• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.08.2021

14:16

Priština zanemaruje srpske žrtve i srpka stradanja! Pokušavaju da ovu priliku iskoriste za napad na Beograd!

Politika

Priština zanemaruje srpske žrtve i srpka stradanja! Pokušavaju da ovu priliku iskoriste za napad na Beograd!

Podeli vest

Porazno je da se ni danas, dve decenije kasnije, ne zna sudbina 1.639 osoba svih nacionalnosti koje su nestale tokom sukoba na prostoru Kosova i Metohije i da porodice i dalje čekaju istinu o onima čija je sudbina ostala nepoznata nakon tragičnih događaja, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, povodom Međunarodnog dana nestalih

Petar Petković je istakao da za Srbiju pitanje potrage za nestalima nije političko, ali ni pitanje etničke pripadnosti, već duboko humano i civilizacijsko pitanje, čije je rešavanje zajednički dug prema prošlosti, budućnosti i daljem suživotu svih stanovnika sa KiM.

On je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću na podršci koju pruža kulturi sećanja i potrazi za nestalima, koja neprestano traje.

Svedoci smo, kaže Petković, da prištinska strana rešavanju ovog pitanja pristupa jednostrano, zanemarujući srpske žrtve i srpska stradanja, pokušavajući da i ovu priliku iskoristi za napad na Beograd, umesto da se pokrene pitanje o nestalim Srbima.

"Zvanični Beograd odgovorio je na sve zahteve Prištine i pretražio ukupno 22 lokacije, međutim, od 10 lokacija na prostoru Kosova i Metohije čiju je pretragu tražio Beograd, na osnovu saznanja da mogu skrivati posmrtne ostatke Srba nestalih tokom sukoba na KiM, za sada je pretražena samo jedna", rekao je on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodao je da je reč je o lokaciji Bunker kod Ðakovice u kojoj su nađeni ostaci petočlane porodice Šutaković i dva člana porodice Petrović, ali da se očekuje odobrenje za pretragu lokacija: Košare, Lapušnik kod Glogovca, Dojnice kod Prizrena, Javor kod Suve Reke, Lugovo kod Istoka, Budisavci i Baljevac kod Kline, Livačko jezero kod Gnjilana i Meja kod Ðakovice.

"Priština i dalje odbija da dozvoli mešovitim komisijama da izvrše pretragu ovih lokacija, kao i da se izvrši identifikacija posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini", izjavio direktor kancelarije za KiM.

Petković je zaključio da se na taj način ne grade zajednička budućnost i pomirenje, te uputio apel Međunarodnoj zajednici i Prištini, pozivajući se na današnji dan, da pokažu konstruktivan pristup rešavanju pitanja sudbine nestalih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija