• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.09.2021

09:20

LEPE VESTI! PENZIJE ĆE RASTI VIŠE OD 5 ODSTO, a najstarije sugrađane očekuje dodatna pomoć 22. septembra

Tanjug

Politika

LEPE VESTI! PENZIJE ĆE RASTI VIŠE OD 5 ODSTO, a najstarije sugrađane očekuje dodatna pomoć 22. septembra

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je jedan od ciljeva Vlade napredak u približavanju minimalne cene rada minimalnoj potrošačkoj korpi, kao i da se očekuje da se to postigne 2023. godine

On je u intervjuu za današnje Večernje novosti rekao da je pokrivenost minimalne potrošačke korpe minimalnom cenom rada 2017. godine iznosila 62 odsto, dok ove godine iznosi 81,5 odsto.

Kako je rekao, predlog vlade je da se minimalna cena rada uveća za 9,4 odsto, što je 32.012 dinara mesečno. Takođe, on je najavio da će neoporezivi deo zarade porasti sa 18.300 na 19.300 i da će se doprinosi za PIO smanjiti za 0,5 odsto.

Mali je rekao i da će penzije rasti više od pet odsto, u skladu sa švajcarskom formulom, kao i da će se plate u javnom sektoru značajno povećati.

Mali je rekao i da je pozitivan uticaj na smanjenje manjka u državnoj kasi prvenstveno imala bolja naplata prihoda, budući da je naplaćeno 100 milijardi dinara više od planiranog.

- Očekujemo i da se dobar trend nastavi do kraja godine. Mi jesmo konzervativno planirali budžet, ali ipak nismo očekivali toliku razliku. Raduje nas jer je to znak da se privreda oporavlja - rekao je Mali.

Penzionerima 22. septembra isplata 50 evra

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će penzionerima 22. septembra biti uplaćeno po 50 evra.

Mali je za TV Pink rekao da će u novembru biti isplaćeno svim punoletnim građanima preostalih 30 evra od obećanih 60 evra, kao i dodatnih 20 evra u decembru.

- Ogromna pomoć svim građanima Srbije. Pokazali smo da smo jaka ekonomija i da imamo novca da pomognemo našoj privredi i građanima, a i prethodne reforme koje smo spoveli su se isplatile - rekoa je Mali.

Mali je istakao i da je odluka da se ide na monetarne i fiskalne podsticaje bila ispravna ističući da toga nije bilo imali bi smo veliki broj otpuštenih radnika i zatvorenih preduzeća.

- Mi smo reagovali mnogo pametnije nego što je rukovodstvo Srbije činilo 2008. Sa odgovornom fiskalnom politikom nastavljamo dalje - rekao je Mali.

Upitan kada očekuje da javni dug Srbije počne da pada, Mali je rekao da je izvesnbo da će javni dug ostati ispod kriterijuma Mastrihta od 60 odsto BDP i da je dobro da je Srbija ušla u krizu sa niskim javnim dugom, što joj je omogućilo da pomogne privredu i građane.

Mali je istakao i da će rast na kraju godine biti jedan od najboljih u Evropi, budući da će biti veći od 6,5 odsto, kao i da je od početka januara do kraja jula srpska industrija zabeležila rast od 7,8 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, kao i da je izvoz u tom periodu porastao za 28 odsto.

- Naša privreda je uspela, pre svega zahvaljujući sebi i svojoj žilavosti, ali i državi koja je uspela da je sa svojim podsticajuma održi u životu. U prvih sedam meseci privukli smo dve milijarde i 72 miliona stranih direktnih investicija, što znači da su i u vreme krize investitori zadržali poverenje u našu zemlju - rekao je Mali.

Ističe i da se mnogo ulaže u javne investicije koje utiču na veći rast BDP i bolji kvalitet života građana.

Promene u stranci donose boljitak svim građanima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srpska napredna stranka stožer vladajuće koalicije i glavni nosilac promena u društvu, te da unutarstranačke promene treba da donesu boljitak svim građanima.

On je torekao za današnje Večernje novosti, odgovarajući na pitanje da li smatra da ima razloga za radikalne promene u vrhu stranke.

- Osnovna maksima kojom se rukovodimo i na čemu insistira predsednik (Aleksandar) Vučić je javni inters i javno dobro. Sa druge strane svako nosi svoje breme odgovornosti. Ako se delovanjem pojedinca narušava ta osnovna paradigma, da se radi u interesu građana, ja onda jesam za preispitivanje odgovornosti - rekao je on.

Kako je rekao, ne zna šta će se desiti na predstojećem stranačkom kongresu, ali je siguran da će Vučić doneti ispravne odluke koje će i stranku i Srbiju vući napred.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pera rogonja

pre 2 godine

Koga farbate?Uzeli ste mi mnogo od penzije koju sam posteno zaradeo.Kada cete da zavedete rad u poresku upravu i opurezujete sve koji izbegavaju da placaju porezu.Svi ste politicari isti,lopov do lopova.Nista ti Sinisa ne povecavas vec lazes postene penzionere.

Milan

pre 2 godine

Hajde Mali porasti nam i budi Veliki, pa da se ponosimo tobom!

Ja

pre 2 godine

Zasto penzije rastu u procentima a ne u apsolutnom iznosu? Ovako se stvara jos veca razlika izmedju malih i velikih penzija.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17