• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.08.2021

18:07

SVE UČESTALIJI NAPADI NA SRBE! Petković razgovarao sa predstavnicom generalnog sekretara UN: Međunarodne organizacije da ispune zadatak i spreče dalje nasilje!

Politika

SVE UČESTALIJI NAPADI NA SRBE! Petković razgovarao sa predstavnicom generalnog sekretara UN: Međunarodne organizacije da ispune zadatak i spreče dalje nasilje!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i direktorkom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom i tom prilikom ukazao na činjenicu da su napadi na srpski narod, imovinu i svetinje gotovo svakodnevni

On je naveo i da ih je za prvih osam meseci ove godine bilo više od 90, što je uveliko premašilo ukupan broj incidenata koji su se dogodili tokom cele prošle godine.

On je podsetio na nedavne napade na trinaestogodišnjeg dečaka Nikolu Perića iz Gojbulje, dvadesettrogodišnjeg Nikolu Perića iz sela Zebince, koji je pretučen dok se vraćao sa ispaše stoke, kao i na nedaće sa kojima se suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja, povratnica u Ðakovici, saopšteno je iz Kancelarije.

Petković je izrazio očekivanja de će međunarodne organizacije i institucije na terenu ispuniti zadatak koji imaju i da će biti stvoreni uslovi u kojima napadi na Srbe i druge nealbance neće biti tolerisani. U svetlu toga, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio nezamenljivu ulogu Misije UN na KiM, u očuvanju mira, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava.

Petković je upoznao sagovornicu i sa tokom poslednje dve runde razgovra u Briselu, tokom kojih je Priština pokazala veliku neodgovornost, odbivši da se saglasi sa ključne dve tačke nacrta EU, koje se odnose na intenziviranje napora za pronalaženje preostalih nestalih lica kao i uzdržavanje od jednostranih radnji koje bi vodile ka destabilizaciji situacije na terenu.

Po pitanju nestalih lica, Beograd je do sada odgovorio na sve zahteve i pretražio 22 lokacije, naglasio je Petković, upozorivši da sa druge strane uporno izostaje i minimalna civilizacijska spremnost Prištine da to isto učini.

- Sve to povećava našu zabrinutost za bezbednost srpskog naroda i za očuvanje mira i stabilnosti na terenu. Takođe, predstojeći lokalni izbori, zasigurno će pojačati, već izuzetno agresivnu, antisrpsku retoriku Prištine, što će, bojimo se, povećati pritisak na Srbe u pokrajini i dodatno ugroziti njihovu sigurnost - izrazio je bojazan Petković.

On je poručio da je i pored permanentnog istrajavanja Prištine u stvaranju atmosfere u kojoj bi dijalog bio nemoguć, Beograd iskreno zainteresovan za ragovor u okviru koga bi se stvorili uslovi za trajnu stabilnost i mir u regionu. "Implementacija svih do sada postignutih dogovora, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, nastavak dijaloga i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, trenutno su od našeg najvećeg interesa", zaključio je Petković.

On je naglasio da je za Srbiju od izuzetnog značaja podrška koju Ujedinjene nacije pružaju temeljnim principima međunarodnog prava po pitanju statusa Kosova i Metohije, što se oslikava i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija