• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.08.2021

07:11

UBIJENO DVOJE, A RANJENO ČETVORO SRPSKE DECE 18 godina od zločina u Goraždevcu za koji niko nije odgovarao

Politika

UBIJENO DVOJE, A RANJENO ČETVORO SRPSKE DECE 18 godina od zločina u Goraždevcu za koji niko nije odgovarao

Podeli vest

Danas se navršava 18 godina od zločina u Goraždevcu kada su nepoznati počinioci iz automatskog oružja pucali na grupu srpske dece dok su se kupala na Bistrici i ubili Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (12)

U zločinu koji se dogodio 13. avgusta 2003. godine ranjeni su Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Ðorde Ugrenović (20), a u rasvetljivanju tog napada nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je UNMIK ponudio.

Godišnjica tog jednog od četiri najveća zločina od dolaska međunarodnih misija na KiM biće obeležena parastosom u lokalnoj crkvi Presvete Bogorodice, kojem će prisustvovati i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Foto: Public

Spomenik ubijenoj deci

Istraga obustavljena

Euleks je u februaru 2001. godine pismom obavestio porodice da je usled nedostatka dokaza obustavio istragu, a tokom koje, prema ranijim navodima, policija saslušala 75 svedoka i pretresla 100 kuća. Tada su saopštili i da bi mogli ponovo da pokrenu istragu, ako se pojave nove informacije.

Roditelji ubijenih Ivana i Pantelije godinama su ogorčeni jer ubice nisu izvedene pred lice pravde, iako su, kako su tvrdili, njihova imena poznata.

Oni žele da podsete sve koji prate i koji znaju za zločin da je "na Bistrici bila grupa od 98 dece i da je na njih ispaljeno 87 metaka".

Napadači na grupu srpske dece, koja su se kupala 500 metara od centra sela, nikada nisu kažnjeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice".

Ubijeno 14 žetelaca

Zbog zločina u Goraževcu održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

U najteže zločine nad Srbima spadaju i ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom, ubistvo tročlane porodice Stolić kod Obilića kao i postavljanje eksploziva pod autobus Niš ekspresa kod Podujeva kada je poginulo 12 putnika koji su iši na zadušnice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
micko

pre 2 godine

Na Srbe je dozvoljen lov još od vremena turaka svima koji imaju volje da jih napadaju i linčuju ... samo ako su protiv srba oni imaju nečiju dozvolu a i saglasnost od naše vlasti izgleda dok sve to prolazi nekažnjeno!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija