• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

02.09.2021

17:15

SKANDAL U NOVOM PAZARU JE NEPOŠTOVANJE DRŽAVE I SVIH NJENIH SIMBOLA! Ružić o incidentu u školi: Inspekcija da utvrdi odgovornost učiteljice i direktora!

Politika

SKANDAL U NOVOM PAZARU JE NEPOŠTOVANJE DRŽAVE I SVIH NJENIH SIMBOLA! Ružić o incidentu u školi: Inspekcija da utvrdi odgovornost učiteljice i direktora!

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, rekao je da slučaj u Osnovnoj školi "Rifat Burdžović Tršo" u Novom Pazaru predstavlja skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola, i svega onoga što ta država pruža svim njenim građanima i građankama

- Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrditi odgovornost i učiteljice i direktora - naglasio je Ružić.

On je istakao da Republika Srbija obezbeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je reč o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje.

- U našim školama nastava se u potpunosti izvodi na osam jezika nacionalnih manjina, odobravaju se i štampaju udžbenici na tim jezicima, a kroz poseban predmet - maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na 16 jezika nacionalnih manjina omogućeno je čuvanje nacionalne kulture, jezika i identiteta. Malo je zemalja u kojima predstavnici manjina mogu da se upisuju u javne knjige na svom pismu, obraćaju u opštini na svom jeziku, imaju pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju, gde se ispisuju toponimi na jezicima manjina. Retko koja zemlja je hvaljena na ovu temu kao Republika Srbija - naveo je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 2 godine

Pitam se šta neko treba da učini da bi bio procesuiran? Toliko priča o pljačkama srbije raznih izjava neprijateljski sadržine neprijateljskih aktivnosti....ima li ovde suda?

Zagor

pre 2 godine

Kada srbi u BiH,CG,HRV...budu poštovali i ustajali na himu tih država u kojima žive,onda će srbija moći da govori o poštivanju srbijanske himne od strane drugih naroda koji žive u srbiji! Kada čujete srbina u HRV da pjeva na sav glas,s rukom na srcu Lijepa Naša....onda će srbijanci moći nešto da pričaju! Iznosa srbijansci žive u snu da su posebni u odnosu na druge! he he he Nisu!!!!Niti će ikada biti...dapače Bošnjaci imaju svoju himnu i treba da je poštuju i slušaju tamo gdje su većina.....KRAJ

ratko

pre 2 godine

sta se cudite ,pa uvek su pravili problem jel vam je kratka pamet sta su radili za vreme utakmice protiv partizana a vi kaznili partizan ,more

Marcco

pre 2 godine

Polako.. utvrditi čija je to ideja bila, pa onda pakao od života. Nema šanse da su čisti kao suza.

boki

pre 2 godine

Kohe su kvalitete da bude ministar prosvete .Nazalost svsko danas boze bude ministar samo neka je neciji politicki kadar da se podele funkcije strycnost znanhe iskystvo niko negleda zato nam pohedini resori ptopadsju

Bunjevac

pre 2 godine

Ko pod drugim rupu kopa, sam upadne u nju! Himnu nazovite Alahu pravedni i sve OK?

Penzioner

pre 2 godine

Momentalno dati otkaz direktoru i uciteljici i zabraniti im da ikada vise rade u bilo kojoj skoli u Srbiji !!!! Pa nek idu kod Bakira u da rade i tamo nek seju mrznju po nacionalnoj osnovi !!!

TIŠINA

pre 2 godine

Zagreb je preoteo Beogradu dolazak giganta Amazona koji u Zagrebu već zapošljava ljude, a priča se da i još veći gigant Alibaba dolazi u Zadar iako borba još traje.

Zoran

pre 2 godine

Nacionalne manjine moraju da poštuju ZAKON SRBIJE. A ne zakon islamske džamahirije. Za ne poštovanje države u kojoj žive moraju da odgovaraju.

axiom

pre 2 godine

kao shto su njihovi predci primali islam tako ce njihovi potomci morati da prime hriscanstvo ili da se sele. ovo nije pitanje hoce li se desiti nego kada ce se desiti.kad im zashtitnici puknu doci ce do nove geopolitichke konsolidacije u svetu i mudzosi kao i deo katolika ce morati da snose konsekvence u obliku delozacije,egzodusa,oduzimanja teritorije....

Joyce

pre 2 godine

G-dine ministre, kakva i koja inspekcija da utvrdi propuste učiteljice i direktora škole. To što je urađeno, nije za inspekciju nega za Zagorku Dolovac. Srbija konačno treba da poštuje samu sebe, kad je već drugi ne poštuju. Deca nisu kriva, kriv je onaj koji sa decom manipuliše a za to mora i da odgovara. Ne može učiteljica da prima platu iz buđeta Repubilke Srbije, a da radi protiv te iste Srbije, a ono što je najgore u svemu je to, da školuje i obučava i decu, da ne poštuju državu u kojoj žive.

milentije

pre 2 godine

Ajde da vidimo sta ce biti na kraju.. ako bude ista.. Bez otkaza ovde se samo pokazuje da drzava ne postoji. Za ove stvari je predvidjena i zatvorska kazna. Da vidimo da i postojimo kao drzava.

Realno

pre 2 godine

Ne mogu se vredjati "zastava" (=krpa/tkanina) i "grb" (= crtez), ako cemo da budemo razumni. Ali se mogu vredjati ljudi namernim slanjem u opasnost po zivot i zdravlje u skolu. Ovaj performans je vrlo otuzan, stavise, degutantan. Ali, ko ga izvodi, nije ni cudo. Bilo bi cudo da radikali, julovci i socijalisti budu ljudi. To bi me bas iznenadilo, ali se to nikad nece desiti, zar ne?

Cvilidreta

pre 2 godine

A...cemu takvo `skandalizovanje` tog dogadjaja...? To je tu sasvim normalna stvar, za srpsku himnu 95% tamosnjeg stanovnistva ne daje ni pisljiva boba, a kako stvari stoje - posle aminovanja uspostavljanja turskog konzulata od strane buducnostsrbijeav-a, uskoro ce se na sav glas oriti i turska himna...

Cvilidreta

pre 2 godine

Vi, rezimske novine, nimalo se ne razlikujete od djilasovih, koje toliko na sav glas pljujete...pustate u komentare samo ono sto favorizuje aktuelnu vlast dok pravedne i smislene reci kritike za istu cenzurisete i ne objavljujete...menjaju se sviraci, menjaju se instrumenti ali muzika ostaje ista...pristrasni, iskljucivi, neobjektivni, koristeci slobodu izrazavanja misljenja samo za sopstvene ciljeve odnosno onako kako vam drugi diktira i naredjuje...svi ste vi ista govna.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija