• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

18.08.2021

23:28

ISTRAŽUJEMO KO JE I KAKO PRAVIO SPISAK 'NEPODOBNIH'  KRIK i Steva Kuka odlučuju ko jeste, a ko nije medij?!

Politika

ISTRAŽUJEMO KO JE I KAKO PRAVIO SPISAK 'NEPODOBNIH' KRIK i Steva Kuka odlučuju ko jeste, a ko nije medij?!

Podeli vest

Stevan Dojčinović i njegov portal KRIK, po svemu sudeći, odlučuju ko je kakav medij u Srbiji, odnosno kome će biti zalepljena etiketa 'saradnika Vlade', a ko će biti priznat kao objektivan i profesionalan, saznaje Informer!

Prema rečima naših dobro obaveštenih izvora, Dojčinović, koji ima odlične veze sa ljudima iz "Tvitera" i "Gugla", imao je veliku ulogu u zavođenju 'Tviter fašizma' u Srbiji.
- Sve je urađeno pod okriljem krovne organizacije pod nazivom Internacionalni konzorcijum istraživačkih novinara (International consortium of investigative journalists - ICIJ), čiji je KRIK član. To je široka mreža platformi i portala koji se, navodno, bave 'istraživačkim novinarstvom'. Dojčinović je dobio zadatak da targetira medije u našoj zemlji i onda se to preko krovne organizacije šalje "Tviteru", koji sprovodi cenzuru u delo - objašnjava naš izvor.

Nije to novinarstvo

Ne podržavam projekte u kojima organizacije civilnog društva sarađuju sa velikim IT kompanijama. To nije ni istraživačko novinarstvo, ni aktivizam
Jelena Milić, direktorka CEAS


I dok Stevan Dojčinović juče nije odgovarao na naša pitanja, direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić kaže da je tačno da KRIK sarađuje sa "Guglom" i "Tviterom", ali da ne zna da li je to i koliko uticalo na odluku da se 'etiketiraju' pojedini mediji u Srbiji.
- Znam da KRIK i CRTA odranije sarađuju sa "Guglom" i "Fejsbukom". Ne podržavam taj pristup. Socijalne mreže i platforme na ovaj način postaju strukture iznad globalnih organizacija, poput Saveta bezbednosti UN. Ne podržavam projekte u kojima organizacije civilnog društva sarađuju sa velikim IT kompanijama, niti sa platformama koje im navodno dostavljaju brze podatke o kriminalu pod plaštom navodnih mreža nezavisnih medijskih asocijacija. Iza njih gotovo uvek na kraju stoje strane obaveštajne službe. To je mač sa dve oštrice i to nije ni istraživačko novinarstvo, ni aktivizam - upozorava Milićeva.
 

Ministarstvo: "Tviter" guši slobodu govora

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je juče da je iznenađeno postupkom "Tvitera" da jednom broju medija u Srbiji dodeli oznake da 'sarađuju sa Vladom' na profilima koje koriste na ovoj društvenoj mreži.

- Ne ulazimo u to šta je navelo taj sajt da od razmene mišljenja i slobode govora stigne do cenzure pojedinih medija. Obeležavanje medija i njihovih urednika ili rukovodstva ne vodi demokratskom dijalogu. Upozorenje iz "Tvitera" da naloge medija koji nose ovu oznaku neće preporučivati ljudima niti 'pojačavati' domet njihovih tvitova deluje u suprotnosti sa principima i namenom sa kojim je mreža startovala - kažu u ministarstvu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija