• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

14.08.2021

18:15

"CRNA GORA POSTAĆE SRPSKI SVET"! KOMITE KUKAJU KOD STRANIH AMBASADA! Napadaju Vučića zbog ustoličenja Joanikija!

Politika

"CRNA GORA POSTAĆE SRPSKI SVET"! KOMITE KUKAJU KOD STRANIH AMBASADA! Napadaju Vučića zbog ustoličenja Joanikija!

Podeli vest

Patriotsko-komitski savez povodom najave da će se na Cetinju 4. septembra ustoličiti mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i dolaska patrijarha srpskog Porfirija uputio je apel ambasadama SAD, Velike Britanije, Evropske unije, Nemačke, Albanije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da „svojim ugledom i ugledom država koju predstavljaju, pomognu da se zaustavi velikosrpsko ludilo“

Poručili su da je, kako kažu, "velikosrpska i klerikalna vlast koja vodi Crnu Goru u propast", svesna značaja Cetinja za Crnu Goru.

- Zato nameravaju da usred našeg svetog manastira, usred srca Crne Gore, ustoliče na verskoj ceremoniji mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija, ne zato što je takav verski običaj, već da pokaže Crnogorcima da imaju brutalnu moć da ponize, omalovaže i ospore crnogorski identitet i naciju - ističe se u pismu, ukazujući da je "Srpska pravoslavna crkva, crkva države Srbije", a da je "Mitropolija crnogorsko-primorska tek jedan deo te srpske crkve". 

- Sa svojom politikom posrbljavanja Crnogoraca, nikada nije postala crkva verujućih Crnogoraca, već je gledamo kao deo velikosrpskog aparata, koji kroz vlast, medije, uz pomoć Srbije i njenog vrha, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, čini sve da zada konačni udarac Crnoj Gori i pretvori je u deo „srpskog sveta“, bez svog imena i prezimena crnogorskog. Insistiranje premijera Zdravka Krivokapića, predsednika Skupštine Alekse Bečića i niza drugih činilaca vlasti, da se ustoličenje Joanikija koji ne priznaju crnogorski narod, crkvu i jezik, obavi baš na Cetinju, i to u prisustvu patrijarha SPC Porfirija, pokušaj je izazivanja sukoba u Crnoj Gori, sa nesagledivim posledicama. Nema te sile koja će obuzdati ili sprečiti bunt naroda ukoliko se zavijore zastave Srbije na Cetinju – to bi bila teška provokacija koja bi pokrenula katastrofu - poručili su iz Patritsko-komitskog saveza.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Petar

pre 2 godine

PU SMRADOVI , Milovi....a dobre vam pare koje vam ostavljaju ovo leto ti isti Srbi iz Srbije !!!??

kristalno jasno

pre 2 godine

Tesko je da bi razumite da su 2+2 cetiri.Oko opstrukcija mogu vam samo pomoci oni sto mrze Srbe.Normalno je da ce biti ustoličenje bas tu gdje treba.Srbi ste vi u korenima.Muce vas ikone vasih predaka.Poklopite usi i u cosak.

Boris

pre 2 godine

Komite su bili Srbi organizovani protiv Austrougarske okupacije CG a ove danas tkz.Komite su repa bez korijena ,mislim da su jadni trebalo bi ih poslati na groblja da obidju grobove predaka da vide pismo i tekst sto pise na spomenicima toliko

Rade R

pre 2 godine

Milogorci ustaše! E zato niko nije trebao da ode kod njih na more! Neka uživaju bez Srba iz Srbije! Da ne postanu srpski svet!

SR71

pre 2 godine

Puna podrska CrnoGorcima!Dosta je vise tog 'srpskog sveta'!

Hogar

pre 2 godine

Albanci su stvorili albanski svet,Bošnjaci ga stvaraju i zavrsit će ga pripajanjem Republike Sandžaka Bosni i Hercegovini koja postepeno ukida entitete i pretvara se u građansku nacionalnu bošnhačku državu. Srbi nikada neće imati srpski svet za razliku od Albanaca i Bošnjaka iz prostog razloga jer se kao država sa kontinuiranom zločinačkom politikom,nalazi u sred Evrope,jer je ruska gubernija,jer predstavlja,kao ruska ekspozitura, svaku opasnost za civilizovani zapad i naravno osnovni razlog- agresivni izgubljeni ratovi k9je je Srbija pokrenula,genocid u BiH,ratni zločini i ostale stravične stvari koje su počinjene u ime tzv.srpskog sveta

maks

pre 2 godine

Crna Goro, nedaj se. Zabranite toj gamadi SVE.Apsolutno SVE. I ZRAK koji dišu im naplačujte. Treba im zabraniti ulazak u SVE zemlje izvan njihovog pašaluka. Treba ih potpuno okružiti visokim ZIDOM i pustiti ih da "uživaju" sami sa sobom. A taj ZID svaki dan je sve izgledniji. I kad tad če se i sagraditi. Crna Goro, nedaj se. I znaj da su SVI na vašoj strani.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija