• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MARKOVIĆ

13.08.2021

12:40

ŠTA SE KRIJE IZA ODLUKE O SREBRENICI? Kompanije "Gugl" i "Tviter" kažnjavaće i ukidati sve naloge korisnika koji budu negirali takozvani genocid!?!

Politika

ŠTA SE KRIJE IZA ODLUKE O SREBRENICI? Kompanije "Gugl" i "Tviter" kažnjavaće i ukidati sve naloge korisnika koji budu negirali takozvani genocid!?!

Podeli vest

Ova inicijativa potiče od Emira Ramića iz Instituta za istraživanje genocida "Kanada", a koju su "Gugl" i "Tviter" prihvatili sa objašnjenjem da "negiranje genocida predstavlja govor mržnje"

Pretraživač i popularna društvena mreža, poznata upravo po tome što njeni korisnici iznose svoje mišljenje na razne teme, nisu odgovorile da li će u skladu sa ovom svojom odlukom brisati i objave i vesti o izdvojenom mišljenju predsedavajuće Apelacionom veću haškog suda Priske Nijambe, koja tvrdi da se u Srebrenici nije dogodio genocid, kao i istraživanja poznatog istoričara Gideona Grajfa, koji je poručio:

Niko ne treba da mi objašnjava šta je genocid, dokazali smo da ga u Srebrenici nije bilo!

Poznati IT stručnjak i zvanični partner "Tvitera" za Srbiju Ljuban Kovačević kaže za Informer da ovakve odluke "Gugla" i "Tvitera" nisu dugoročno održive, ali da je sve jasno kada se vidi odakle potiče inicijativa.

- Prisiljavanje društvenih mreža na ovakav vid ophođenja prema korisnicima koji u svojim objavama imaju drugačije mišljenje o Srebrenici dolazi od jednog Bošnjaka i jedne organizacije sumnjive reputacije. "Gugl" i "Tviter" odavno imaju razvijenu politiku za uklanjanje sadržaja koji veliča ili slavi patnju, govor mržnje i nasilje, te ovakav njihov stav da će "Tviter" i "Gugl" uklanjati isključivo sadržaj u kom se negira genocid nije održiv - kaže Kovačević.

Na drugoj strani, analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je ovo 'siguran ulazak u totalitarizam kroz cenzuru virtuelnih medija'.

- Virtuelna zona se polako ali sigurno pretvara u ideološki kontrolisani politički resurs. To je osetio i Donald Tramp, kada mu je u kampanji ugašen nalog na Tviteru. Propaganda se smešta u sajber-sferu i otvoreno se napada sloboda mišljenja. Liberalna demokratija se polako ali sigurno pretvara u demokratiju isključivosti. Sve vodi ka rađanju globalnog totalitarizma kroz cenzuru virtuelnih medija - objašnjava Stanković.

Podsetimo, nakon Zakona o negiranju genocida, koji je u BiH doneo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, Srbi su se našli na još jednom udaru koji se odnosi na slobodu govora na društvenim mrežama o ovoj temi. Kompanije Tviter i Gugl poručile su da će sa svojih društvenih platformi uklanjati sadržaje u kojima se negira "genocid" u Srebrenici.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mihail

pre 2 godine

Srbina mozes sloziti , samo inatom. Gurajte vi prst u oko srbinu, on ce jos zesce da se inati.Srebrenica nikada nije bio zlocin srba,nego i srba i muslimana, koji su ciljno pravili isfabrikovanu hajku Prvo treba analizirati izvestaj medjunarodne komisije za Srebrenicu, zatim pregledati ko su sahranjeni u Potocarima, zatim kako je doslo do zlocina, ko je uzrocnik toga, videce se planska aktivnost muslimana da se zlocin desi (sto ne znaci pravdanje sto se i desio).

deda Raša

pre 2 godine

Pa prećićemo na Kineski MI i Ruski pretraživač. Koje su to nebuloze, hoće ucenama da dokažu tzv. genocid koje nije biloooo. Što to ne pokrenuše za Hirošimu i Nagasaki?

Jasenovac

pre 2 godine

Srpaki genocid se ne sme negirati, to je ko da opet ubijate žrtve! Srop širenju mržnje!

OOUR

pre 2 godine

Не може се негирати нешто што се није ни догодило.....логично.

Marcco

pre 2 godine

Ne razumem ovo za Google. Da li će Google da skida linkove sa indeksacije u pretraživaču?

bg

pre 2 godine

ko jos koristi Gugl kao pretrazivac ??? Imati nalog kod njih je ravno teletabisu.

milan

pre 2 godine

U tom slucaju postoji vrlo jednostavno resenje.Koristiti neki drugi pretrazivac kojih ima veoma mnogo.

Lako se to resi

pre 2 godine

.... Svi ti neo liberalne platforme treba zabraniti, pa nek propovedaju švabama o genocidu

ratko

pre 2 godine

mozete da nam pljunete pod psrozor debili jedni,

Hakija Meholjić

pre 2 godine

Ne interesuje me ni twiter,google,fb i sve ostalo! Neka pokušaju da me blokiraju da svojoj deci i ostalima prenesem istinu na stari način, s kolena na koleno,da u Srebrenici nije bilo genocida!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija