• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

08.09.2021

13:57

Potvrda prijateljstva i produbljivanje saradnje! Srbija i Mađarska potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu!

printscreen

Politika

Potvrda prijateljstva i produbljivanje saradnje! Srbija i Mađarska potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu!

Podeli vest

Premijeri Mađarske i Srbije Viktor Orban i Ana Brnabić potppisali su danas u Budimpešti Sporazum o srdačnim odnosima i strateškoj saradnji Mađarske i Srbije, a potpisano je i osam poretećih sporazuma

 

Ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađi i ministrar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaakoviić potpisali su Memoradnum o saradnji mladih poljopriivrednika dveju zemalja, a ministar tehnologije i inovacija Mađarske i ministarka privrede Anđelka Atanasković su potpisali Memorandum o saradnju u oblasti tehnnologije.

Ministri unutrašnjih poslova dveju zemalja Šandor Pinter i Aleksandar Vulin stavili su potpise na Protokol o mešovitim partolama duž zajeedničke granice. Godišnji plan pružanja tehničko-stručne pomoći Srbiji u proocesu evrointegracija potpisali su miinistar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

 

Ministri spoljnih poslova Sijarto i Selaković stavili su potpise na Sporazum o obuci diplomatskog kadra, a mađarski ministar Sijarto je sa ministrom za građevinarstvo, saobraćaj infrastrukturu Tomislavom Momirovićem potpisao sporazum o realizaciji projekta brzih putnničkih brodova koji će saobraćati između Mađarske i Srbije.

Orban: Mađarska privržena EU putu Srbije, zajedno branimo Evropu

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je da je Mađarska u potpunosti privržena evropskim integracijama Srbije, jer dok Srbija ne postane deo bezbednosne strukture i arhitekturte EU, nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta.

Orban je, u obraćanju na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, posle sednice dve vlade u Budimpešti, ukazao da dešvanja u Avganistanu naslućuju veliki talas migracija, što Srbiju i Mađarsku može da dovede u tešku situaciju.

"Mnogo sam razmišljao o tome kako bih mogao sažeto da prenesem o čcemu se razgovaralo na sastanku, i mislim da je najbolje da kažem da su se dve zemlje saglasile da obnove centralnu Evropu. Trenutno, nije dovoljno samo da obnovimo centralnu Evropu, nego moramo i da je zaštitimo, da garantujemo bezbednost centralne Evrope", rekao je Orban.

Ukazujući na potencijalni problem velikog talasa migranata drumskim putem, nakon dešavanja u Avganistanu, Orban je rekao da u obe zemlje postoje civilne organizacije koje podržvaju migraciju, što je, kaže, potpuno u suprotnosti sa bezbednosnim interesima dve zemlje.

Orban je poručio da je Mađarska u potpunosti privržena evropskim integracijama Srbije, jer smatra da bez Srbije kao dela bezbednosne strukture i arhitekturte EU, nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta.


Foto: printscreen

"Za nas je jasno da migranti ne žele da žive ni u Srbiji, ni u Mađarskoj, već žele u zapadnoevropske zemlje. To znači da, ako stanemo na put mirgacijama, mi branimo i zapadnoevropske zemlje, Austriju, Nemačku. To je zadatak koji nam je istorija odredila, ne prvi put, da odbranimo Evropu. Verujem da zajedničkim snagama, Srbija i Mađarska mogu to da urade", rekao je Orban.

Novi migracioni talas

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da Mađarska zna šta joj je činiti po pitanju novog migracionog talasa, a to je da zajedno sa Srbijom nađe što južniju liniju gde taj talas može da se zaustavi.

On je kazao da ne može da isključi da će se talas migracija pojačati, a i da situacija u Avganistanu ukazuje na realnu opasnost.

Prema njegovim rečima, unutar Avganistana postoji masa od oko 4 miliona ljudu koji se kreću ka bezbednijim krajevima i koji traže izlaz iz svoje situacije.

"Oni mogu da krenu preko Turske ka zapadnoj Evropi. Mi znamo šta nam je činiti, a to je da zajedno sa Srbima nađemo što južniju liniju gde možemo da ih zaustavimo. Veliko pitanje je kako će se Nemačka odnositi prema novom talasu, jer ako nova nemačka vlada bude sledila staru politiku otvorićemo koridor. Ako to ne omoguće mi ćemo jačati našu granicu, ali treba videti kako će Nemačka da reaguje", rekao je Orban.

Brnabić: Mađarska daje najveću podrsku Srbiji na evropskom putu

Premijerka Ana Brnabić izjavila je posle potpisivanja Sporazuma o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu dve zemlje, da Srbija od Mađarske ima najveću podršku u evropskim integracijama, da je ta zemlja postala treći najveći ekonomski i trgovinski partner Srbije i da očekuje da će ukupna robna razmena u 2021. preći dve milijarde evra.

Brnabićeva je na zajedničkoj konferenciji za medije, posle zajedničke sednice dve vlade i potpisivanja sporazuma, zahvalila na gostoprimstvu i velikoj časti i naglasila da Srbija ni sa jednom zemljom nije do sada održala šest zajedničkih sednica dve vlade kao što je to slučaj sa Mađarskom.

Istakla je da je mnogo toga postignuto od 2014. godine kada je održana prva zajednička sednica vlada dve zemlje, kada je predsednik Vlade Srbije bio Aleksandar Vučić.

Sve je to dovelo, kako je rekla, do današnjeg potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu.

"Postignut je čitav niz zajedničkih uspeha, a pre svega želim da zahvalim na političkoj podršci evropskim integracijama", naglasila je Brnabićeva i dodala da se Mađarska otvoreno i iskreno zalaže za agendu proširenja i da Mađarska daje Srbiji najveću podršku na evropskom putu", rekla je Brnabićeva i zahvalila Orbanu na tome.

Dodala je da o posebnim odnosima govori i sporazum o zajedničkom korišćenju ambasada i diplomatsko - konzularnih predstavništvima koji je potpisan 2020. u Budimpešti.

"U Beogadu smo u martu ove godine potpisali tri protokola kojim se delom implementira ovaj sporazum, a to su protokoli za diplomatsko - konzularna predstavništva u Lusaki, Valeti i Santijagu, a naknadno smo dogovarali i međusobno prisustvo u ambasadama i predstavništvima u Kinšasi i Harareu, ali ono što je naš cilj, jeste da tamo gde Srbija nema ambasade i predstavništva budemo prisutni kroz mađarske i obrnuto", rekla je Brnabićeva.

Napomenula je da Mađarska postala treći najvažniji trgovinski i ekonomski paratner u okviru EU, odmah iza Nemačke i Italije, tako da očekuje da će Mađarska uskoro preteći Italiju i zauzeti drugo mesto.

Prema njenim rečima, 2019. godine robna razmena je 2019 bila 1,7 milijardi evra, a 2020. godine više od 1,9 milijardi.

"Imam rast u prvih šest meseci i očekujem da ćemo ove godine prevazići dve milijarde evra ukupne trgovinske robne razmene i očekujem da to bude što još više".

Brnabićeva kaže da i brojni projekti, infrastrukturni u oblasti puteva i železnice, kao i energetski, pokazuju nivo partnerstva dve zemlje.

Istakla je da je to svakako brza pruga Beograd - Budimpešta, zatim rekonstrukcija pruge Subotica - Segedin od 32 km, od čega je 26 km u Srbiji.

"Prva sledeća stvar koju ćemo zajedno raditi i obeležiti, jeste da zajedno prisustvujemo i početku izgradnje ove pruge. Već su počeli pripremni radovi i pozivam vas da dođete u Suboticu i da zvanično pokrenemo i ovaj projekat", poručila je Brnabićeva Orbanu.

Zahvalila mu je na svim mađarskim investicijama i onome što je učinio za Srbe u Mađarskoj i dodala da oni kažu da nikada nisu imali bolju podršku od mađarske vlade.

Nastavićemo i mi da uzvraćamo istom merom Mađarima u Srbiji, poručila je Brnabićeva.

Istakla je da je ponosna što je baš ona stavila potpis na Sporazum o strateškom partnerstvu sa tom zemljom i dodala da će se dalje raditi na produbljuivanju dobrih odnosa i prijateljstva dve zemlje.

Ako bude novog talasa, očekujemo zajedničku politiku EU

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da ukoliko dođe do novog talasa migranata zbog sitaucije u Avganistanu ili drugih razloga da je najvažnije da postoji zajednička evropska politika odnosno kontrolisan priliv migranata, kao i da se tim ljudima pomaže u njihovim zemljama.

Brnabićeva je odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti novog talasa migranata koji bi išli preko Srbije i Mađarske rekla da je Srbija u specifičnom položaju, jer nije članica EU, a na tranzitnom je putu, pa migranti dolaze u našu zemlju iz zemalja EU i idu opet u zemlje EU.

"Srbija još od 2015. govori po tom pitanju mora da postoji zajednička evropska politika. Ne možete imati održivu politiku ako se ne uzima u obzir čitav evropski kontinet. Ako imamo novi talas migranata, mi očekujemo takvu zjaedničku evropsku politiku", istakla je premijerka.

Kaže da se sa Mađarskom već razgovara šta bi mogli zajedno da uradimo i da to bude koordinirano.

"Možemo da uradimo dve stvari, ako već dolazi do priliva migranata, to treba da bude kontrolisani priliv migranata i da tačno znamo koliko njih dolazi i ko su oni. Ta kontrola se onda uspostavlja na prvim granicama, u Grčkoj ili Italiji, što kontroliše Fronteks, da postoje kontrolisani koridori do zemalja koje žele da prime migrante. Druga stvar o kojoj Orban puno priča, a što je i mala Srbija čula i to radi, jeste da se pomaže tim ljudima u njihovim zemljama. Srbija je poslednjih nedelja donirala vakcine ugroženoj populaciji u afričkim zemljama, donira hranu i drugo", navela je Brnabićeva.

Kako je rekla, ideja je da se pokuša rešavanje problema u zemljama odakle su ti ljudi, kako ne bi morali da napuštaju svoju zemlju.

Premijerka Srbije je rekla da joj je drago što naša zemlja ima zajedničke patrole sa Mađarskom.

"I trudićemo se da uradimo jednu ili obe ove stvari o kojima sam govorila - da sa EU imamo zajedničku politiku i kontrlisan priliv, a da mi koliko možemo pomognemo tim ljudima u njihovim zemljama", poručila je Brnabićeva.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 2 godine

Nikada sa njima necemo biti prijatelji. I sada nas ekonomski osvajaju.

Vlada Srbije i Vlada Mađarske ponovo zajedno
Politika

Vlada Srbije i Vlada Mađarske ponovo zajedno

Produbljivanje dobrosusedskih odnosa i intenziviranje saradnje dve prijateljske zemlje nastavlja se sutra u Budimpešti održavanjem još jedne u nizu zajedničkih sednica vlada Srbije i Mađarske i potpisivanjem međudržavnih sporazuma

07.09.2021

10:35

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija