• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.08.2021

10:51

TALIBANI DOLAZILI S FRONTA U BEOGRAD TRI PUTA! Pregovori nisu bili tajna za međunarodnu zajednicu

printscreen RTV Pink

Politika

TALIBANI DOLAZILI S FRONTA U BEOGRAD TRI PUTA! Pregovori nisu bili tajna za međunarodnu zajednicu

Podeli vest

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da su talibani dolazili direktno sa fronta na mirovne pregovore sa avganistanskim vlastima koji su tri puta održani u Beogradu, kao i da su ti pregovori bili tajni za javnost, ali ne i za međunarodnu zajednicu

Dačić je za "Blic" naveo da su pregovori vođeni u državnoj diplomatskoj vili Ministarstva spoljnih poslova, kao i da je dan posle jednog takvog štanka dolazio ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u posetu i da su na foteljama otkrivene čestice baruta.

- U takvim situacijama uvek se vrši kontradiverzioni pregled, a policijski pas za otkrivanje eksploziva nanjušio je nešto oko jedne fotelje, pa su otkrili da tu postoje neke barutne čestice ili čestice od eksploziva - rekao je Dačić.

Kako je naveo, do pregovora u Beogradu je došlo nakon što se Avganistanski savet za mir obratio nevladinoj organizaciji Ist-Vest Bridžu (Most između Istoka i Zapada) koji vodi Jovan Kovačić.

- Pitali su nas da li bismo hteli da to logistički podržimo, hteli su da pregovaraju baš kod nas, jer mi nismo ni na Istoku ni na Zapadu. Jedino što su tražili bilo je da se garantuje diskrecija, odnosno da se ništa o pregovorima ne objavljuje - rekao je Dačić.

Dodao je da je to ispoštovano i da su u Beogradu, uz dozvolu predsednika Aleksandra Vučića, tri puta organizovani pregovori talibana i rukovodstva u Kabulu.
Tajni pregovori


Dačić je rekao da to nisu bili tajni pregovori kada je reč o međunarodnoj zajednici, jer su na njima prisustvovali i njihovi predstavnici, uključujući i diplomate iz zapadnih zemalja.

- Bili su tajni samo kad je reč o javnosti. Srbija se nije mešala u pregovore, bili smo samo domaćini. I sve su strane bile zadovoljne našom ulogom. Kasnije su ti pregovori nastavljeni u drugim zemljama - objasnio je Dačić.

On je dodao da je u to vreme naša zemlja, kao domaćin, sebi napravila "dobru priču sa Avganistanom" i da su nam zahvalni i talibani i tadašnja vlast u Kabulu.

Predsednik Skupštine Srbije je pre dva dana rekao da je lično bio domaćin delegaciji talibana, kao i da je na video vezi bio tadašnji predsednik Avganistana, navodeći da je atmosfera bila korektna.

- Zajednička ocena je da je u to vreme postignut napredak, proglašeno je primirje - naveo je Dačić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
neko isperd kompa

pre 2 godine

A zašto nisu otišli u Arapske emirate da pregovaraju,šta ima Beograd sa Avganistanom bre

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija