• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.08.2021

10:09

NAPALI SRBIJU GORE I OD TUĐMANA! U listu "Džeruzalem post" objavljene sramne tvrdnje o broju žrtava u Jasenovcu!

Politika

NAPALI SRBIJU GORE I OD TUĐMANA! U listu "Džeruzalem post" objavljene sramne tvrdnje o broju žrtava u Jasenovcu!

Podeli vest

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije je danas osudilo objavljivanje teksta u listu "Džeruzalem post" autora Davida Goldmana, koji, kako se navodi, obiluje netačnim i zlonamerno plasiramim podacima ističući da je zatečeno besramnim pokušajem revizije istorije i relativizacije "najvećeg i najmonstruoznijeg zločina" na ovim prostorima.

U tekstu "Ovo sramotno ismevanje Holokausta morao dmah da prestane" australijski pisac Dejvid Goldman navodi da je spisak žrtava Jasenovca doktriniran, da je bilo između 2.500 i 4.500 žrtava, a da Srbija nema nikakve forenzičke dokaze da ih je bilo više.

On dalje tvrdi da su jugoslovenske vlasti 1980. godine preimenovale Jasenovac u "Aušvic na Balkanu" u "ciničnom pokušaju da iznudi novac od Zapadne Nemačke, pri čemu je broj stradalih u logoru povećan na 59.000, 99.000, 250.000 i na kraju na 800.000, poput "jezive igre genocidnog binga".

Besprizoran tekst


Ministarstvo navodi da se ovaj tekst izdvaja po besprizornosti u moru tekstova nastalih na "talasu istorijskog revizionizma i apologetike fašističke ideologije zla".

Kako se navodi, autor teksta vređa seni nevino stradalih žrtava jasenovačkog logora, ali i zdrav razum izraelskih i međunarodnih čitalaca, tvrdnjom da u tom najvećem koncentracionom logoru nacističke Nezavisne države Hrvatske nije pobijeno više od 4.500 žrtava.

Foto: jerusalem post/printskrin

Naslov sramnog teksta



"Stotine hiljada žrtava logora koji je predstavljao centralnu tačku ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u dugom trajanju su negirane i nipodaštavane, isprva od strane revizionista sa margine, da bi se u taj žalosni poduhvat početkom 90-ih uključio i politički vrh obnovljene hrvatske države", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je najbesramniju minimizaciju broja žrtava Jasenovačkog logora potencirao nekadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, govoreći o 30-40.000 ubijenih, kao i da niko nije mogao ni da pretpostavi da će ga u "ludilu revizionizma" nadmašiti najugledniji izraelski list.

Srbija na braniku istine

Ministarstvo ističe da su Srbija i srpski narod oduvek stajali na braniku istine, čuvajući uspomenu na nevino stradale žrtve Holokausta i protiveći se svakom pokušaju da se razmere najvećeg zločina u istoriji sveta na bilo koji način relativizuju, kao i da sećanjem na šest miliona Jevreja pobijenih u nacističkom piru branimo dostojanstvo svake srpske žrtve koja je stradala od istog zla, a na području NDH i od iste ruke.

"Verujemo da ćemo u slobodi i istini posvećenom narodu Izraela i dalje imati najiskrenijeg saveznika u odbrani prava na sećanje, uprkos bezočnim pokušajima manipulacije kojima nažalost svedočimo", navodi se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 2 godine

Ovim tekstom su sami sebe popljuvali i negirali holokaust i genocid počinjen u Jasenovcu nad samim sobom. Toliko o mozgu!

Joyce

pre 2 godine

"Džeruzalem post" je list koji neguje antisrbsku politiku još iz '90 godina prošlog veka. Oslanjajući se na projudejski CNN, Srbe je uvek prikazivao u negativnom svetlu. Ono što me čudi i zabrinjava je, da se u Izraelu više cene i poštuju Hrvati, kao narod koji je spašavao sirote Jevreje, nego svo dobročinstvo koje smo Srbi, nesebično činili prema Jevrejima kroz vekove. Autor navedenog članka o žrtvama u Jasenovcu , David Goldman, je zadojeni nacionalista koga su Ustaše zadojile . Ništa novo i ništa staro, jer on je upravo takav, kakvi su mu članci u novinama. Papir trpi sve ali i onaj gore vidi i čuje sve ...A onomad Netenjahu reče: ''Srpsko-Jevrejsko prijateljstvo datira još iz vremena Rimske Republike''. Moraćemo pod hitno da preispitamo to naše hiljade godišnja prijateljstva.

branko

pre 2 godine

sjetimo se samo kojeg datuma Srbija proglasila da je rešila jevresko pitanje na svojoj teritoriji

laki

pre 2 godine

Goldmane zivis u zemlji koja je napravila nevjdjen genocid nad domorodcim a u Australiji a negiras genocid u Jasenovcu, u kome je ubijeno pored 600.000 Srba i vise nego deset puta vise tvojih sunarodnika od broja loji ti iznosis. Goldmane 4500 ljudi je u Jasenovcu ubijano dnevno. Đubre jedno fasisticko. Pljunuo si i na sve jevrejske zrtve ne samo u Jasenovcu, vec svuda gde ih je bilo.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17