepak dobi od tebe za nagradu kada je prodao Jasenovacku gradju Jasenovac u kome su mi djedove mucili Dodik napravi radnim logorom u kome su moji djedovi ubijali hrvate (da je bog dao da jesu)Molim nekako u Vasih 24 sata rada dnevno da ubacite par minuta i prosvetlite me .

Ljubica

pre 2 godine

Ljuban je to i zasluzio posle svega sto je preziveo.

Biljana

pre 2 godine

Tužna sudbina srpskog mučenika Ljubana je zavet za buduće generacije a predlog da ulica ponese ime našeg stradalnika koji se u svom životnom veku dva puta susreo sa ustaškom mržnjom i izbegao joj sasvim je opravdan

dunja

pre 2 godine

Nikad nije kasno da se greske isprave! Ljuban Jednak je zasluzio ulicu!

dd

pre 2 godine

Proslo je vreme kada smo se stideli takvih ljudi! Ovaj mucenik,srpski heroj zasluzio je ovo priznanje!

dunja

pre 2 godine

Ljuban Jednak nije jedini srpski mucenik koga nismo dostojno ispratili.Hvala Vucicu na ovoj inicijativi,nepravda ce posle mnogo godina biti ispravljena!

miki

pre 2 godine

Svojom hrabrošću uspeo je da preživi zločin

Hana

pre 2 godine

Strašno je sta je taj čovek preziveo i zaslužuje ulicu da dobije

Nada

pre 2 godine

Ljuban Jednak je pre svega svojom hrabrošću i lukavošću je uspeo da preživi ovaj jeziv i strašan zločin. Puna podrška na inicijativi da u Beogradu, ulica nosi njegovo ime.

Rade

pre 2 godine

Svaka čast predsedniče za inicijativu! Zasluzno. Neka bude tako! Ne treba zaboraviti heroje. Slava mu i milost.

Merima

pre 2 godine

Bravo za inicijativu. Podržavam u potpunosti. Težak život. Nadam se da će se inicijativa realizovati!

Ter

pre 2 godine

Zato nam se i ponavljaju stvari. Jer zaboravimo. Zato nas Vaseljena voli.

Boja

pre 2 godine

Moramo da negujemo kulturu sećanja i spominjemo ustaški zločin genocida učinjen nad Srbima u 20. veku.

Rade

pre 2 godine

Ulica u Beogradu zaslužuje ime po Ljubanu koji je svedok stradanja Srpkog naroda

Siniša

pre 2 godine

Ulice u Srbiji treba da se zovu prema ljudima poput Ljubana koji su preživeli velik stradanja

Miloš

pre 2 godine

Podržavam mučenici poput Ljubana zaslužuju da imaju svoju ulicu u svim gradovima Srbije

Vođa

pre 2 godine

Zašto se toga nisi setio kad si bio ministar informisanja ? Boleo te kurac, a? Sad si se setio zbog rejtinga i sitnih političkih poena.

Ivana

pre 2 godine

Potpuno podržavam inicijativu predsednika, neka svako dobije ulice koji se žrtvavao za narod. Hvala predsedniku Vučiću na svemu.

Petar

pre 2 godine

Kada sam cuo i procitao celu pricu, itekako podrzavam inicijativu da ulica dobije ime po Ljubanu.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija