• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.09.2021

14:01

Harčenko: Zapadni partneri i SAD zatvaraju oči pred nastalom situacijom, odgovornost na institucijama u Prištini!

Marko Đoković

Politika

Harčenko: Zapadni partneri i SAD zatvaraju oči pred nastalom situacijom, odgovornost na institucijama u Prištini!

Podeli vest

U poseti srpskim vojnim snagama u Raškoj i ka administrativnom prelazu Jarinje bili su, pored ministra odbrane Nebojše Stefanovića, i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko i izaslanik odbrane general-major Aleksandar Zinčenko kako bi se lično uverili u aktuelnu situaciju.

 

Harčenko je ovom prilikom izrazio podršku Rusije stavu Beograda i koji je usmeren ka deeskalaciji situacije na Kosovu.

- Kod nas u Moskvi ta situacija izaziva veoma veliku zabrinutost - rekao je ambasador Rusije.

Bocan Harčenko je dodao da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost formulisao put i niz koraka koji bi rešili nastalu situaciju i koji bi razvili normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što Rusija takođe podržava.

Ambasador je ukazao da je odgovornost za nastalu situaciju na kosovskim institucijama, i da gomilanje snaga na prelazima predstavlja kršenje i neispunjavanje sporazuma koji su ranije potpisani.

On je dodao da su na delu provokacije i pretnje upućene na terenu Srbima koji žive na Kosovu.

Ambasador Rusije je ukazao da u dijalogu sa Beogradom kod Prištine nema nijednog znaka za traženjem kompromisa što pokazuje opasnu liniju Prištine i pritisak koji vrši na Srbe, a što može izazvati nove sukobe.

Bocan Harčenko je ukazao i da postoji čudan, ali štetan stav zapadnih partnera i SAD koji zatvaraju oči pred nastalom situacijom, a razlog za to su stari dvostruki aršini, a sada vidimo, kako je naveo, i višestruke aršine, pri čemu se i Priština i Beograd pozivaju na uzdržanost i deeskalaciju.

- Pri tom se sa srpske strane ne pravi nijedna provokacija, a ponašanje Beograda je suzdržano - istakao je ruski zvaničnik.

Bocan Harčenko je zaključio da se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trenutno nalazi u Njujorku i da je ubeđen da će on iskoristiti svoj položaj i poziciju Rusije u UN u cilju smirivanja situacije na zasedanju generalne Skupšitne svetske organizacije.

Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su danas deo srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

Nakon provokacija koje su izazvale jedinice Rosu, a koje se već sedam dana nalaze na severu Kosova predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je podizanje borbene gotovosti za deo jedinica Vojske Srbije i MUP-a.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

VOJSKA SRBIJE U PRIPRAVNOSTI! Jedinice su raspoređene u Garnizonu u Raškoj i na pravcu ka Jarinju! /foto/
Politika

VOJSKA SRBIJE U PRIPRAVNOSTI! Jedinice su raspoređene u Garnizonu u Raškoj i na pravcu ka Jarinju! /foto/

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas nešto pre 11.00 časova obilazak dela naših snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje

26.09.2021

12:02

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija