• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.08.2021

11:09

Predsednik Vučić u Novom Sadu obišao gradilište kovid bolnice:  SLUŽIĆE NA PONOS GRAĐANIMA!

Tanjug/Jaroslav Pap

Politika

Predsednik Vučić u Novom Sadu obišao gradilište kovid bolnice: SLUŽIĆE NA PONOS GRAĐANIMA!

Podeli vest

U Novom Sadu su u toku završni građevinski radovi na novoj kovid bolnici, koji će, kako je planirano, biti okončani do kraja meseca, a danas ih je obišao i predsednik Aleksandar Vučić

Nova bolnica će jedina imati banku krvi, rečeno je tokom obilaska gradilišta.

- Ja mislim da je to jako važno za ceo region - naveo je predsednik.

 

 

U obraćanju medijima, Vučić je poručio da je ponosan.

- Mi smo danas, na petnaestak dana od otvaranja nove kovid bolnice u Novom Sadu. Stvarno sam ponosan, jer će država za manje od 4 meseca uspeti da izgradi velelepnu bolnicu koja će biti nešto bolja od Batajnice i bolnice u Krušrevcu. Tokom gradnje ove dve bolnice videli smo šta je to što nam fali, na primer, falilo nam je više toaleta na intenzivnoj nezi i to sada znamo. Ovde ćemo imati i banku krvi, ona što nemamo u Batajnici i Kruševcu. Bolnica u Novom Sadu će služiti na ponos svim građanima ovde na severu u Vojvodini - rekao je predsednik.

 

 

Kako kaže, situacija sa koronavirusom u Srbiji ga brine.

- Ko se vraća iz Crne Gore, Hrvatske, delimično Grčke, uglavnom smo imali mnogo problema i danas su zaraženi. Ovo je najbolji način da se tome suprostavimo. Da država obezbedi vakcine, da moli ljude da se vakcinišu i istovrmeeno obezbedi najbolje bolnice - kaže predsednik i dodaje:

- Mi gotovo ništa nismo gradili u protekilh 50 godina, do pre nekoliko godina. Tada smo krenuli sa velikim KC u Nišu. To je nekada bila livada, danas je jedan od najmodernijih - rekao je predsednik.

Prva faza beogradskog Kliničkog centra, kako kaže, biće završena do kraja godine.

- Tu uvek ima problema, mi plaćamo, a novac finansira Evropska investiciona banka, pa ubek čekate bezbroj procedura. Kreće i Kragujevac, što je veoma važno. Imamo i Opšte bolnice iz mnogih mesta u Srbiji. Verujem da će to biti mnogo važno. Želim da se zahvalim svima što ste brzo i odgovorno uradili svoj posao. Ja nisam bio siguran da ćemo uspeti za 4 meseca sve da uradimo, ali do pokazuje koliko se Srbija promenila i koliko možemo da uradimo u roku - rekao je Vučić.

Povećanje plata

 

 

Ako se nastavi sa ovakvom stopom rasta, kaže predsednik, do kraja godine će biti prostora za povećanje plata zdravstvenim radnicima.

- Mislim da su to dobre vesti. U protekle tri godine smo im povećali više nego za 15 godina. Ti ljudi, pokazalo se, da su svoj posao uradili u trenucima kada nam je bilo najteže. Srbija pokazuje svoju sposobnost i prilagodljivost na krizu - kaže Vučić.

Najavio je da će do 1. novembra u Srbiji biti najmanje osam autoputeva i brzih saobraćajnica u izgradnji.

Želim da vas obradujem, očekujem negde prvog novembra da imamo najamnje osam što auto-putema, što brzih saobraćajnica u izgradnji. Verujem da to ljudima govori da smo zemlja koja vrvi od dizalica, valjkova, mašina...

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kovid bolnica u Novom Sadu

Predsednik je dodao:

"Nadam se da ste i vi snimatelji, novinari, zadovoljni onim što vidite. Ovo je vaša zemlja i to može da uradi. Sve ono što smo sanjali i što nismo mogli da vidimo desetinama godina."

Kada je reč o broju obolelih i situaciji sa koronavirusom u Srbiji, Vučić kaže da će glas struke morati da se čuje.

- Mi ćemo da slušamo i doktora Kona i doktora Šeklera, ne možemo da se unervozimo i ne slušamo struku! Moraćemo da razgovaramo šta je to što možemo da učinimo, a šta ne možemo - kaže predsednik.

Kako je istakao, bolnica košta ukupno nešto manje od 28 miliona evra, što je nešto skuplje nego prve dve bolnice. Objašnjava da je cena građevinskog materijala skočila.

- Lagali su kao obično, svašta su pričali... Zahvalan sam podizvođačima, izvođaču, građevinskoj direkciji Vojske, ovi ljudi su vredno radili i sigurno se niko neće obogatiti. Ovo će biti najbolja bolnica, Novi Sad će dobiti najbolju bolnicu. Sada znamo kako se to radi, kako se gradi. Možemo brzo da radimo i gradimo - kaže Vučić.

220 kreveta na intezivnoj i 404 kreveta na poluintezivnoj nezi

Otvaranje kovid bolnice na novosadskom Mišeluku, koja se prostire na 19.500 kvadrata, odnosno prijem pacijenata, planirano je za pocetak septembra.

Bolnica će imati 220 kreveta na intezivnoj i 404 kreveta na poluintezivnoj nezi, a kako je planirano, osim bolničke zgrade koja će imati tri lamele, imaće i kuhinju, magacin, magacin apoteke, kapelu, kotlarnicu i prostor za medicinske gasove uz prateće parkinge i druge saobraćajne površine.

U samoj bolnici će biti i dve operacione sale, angio sala, dva rendgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta.

 

Foto: Printscreen Pink

Kovid bolnica u Novom Sadu
Kovid bolnica imaće banku krvi

Direktorka KCV dr Edita Stokić istakla je da će kovid bolnica u Novom Sadu imati banku krvi, koju dve prethodno izgrađene, u Batajnici i Kruševcu, nemaju, što je, prema njenim rečima izuzetno važno.

Ona je prenela i da su kovid pacijenti u KC Vojvodine smešteni na Infektivnoj klinici, ali da su juče u toj ustanovi prvi put posle dužeg vremena premašili broj slobodnih mesta, pa su pacijente koje su morali da prime na bolničko lečenje, hospitalizovali na Klinici za rehabilitaciju.

- Bili smo prinuđeni da upravo juče otvorimo jednu kovid jedinici na toj klinici - rekla je dr Stokić.

Predsednik Vučić je istakao da je gradnja bolnice veoma važna ne samo za Novi Sad, već i za celu Vojvodinu.

- Ništa nismo uradili decenijama, sve je bilo stalo, prestalo da se gradi.. Sada to radimo. Želim vam puno uspeha i što manje pacijenata ovde - rekao je Vučić.

Prema ranijim najavama, gradnja bolnice bi trebalo da košta ukupno 4,15 milijardi dinara, a sredstva su izdvojena iz republičkog budžeta i budžeta Grada Novog Sada, koji je za to opredelio 250 miliona dinara.

Kovid bolnica u Novom Sadu, treća u našoj zemlji, namenjena za lečenje pacijenata zaraženih virusom korona sa srednjom i teškom kliničkom slikom, počela je da se gradi krajem aprila.

Tada su kamen temeljac položili predsednik Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Bolnica na Mišeluku u potpunosti će biti u funkciji lečenja kovid pacijenata, a po okončanju borbe protiv virusa korona, objekat će biti u sklopu Kliničkog centra Vojvodine, biće pretvoren u Gradsku bolnicu.

U toj bolnici lečiće se Novosađani, ali i žitelji iz cele Vojvodine.

U Srbiji je u poslednjih nekoliko nedelja počeo da raste broj novozaraženih virusom korona, a samim tim i broj hospitalizovanih.

Virus korona juče je potvrđen kod još 1.072 osobe, od testiranih 11.324 uzorka.

Od posledica zaraze, prema jučerašnjem izveštaju, preminulo je šest osoba, a na respiratorima su 25 pacijenata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aca

pre 2 godine

Ova bolnica cebiti odvelikog znacaja za gradjane, nece biti guzve a pregledima,sve ce ici brze i efikasnije.

Minja

pre 2 godine

Drago mi je sto je neko prepoznao koliko je zdravstveni sistem vazan za jednu zemlju.

Toti

pre 2 godine

Jos jedna bolnica u nizu. Novosadjani zasluzuju da imaju uslove za lecenje koji su na svetskomnivou.

Ana

pre 2 godine

Ako nas je nesto ova korona naucila to je da cenimo zivot. Sve pohvale za izgradnju jos jedne bolnice.

Fedja

pre 2 godine

Sve pohvale za Vucica sto ovako ozbiljno shvata treci talas ove korone!

Kale

pre 2 godine

Gradjani ce i posle imati korist od nove bolnice!

Natasa

pre 2 godine

Samo da nikada i nismo saznali zza ovak opaki virus, bolje je biti maksimalno pripremljen nego da nas on iznenadi!

Marko panic

pre 2 godine

Ovo je dobar potez, obzirom na situaciju koja nas je zadesila prošle godine. Suocili smo se sa nevidljivim neprijateljem u punoj snazi, a sada ćemo i u punim kapacitetima ako zatreba!

Kokan

pre 2 godine

Od dobrog značaja za Vojvodinu i celu Srbiju, ako bude potrebe, a nadamo se da nece, da dočekamo nevidljivog neprijatelja!

Marko

pre 2 godine

kovid bolnica u Novom Sadu je ogroman uspeh za Novi Sad i Vojvodinu po pitnaju borbe protiv Virusa Korona

Bilja

pre 2 godine

Ne znamo kako ce se situacija sa koronom odvijati, ali novi talas epidemije docekujemo spremni- novi Klinicki centar u Nisu, savremena kovid bolnica u Krusevcu i uskoro bolnica u Novom Sadu! Velika ulaganja u zdravstveni sistem, nikad veca!

Mile

pre 2 godine

Srbija izgradnjom ovakvih bolnica smanjuje mogućnost širenja virusa i omogućava najbolje uslove za lečenje pacijenata zaraženih korona virusom

Siniša

pre 2 godine

Ovakve bolnice omogućavaju odlične uslove za lečenje pacijenata i ovo su ogromni uspesi za državu

Vesa

pre 2 godine

Nadamo se da ce sto manje kovid pacijenata biti primljeno i leceno u ovoj novoj bolnici koja se gradi u Novom Sadu, a da ce se koristiti u druge svrhe! Mozemo i mi da pomognemo tsko sto cemo se vakcinisati!

dd

pre 2 godine

Borba sa virusom Covid 19 se nastavlja,zato su nam novi kapaciteti veoma znacajni!

nikola

pre 2 godine

Velika ulaganja u zdravstvo i izgradnja kovid bolnica doprinose efikasnijem funkcionisanju zdravstvenog sistema i rasterecenosti ne covid odeljenja!

dd

pre 2 godine

Lecenje kovid pacijenata u ovom delu Srbije bice mnogo olaksano izgradnjom bolnice u Novom Sadu!

Mimi

pre 2 godine

Bravo za ulaganje u zdravstveni sistem Srbije. Dosta je bilo višedecenijskog propadanja.

Pufka0707

pre 2 godine

Koliko je samo do sada ulozeno u zdravstvo. Tri nove bolnice, rekonstrukcije postojecis, nova oprema. Zaista nikad veca ulaganja.

Sanjalica 0309

pre 2 godine

Izgradnjom nove bolnice će se rasteretiti postojeći kapaciteti i olakšaće se rad zaposlenima i pružiće se bolje usluge pacijentima

Ana

pre 2 godine

Modernizovanje zdravstva u Srbiji je prioritet. Svedoci smo da se godinama unazad nije ovoliko ulagalo u bolnice. Još jedan moderan objekat uskoro i u Novom Sadu.

Ivana

pre 2 godine

predsednik Vučić je obišao velelpni novi klinički centar koji će od 29 avgusta primatiprve pacijente obolele od Covida 19. Hvala našem predsedniku koji pored vakcina naši lekari primaju pacijente. ljudi vakcinišite se nemojte da završite kao ljudi u plemena koji su lišeni života zbog pandemije izazvanog od Covid 19 nestala su čitava plemena u Indiji, Amazoniji, Južnoj Americi, i Africi svuda gde nije mogao da se ima pristup lečenja, va sela su splaljena, zbog toga je zatvoren Novi Zeland i Australija jer žele da sačuvaju svoj narod.

Petar

pre 2 godine

Mnogo bolnica je otvoreno i siguran sam da ce se jos otvarati i veoma sam ponosan na to.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59