• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.09.2021

15:15

Borelj: Hitno da se povuku specijalne jedinice sa severa KiM!

Reuters

Politika

Borelj: Hitno da se povuku specijalne jedinice sa severa KiM!

Podeli vest

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj pozvao je danas Beograd i Prištinu na bezuslovno deeskaliranje situacije na severu Kosova i Metohije, hitnim povlačenjem specijalnih policijskih jedinica i uklanjanjem blokada puteva


Bilo kakve dalje provokacije ili jednostrane i nekoordinirane radnje su neprihvatljive, napomenuo je Borelj u saopštenju i dodao da i dalje pomno prati situaciju na severu KiM.


"Kosovo i Srbija moraju da pronađu rešenja za smirivanje situacije i dogovore se o daljem putu. EU će aktivno podržavati ove napore. I Kosovski i srpski lideri u potpunosti su odgovorni za sve rizike po bezbednost i blagostanje lokalnih zajednica i na Kosovu i u Srbiji", rekao je Borelj.

On je dodao da je to naglasio u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem ove nedelje.

Dijalog uz posredovanje EU i dalje je jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja između strana, uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama, naglasio je Borelj i "snažno" pozvao Prištinu i Beograd da ga koriste.

"Dolazak oba glavna pregovarača u Brisel narednih dana prvi su pozitivan korak. Od ključne je važnosti da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o daljem putu i pronađu održiva rešenja koja su u interesu građana", naglasio je on.

Borelj je ponovio da očekuje da će se i Priština i Beograd vratiti stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju na dobrobit svojih građana, naveo je Borelj.

"Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, koji je neophodan kako bi i jedni i drugi napredovali na svojim evropskim putevima", rekao je on.

Borelj je napomenuo da je u bliskom kontaktu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kome zahvaljuje na odličnoj saradnji između KFOR-a i EULEKS-a.

"KFOR igra ključnu ulogu u pružanju podrške regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu", zaključio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Django

pre 2 godine

Gospodine Borelj STOP daljem pregovaranju sve dok se ne primeni vec dogovoreno. Koliko decenija treba da prodje dok vam ne pane na pamet da napokon naterate albance da se primeni do sad dogovoreno. Srbija je sve uradila samo jedna strana to nije. O cemu da se dogovara dalje ???

srba

pre 2 godine

Pa posto je najavio da Vucic i Kurti dolaze u Brisel, znaci Vucic dolazi da se usaglasi nacin priznavanja Kosova, da li ce to uraditi javno ili ce ici izokola kroz prijeme u medjunarodne organizacije. I nije ovde Borelj kriv vec Vucic koji ne reaguje na ovu njegovu izjavu i time potvrdjuje da je odustao od svoga NE dok se ne povuku siptari. A cela Srbija je stala uz njega i njegovo NE. Da li Vucic cuti jer je izdao Srbiju i pristao na Kurtijeve zlocine?

srba

pre 2 godine

Kakav bre dolazak? Zna li on to nesto sto mi neznamo? Odmah pisite o cemu se radi, trazite objasnjenje od Vucica, da se on licno hitno obrati i objasni ovu izjavu. Narocito jer je opet prozvao Srbiju kao krivca za ovu situaciju.

Baća

pre 2 godine

Opet se pozivaju dve strane. Dokle više ovog licemerja? EU prvo da sprovede ono što je potpisano. Vučić nema šta dalje da pregovara sa Kurtijem. Pregovaranje sa onim ko ti je uperio pištolj u čelo nije pregovaranje već predaja i kapitulacija. To žele od Srbije. Da pristane na Kurtijeve ucene i politiku svršenog čina. Ako na to sada pristanemo, bolje da nismo ni pokretali naše jedinice.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija