• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.08.2021

12:14

ZAHVALJUJUĆI POLITICI PREDSEDNIKA VUČIĆA, SRBIJA JE DONIRALA 200.000 VAKCINA! Imamo mnogo prijatelja u svetu, ne treba da budemo samo evropocentrični!

Tanjug

Politika

ZAHVALJUJUĆI POLITICI PREDSEDNIKA VUČIĆA, SRBIJA JE DONIRALA 200.000 VAKCINA! Imamo mnogo prijatelja u svetu, ne treba da budemo samo evropocentrični!

Podeli vest

Nikola Selaković izrazio je danas zadovoljstvo nedavnom posetom zemljama afričkog kontinenta koja je trajala 11 dana i tokom koje je afričkim prijateljima uručio srpsku donaciju od preko 200.000 doza vakcina protiv koronavirusa

Selaković je rekao da je glavni povod njegove posete Africi bilo uručivanje vakcina, ali i da je Srbija tom prilikom donirala i hranu, kao da je i uručio pozive afričkim zvaničnicima za obeležavanje 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu 11. i 12. oktobra.

- Srbija, koja je pre sedam godina bila na ivici propasti, danas zahvaljući odgovornoj i vizionarskoj politici predsednika Aleksandra Vučića, ta Srbija je došla u situaciju da prijateljima donira više od 200.000 vakcina - rekao je Selaković za TV Pink.

On je naveo da su vakcine donirali Libanu, Zimbabveu, Zambiji, Namibiji i Angoli, a da su u međuvremeni isporučeni kontingenti vakcina Tunisu i Iranu.

Govoreći o poseti Africi, Selaković je naveo da je delegacija koju je predvodio za 11 dana prešla 20.434 kilometra, što je oko polovine obima zemljine kugle.

Dodao je da je prilikom posete razgovarao sa četiri šefa države, sa predsednicima Libana, Angole, Namibije i Egipta, sedam ministara spoljnih poslova, sa dva zamenika ministra spoljnih poslova, devet drugih ministara u drugim državama, jednim načelnikom generalštaba, dva predsednika vlade i tri predsednika parlamenta.

Naglasio je da su njegove kolege iz Afrike izrazile veliko divljenje i poštovanje prema onome što je Srbija uspela da uradi za prethodnih sedam godina.

Foto: printscreen



- Srbija ima mnogo prijatelja u svetu, ne treba da budemo samo evropocentrični, ne treba stalno da gledamo samo na zapadni svet, iako je to za nas važno, jer smo posvećeni evropskom putu, i vidimo sebe kao punopravnu clanicu EU, ali nikada ne smemo da zaboravimo da su, recimo, dve zemlje koje sam posetio, Zimbabve i Zambija, 1992. bile dve od samo šest država koje su se usprotivile uvodenju sankcija SRJ - rekao je Selaković.

Istakao je da sve države u podsaharskoj Africi koje je posetio nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a da su mnogi zvaničnici iskoristili priliku da taj stav ponove u razgovoru sa delegacijom Srbije.

Selaković je preneo da je ministar Zimbabvea izjavio da oni poštuju međunarodno pravo, da su posvećeni poštovanju Povelja UN, odluci Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i rezolucija o Kosovu i Metohiji koje su donete u SB UN, ali da Srbiju podržavaju jer joj veruju.

- Ministar Zimbabvea je rekao: ''Verujemo da ste u pravu, verujemo u ono što se dešavalo onako kako ste nam vi predstavili.'' - preneo je Selaković.

Ističe da su oni podigli ruku za našu zemlju kada mnogi nisu i dodao da Srbija to treba da zapamti.

Još jedan povod posete Africi



Kao drugi povod njegove posete Africi, naveo je uručenje poziva za učešce na obeležavanju 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, i naglasio da je uveren da ce se na tom skupu u Beogradu 11. i 12. oktobra okupiti veliki broj šefova država i ministara spoljnih poslova.

Ministar Selaković posetio je tokom 11 dana turneje i Liban, Egipat i Jordan.

Ispričao je da je poseta Jordanu bila prva poseta jednog šefa diplomatije Srbije posle 30 godina, da u Jordanu nemamo ambasadora i istakao da je Jordan na Bliskom Istoku prepoznat kao stub stabilnosti.

Najavio je da će Srbija odrediti počasnog konzula u Jordanu, a da će razmotriti i otvaranje ambasade.

Povodom posete Egiptu, ministar Selaković je rekao da je imao čast da ga ugosti egipatski predsednik Abdel Fatah Al Sisi za koga kaže da je ozbiljan i veliki lider, koji "koracima od sedam milja" menja Egipat.

Dodao je da je to lider koji je započeo i gradi 14 novih gradova, gde je bila pustinja, a od toga jedan grad je nova prestonica Egipta.

- Pravi se Novi Kairo, trenutno je samo na tom jednom gradilištu 140.000 radnika - rekao je Selaković i dodao da lider Egipta izrazio poštovanje prema uspesima naše zemlje poslednjih godina.

Naglasio je da je za nas od ključne važnosti da dođe do susreta predsednika Sisija i Vučića, kao i da su Srbija i Egipat tradicionalno prijateljske zemlje.

Istakao je da je tokom posete prijateljskom i bratskom Libanu video ozbiljne političke probleme sa kojima se suočava ta zemlja koja nastoji da se oporavi od finansijske krize i eksplozije u Bejrutu pre godinu dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Bolesni izlivi mržnje pristojne ljude ostavljaju bez teksta, SUPROTSTAVITI SE LUDILU I NAPADIMA NA PREDSEDNIKOVU DECU
Politika

Bolesni izlivi mržnje pristojne ljude ostavljaju bez teksta, SUPROTSTAVITI SE LUDILU I NAPADIMA NA PREDSEDNIKOVU DECU

Član Predsedništva SNS Nikola Selaković ocenio je da je primitivizam kojim se na društvenim mrežama kontinuirano napada i vređa porodica predsednika Srbije Aleksandra Vučića danas eskalirao u bolesnom izlivu mržnje, "što svakog pristojnog čoveka ostavlja bez teksta, ali i stavlja pred obavezu da se glasno suprotstavi ludilu koje sve više prožima naše društvo"

27.08.2021

08:20

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija