• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

28.08.2021

15:58

"Moja prva plata" čeka mlade i u drugom ciklusu, prijave poslodavaca do 20. septembra

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Politika

"Moja prva plata" čeka mlade i u drugom ciklusu, prijave poslodavaca do 20. septembra

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić pozvala je danas privatne kompanije i poslodavce u Srbiji da se prijave za drugi ciklus programa '"Moja prva plata" za koji je Vlada Srbije izdvojila 2,2 milijarde dinara i istakla da je cilj programa da 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem stekne prvo radno iskustvo

Brnabić je u Arilju prisustvovala promociji drugog ciklusa programa "Moja prva plata” u porodičnoj kompaniji ”Bogutovo'''', koja pravi odeću, ali je i proizvođač malina, a koja je u prvom ciklusu tog programa angažovala deveto mladih.

- Svaka uspešna zemlja zasniva se na ovakvim porodičnim kompanijama. Radili su, borili se i prošli kroz teška vremena, a danas imaju 128 zaposlenih - rekla je premijerka i zahvalila vlasnicima kompanije što učestvuju u programu "Moja prva plata".

Premijerka je kazala da je cilj tog programa, u koji je u prvom ciklusu uloženo 1,6 milijardi dinara, da se mladima omogući da steknu svoje prvo radno iskustvo, a privredi pomogne da nađe nove kadrove, novu snagu i novu energiju.

Foto: printscreen Tanjug


- Ideja je bila da u užasnoj teškoj prošloj godini, kada smo se borili protiv korona virusa i kada je privreda mnogo trpela, pomognemo privredi i prebrodimo krizu na nacicn da, dok se u svim zeljmama nezaposlenost povećavala, u Srbiji je neto zaposlenost povećana - rekla je Brnabić.

Ndoknada za one sa srednjom školom 22.000, sa fakultetom 26.000 dinara


Navela je da će u drugom ciklusu programa "Moja prva plata" mesečna nadoknade koje daje država za mlade sa završenom srednjom školom biti 22.000 dinara, a za one sa fakultetom 26.000 dinara.

- Postoji prostor da kompanije u kojima stiču iskustvo povećaju mesečnu naknadu, ali to nije najvažnije, već to da stiču iskustvo i da ostanu na tim poslovima - naglasila je premijerka.

Podsetila je da je u prvom ciklusu programa u 8.453 mladih, od čega su 60 odsto devojke, sticalo radno iskustvo u 5.177 privatnih kompanija.

- Nadam se da će drugi ciklus biti još uspešniji, jer ankete pokazuju veliko zadovoljstvo mladih, a više od 90 odsto bi preporučilo ovaj program vršnjacima, dok oko 85 odsto kompanija želi da ih zadrži na poslu - navela je Brnabić.

Poziv privatnim kompanijama i privrednicima da se prijave za drugi ciklus progama otvoren je 20. avgusta i traje do 20.septembra, dok će mladi moći da se prijave od 1. do 31.oktobra.

U Arilju je u prvom ciklusu programa radno angažovano 35 mladih, a u celom Zlatiborskom okrugu ukupno 322 mladih.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija