• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.09.2021

19:00

/FOTO/VIDEO/ ZAVRŠEN SASTANAK U PALATI SRBIJA! VUČIĆ: Zahvalnost Srbije ne traje kratko,  imali smo otvoren razgovor! MERKEL: Mogu da najavim pola miliona evra za obnovu Srbije!

Marko Đoković

Politika

/FOTO/VIDEO/ ZAVRŠEN SASTANAK U PALATI SRBIJA! VUČIĆ: Zahvalnost Srbije ne traje kratko, imali smo otvoren razgovor! MERKEL: Mogu da najavim pola miliona evra za obnovu Srbije!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel imali su sastanak "u četiri oka" u Palati Srbija, nakon toga obratili su se javnosti

Obraćanje javnosti Vučića i Merkel pratite uživo na Informer.rs.

- Želim da se zahvalim kancelarki na svemu što je, a biću slobodan da kažem, a što je samo jedan deo što je uradila za Republiku Srbiju, i da joj kažem da kod nas zahvalnost ne traje kratko. Mi smo danas imali otvorene rezgovore kao i uvek. Razgovarali smo o svim rezultatima Berlinskog procesa. Predsednica EK Ursula fon de Lajen uskoro dolazi u Beograd, potpisaće ugovor sa nama, i kreću radovi na putu Niš - Priština. Što je za nas ogroman značaj. To je rezultat politike koju je vodila kancelarka Angela Merkel. Razgovarali smo i o drugim slobodama. Pokušaću da joj na najbolji način približim ideju "otvorenog Balkana".

Foto: Marko Đoković

 

- Govorili smo i o dijalogu u Briselu. Rekao sam joj da zamrznut dijalog nije rešenje, i da treba da dođemo do kompromisnog rešenja, i da je to dobro i za Srbe i Albance, i da samo u miru vidimo budućnost. Razgovarali smo i o vladavini prava u našoj zemlji. Ukazao sam na činjenicu da znamo da još mnogo toga moramo da uradimo. Moram da kažem da sam za danas vežbao i spremao da pročitam za Angelu Merkel na nemačkom jeziku, kako bih joj ukazao posebnu čast, ali zbog treme ću to uraditi za vreme večere.

Nakon predsednika Srbije obratila se i Angela Merkel.

- Drago mi je da sam danas došla u Srbiju. Godinama sarađujemo i postigli smo niz rezultata. Pred Srbijom. Države su nam blisko povezane. Upravo sam videla istorijsku zbirku dokumenata. Videla sam da smo imali nemačko-srpske odnose još od davnina. Imamo i godinu napada na Jugoslaviju, s toga mi je zadovoljstvo što mogu najaviti iznos opd 500.000 evra za obnovu.

Foto: Marko Đoković

- Razgovarali smo o potrebama za reformama. O oblastima pravnog sistema, da se postigne napredak, predsednik Vučić je tu dao obećanje. Imaćemo uskoro i polaganje kamena temlejca za izgradnju auto-puta. Drago mi je da je predsednik Vučić nagovestio o uspesima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodao je da smo uz Nemačku mnoge stvari rešili.

- Prvo što sam je pitao je da li je videla kako gradimo i koliko dizalica ima. Rekao sam joj da sam posebno poseban šta će sve iza mene da ostane. Večeras ćemo svakako razgovaratimalo detaljnije o "Otvorenom Balkanu". Svi koji žele da se priključe imaju poziv. Ko god da bude novi kancelar mi ćemo se truditi da imamo odlične odnose. Ja sam rekao da ćemo i u godinama koje nam dolaze o Angeli Merkel imati samo reči hvale. Verujem u dobru budućnost Srbije, u dobru budućnost regiona.

- Neka pitanja će se rešiti na kraju jednog procesa. Svi znaju da nisu neke članice EU priznale Kosovo. Pitanje se mora rešiti. Nema smisla razgovarati o kraju nekog procesa pre nego što se reše neke druge stvari, pa onda čitav proces - rekla je Merkelova.

Predsednik Srbije je odgovorio: 

- Znamo da je rešavanje pitanja Kosova uslov za ulazak u EU. Neću negirati naša saznanja šta su uslovi za ulazak u EU. Kao što čujete od Prištine da oni imaju svoj Ustav, tako i mi imamo naš Ustav kog se držimo. Mi smo spremni za kompromis, za kompromisno rešenje. Ako je pitanje da li smo svesni da nečćemo biti članica EU pre rešavanja pitanja, svesni smo.

Podsetimo, nemačka kancelarka dopuovala je danas u zvaničnu posetu Srbiji.

Nju je na aerodoromu dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji joj je tom prilikom poćeleo dobrodošlicu na nemačkom jeziku i poklonio buket cveća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milomir

pre 2 godine

Milanović ---O Vučiću: Besposlen pop i jariće krsti Izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića je komentirao poslovicom "Besposlen pop i jariće krsti" i dodao da Srbija ima veće gospodarske probleme od Hrvatske te da bi se na njih trebala fokusirati. "Stalno talasanje provokativnih osjećaja ne vodi nikamo", rekao je i dodao kako bi predsjednik Srbije trebao imati pametnijeg posla. Pitali su ga smatra li posjet patrijarha Porfirija provokacijom. Kaže da ne zna što bi na to rekao i dodaje kako je on s njim imao dobar odnos. Spomenuo je da je Kolinda Grabar-Kitarović na zid ureda stavila repliku ikone koju je dobila od Porfirija.

Vlada

pre 2 godine

Divna gospođa je Angela, toliko mila i prosto nam je čast što nam je ukazala čast što je došla u Beograd.

Ana

pre 2 godine

Sastanak je prošao izuzetno dobrro, to se vidi po izjavama Angele i Vučića.

Brankić

pre 2 godine

Zaista je puno Merkelova uradila za Srbiju.

Brankić

pre 2 godine

Merkelova je mnogo pomogla Zapadnom Balkanu, posebno Srbiji. Nikada to nećemo zaboraviti

Brankić

pre 2 godine

Imamo zaista puno razloga da se radujemo ovoj poseti. Angela je dosta doprinela u razvoju Srbije.

Ivana

pre 2 godine

Aleksandar vučić zaista treba da bude radostan, rešavaće ogromne probleme naše države i drago mi da Engela Merkel, zaista radi na ekonomskom napretku i razvoju naše države. Srbija se cela razvija i gradi, nijedan predsednik do sada ovoliko neće ekonomski osnažiti državu.

Petar

pre 2 godine

Pratili smo danasnju divnu posetu, Angele Merkel.

Oki

pre 2 godine

Kancelarka je taj autoritet sticala godinama. Ne bi Nemacka bila tu gde jeste da nije bilo nje.

Pera Savic

pre 2 godine

Veoma prijateljski sastanak,Merkelova se oseca kao kod kuce.

Jovica

pre 2 godine

Najbitnije da Angela oseca kao da je u svojoj zemlji, svaka čast Srbiji na gostoprimstvu!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija