• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

26.08.2021

15:00

Naša je želja da ohrabrimo Srbiju i druge kandidate za pristup EU

Politika

Naša je želja da ohrabrimo Srbiju i druge kandidate za pristup EU

Podeli vest

Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan jedan je od ključnih prioriteta za Sloveniju, koja od 1. jula predsedava Savetom EU, izjavio je danas predsednik slovenačkog parlamenta Igor Zorčič u Beogradu posle sastanka sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, uz opasku da Slovenija predsedava Unijom ipak samo 6 meseci

Predsednik Državnog zbora Republike Slovenije, koji sa delegacijom boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, rekao je da Slovenija snažno podržava širenje EU na Zapadni Balkan uz ocenu da je to u ovom trenutku ključno, posebno u vreme pandemije.

- Naša želja je da ohrabrimo Srbiju i druge kandidate, kao i zemlje članice za pristup EU i da im osiguramo mir, stabilnost i blagostanje. Slovenija predsedava šest meseci, ne smemo imati prevelika očekivanja, ali se nadamo važnim pomacima - rekao je Zorčič na zajedničkoj konferenciji za medije u Domu Narodne skupštine.

Dačić je zahvalio Sloveniji na podrsci koju pruža Srbiji u procesu evrointregracija uz ocenu da su bilateralni odnosi Srbije i Slovenije na veoma visokom nivou, možda i na najvišem od osamostaljivanja Slovenije pre 30 godina.

Foto: printscreen Tanjug


Zorčič je konstatovao da su odnosi dve države na odličnom nivou, ne samo na političkom nego i u drugim oblastima i izrazio očekivanje da će biti ostvareni dobri koraci i u budućoj interparlamentranoj saradnji.

- Nadamo se da će biti pronađen zajednčiki pogled na otvorena pitanja, kao što se i ranije dešavalo, i da će državljani obe zemlje osetiti ta poboljšanja - rekao je predsednik slovenačkog paramenta.

Pitanje sukcesije jošuvek nije u potpunosti završeno


Zorčič je novinarima preneo da se na sastanku razgovaralo o pitanjima sukcesije imovine nekadašnje države i o kulturnom nasleđu i saglasili se da postoji želja da se to pitanje ubrza, posebno u slučajevima kada je vlasništvo '"nejasno", a nekretnine godinama propadaju.

Naveo je da su se u razgovoru dotakli i inicijative Otvoreni Balkan, situacijie u Avganistanu i da je konstatovan zajednčki pogled na ta dešavanja.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav


Dačić je naglasio da Srbija i Slovenija nemaju direktnih otvorenih pitanja u odnosima, kao i da žele da pitanja o kojima imaju ražličito mišljene, kao što je pitanje kulturnog nasleđa ili sprovođenja sukcesije dovedu do nivoa da ti procesi što pre budu završeni.

Ocenio je da su poslednjih godina postignuti značajni rezultati u ekonomskoj saradnji dve zemlje navodeći da je 2009.godine spoljnotrgovinska razmena Srbije i Slovenije iznosila oko pola milijarde evra dok je, kako kaže, prošle godine iznosila 1,6 milijarde evra.

Slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 25.000 radnika


Dačić je naveo da je Slovenija na 10. mestu spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da je jedan od najvećih investitora u našoj zemlji sa uloženih više od milijardu evra, kao i da u Srbiji uspešno posluje više od 1.200 slovenačkih kompanija koje zapošljavaju oko 25.000 radnika.


Kako je rekao, visina direktnih investicija Slovenije u Srbiji prošle godine je iznosila 466 miliona evra, a uočen je i trend povećanja srpskih investcija u Sloveniji čija je vrednost više od 300 miliona evra.

- Zainteresovani smo za dalji razvoj ekonomskih odnosa i očekujemo da naše privredne komore I dve vlade nastave sa tadcionalnim sednicama na kojima bi se analizirala aktuelna situacija i dali predlozi za dalje unapređenje ekonomskih odnosa - rekao je Dačić.

Foto: Beta


On je preneo da je slovenačkog kolegu upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u Srbiji, reformama koje sprovodi, predlozima za ustavne promene, međustranačkim dijalogom, kao i sa regionalnim pianjima I željom Srbije da se, kako kaže, na prvo mesto stavi pozitivna agenda kao što je pitanje otvorenog Balkana.

- To su temeljne vrednosti EU i predlozi za naše partnere iz regiona koji nisu članovi EU i tu nema nikakve politike koja bi bila u interesu jednog ili drugog naroda ili države, ima samo ono što je u interesu građana - naglasio je Dačić.

Najavio je da će na poziv Zorčiča učestvovati u radu sednice predsednika parlamenata Jugoistočne Evrope krajem septembra u Sloveniji.

Ponosni smo na bogatu istoriju i negujemo kulturu sećanja


Inače, Dačić je prilikom dočeka delegaciju slovenačkog parlamenta upoznao sa tim da se na samom ulazu u zgradu parlamenta nalaze skulpture slovenačkog kneza Kocelja i hrvatskog kralja Tomislava, kao i skulpture cara Dušana i Karađorđa.

- Ovo je bio parlament Kraljevine Srba, Hrvata I Slovenaca. Te skultupre su i danas ovde, možda bi ih u nekoj drugoj zemlji u regionu sklonili, ali mi smo ponosni na istoriju i treba da znate da ste ovde uvek dobroslošli, nadam se da je tako i u Sloveniji - poručio je Dačić gostima iz Slovenije i predložio da sastanci parlamentarnih delegacija dve zemlje budu redovni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Presuda Todosijeviću je dokaz dvostrukih aršina! STVORIĆE SE PRAVNA PRAKSA DA SE OSUĐUJE SVAKA IZJAVA KOJA, KAKO KAŽU, NIJE U SKLADU SA ZVANIČNOM ISTORIJOM!
Politika

Presuda Todosijeviću je dokaz dvostrukih aršina! STVORIĆE SE PRAVNA PRAKSA DA SE OSUĐUJE SVAKA IZJAVA KOJA, KAKO KAŽU, NIJE U SKLADU SA ZVANIČNOM ISTORIJOM!

Ivica Dačić izjavio je danas da je presuda Apelacionog suda u Prištini kojom je predsednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku još jedan dokaz dvostrukih aršina i standarda i naveo da ta presuda može da stvori pravnu praksu da se osuđuje svaka izjava koja, kako kaže, nije u skladu sa zvaničnom istorijom

25.08.2021

12:18

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija