• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.09.2021

10:25

Velika podrška NR Kine Srbiji! Vučić se sastao sa ambasadorkom Čen Bo! Foto

Tanjug/Sava Radovanović

Politika

Velika podrška NR Kine Srbiji! Vučić se sastao sa ambasadorkom Čen Bo! Foto

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadorku Narodne Republike Kine Čen Bo

 

Predsednik Vučić i ambasadorka Čen su razgovarali o situaciji na severu Kosova i Metohije. Ovom prilikom je ambasadorka Čen predsedniku Vučiću prenela da je stav kineske strane po pitanju Kosova i Metohije dosledan i jasan.

"Kineska strana pridaje posebnu pažnju trenutnoj napetoj situaciji na severu Kosova i Metohije i smatra da jednostrano preuzeta akcija nije u interesu mira i stabilnosti regiona. Međunarodna zajednica treba ravnopravno da tretira sve strane, dvostruki standard nije u korist rešavanja problema. Kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova i Metohije, razume i podržava legitimne zahteve Srbije, uključujući one po pitanju zaštite bezbednosti i legalnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u nadi da će svi dosad postignuti sporazumi dve strane biti strogo ispoštovani", navela je ambasadorka Čen zvanični stav kineske strane.

Predsednik Vučić je zahvalio predsedniku Siju i kineskoj državi i partiji na podršci po pitanju Kosova i Metohije. 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ovom prilikom je predsednik Vučić uručio ambasadorki Čen čestitku upućenu predsedniku Siju povodom 1. oktobra, Dana osnivanja Narodne Republike Kine. Predsednik Vučić je rekao da Srbija poštuje i voli Kinu i da je odlučna da neguje iskreno srpsko-kinesko prijateljstvo, što, između ostalog, navodi u čestitki:

"Izuzetno sam ponosan što su sveukupni odnosi između Republike Srbije i Narodne Republike Kine na istorijskom vrhuncu, u trenutku kada imam čast i odgovornost da budem na čelu Republike Srbije. Posebno mi je zadovoljstvo da sa Vama sarađujem na svestranom unapređenju strateškog partnerstva naših zemalja. Duboko verujem u svetlu budućnost naših odnosa, zasnovanih na čeličnom prijateljstvu i strateškom partnerstvu i neraskidivim vezama između naša dva naroda."

Ambasadorka Čen je zahvalila predsedniku Vučiću na čestitki povodom nacionalnog praznika, ističući da je ovo veoma značajna godina u kineskoj istoriji, s obzirom da je obeležena stogodišnjica osnivanja Komunističke partije Kine i ispunjeni značajni ciljevi. 

Predsednik Vučić i ambasadorka Čen su istakli da zajednički infrastrukturni projekti napreduju planiranom dinamikom i u isto vreme razmotrili planove za nastavak radova na brzoj pruzi između Beograda i Budimpešte, na deonici od Novog Sada do srpsko-mađarske granice.

 

Sastanak sa ambasadorkom Kine, a potom i sa ambasadorom Rusije, prvobitno su planirani za utorak, ali su pomereni za danas.

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila je sinoć da je Vučić u utorak otkazao neke obaveze po savetu lekara.

"Sastanci sa ambasadorom Ruske federacije i ambasadorkom NR Kine su pomereni. Predsedniku zdravlje nešto nije bilo u redu i nismo želeli da, s obzirom da ga čeka veliki broj obaveza - sutra uveče stiže Ursula fon der Lajen, prekosutra smo u Nišu sa njom, obeležavamo početak radova na u železničkom koridoru, nakon toga je trebalo da idemo za Dubaji, svakodnevni problemi na Kosovu, tako da smo odlučili, odnosno lekari su predložili da malo stane i napravi pauzu", kazala je ona za Euronjuz.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
daki

pre 2 godine

Kina je uvek uz nas kad nam je potrebna.Hvala im na tome.

Dejan

pre 2 godine

Današnji sastanak Aleksandra Vučić sa ambasadorkom Kine našim velikim i iskrenim prijateljima, gde će je Aleksandar Vučić obvestiti o ponašanju Prištine.

Sofija

pre 2 godine

Уздамо се у свог пријатеља НРКину да ће нам дати оуну подршку у овакој тешкој ситуацији за нашс наорд на северу КИМ

Sara

pre 2 godine

Sa predstavnicima kine imamo dobru saradnju, to mora da se odrzava.

Vesna9987

pre 2 godine

Saradnja izmedju Srbije i Kine je na zavidnom nivou, ovim sastanakom bice podignuta na jos visi, nivo

Sanjalica 0309

pre 2 godine

Sastanak koji ce jos vise osnaziti i ucvrsnuti odnose Kine i Srbije

Ana

pre 2 godine

Da se dusebriznici smire, sastanak je ipak odrzan.

Sasa

pre 2 godine

Od Kine imamo veliku podrsku, sa njima je znacajno odrzati dobre odnose.

Olja

pre 2 godine

Kina se pokazala kao pravi prijatelj nase zemlje, to se postuje i nikada ne zaboravlja.

mara

pre 2 godine

Narodna Republika Kina je jos jednom pokazala da je uvek uz Srbiju,zahvaljujuci radu Aleksadra Vucica !

Pufka0707

pre 2 godine

Medjusobna saradnja Kine i Srbije su na zavidnom nivou

mladen

pre 2 godine

Jebeš usmenu podršku. Zna se kakva je podrška potrebna......

Maki

pre 2 godine

Veliko prijateljstvo sa Kinom je potvrdjeno u ovim teskim vremenima,zahvaljujuci politici Vucica

Luka

pre 2 godine

Veoma moćna i uticajna žena, a opet nekako skromna u svojim nastupima. Nadam se da će pomoći u rešavanju trenutne krize na KiM.

Ranka

pre 2 godine

Kina je oduvek bila pravi prijatelj Srbije i briga za nasu zemlju i narod je ocigledna. Hvala Kini, hvala ambasasorki na odlicnoj saradnji i borbi za Srbiju!

Bojana4

pre 2 godine

Браво за сарадњу, за напредак, за бољитак. Свака подршка за Србију је од значаја.

Jana

pre 2 godine

I pored toga što imamo veliku podršku Kine i Rusije u odbrani srpskih nacionalnih interesa, borba ža očuvanje prava i opstanka Srba neće biti ni malo laka.

Marina

pre 2 godine

Srbija nikad neće zaboraviti pomoć koju je dobijala od Kine u najtežim trenucima.

Mima

pre 2 godine

Kina se nama našla u svim teškim situacijama.

Ena

pre 2 godine

Za ovakav odnos sa Kinom možemo zahvaliti samo predsedniku Vučiću.

Oki

pre 2 godine

Čen Bo je želela sastanak i susret sa Vučićem kako bi još jednom iskazala snažnu podršku Kine.

Ivana

pre 2 godine

Kina je najznačajniji strateški partner u našoj državi. Kina je zaista potrebna Srbiji i hvala što bez nje nema puteva i pruga. Hvala na potpunom oporavku i razoiju naše države.

Ana

pre 2 godine

Hvala Kini na svemu sto je ucinila za Srbiji dokazala je da je pravi i iskren prijatelj Srbije.

Dana

pre 2 godine

Kina je uvek uz nas.Ovim sastankom očekujemo još više dobrog za Srbiju

Goca

pre 2 godine

Moramo negovati i odrzavati prijateljstvo sa Kinom.Oni su nasi iskreni prijatelji i mnogo su nam puta pomogli do sada

Nena

pre 2 godine

Srbija i NR Kina su dve zemlje koje konstantno i iskreno rade na obostranom unapređenju strateškog ,čeličnog prijateljstva i partnerstva, što je u obostranom interesu. Naša država nikada neće zaboraviti podršku koju je dobijala i dobija od NR Kine u najtežim trenucima. Hvala Kinezima što su uz nas u dobri i u zlu.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...
EURO 2024

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...

Navijačima i fudbalskim legendama se doslovno plače dok gledaju ovih dana fudbal na Evropskom prvenstvu i Kopa Amerika, jer su izdanja današnjih zvezda daleko od onih na koje su nas navikli igrači koji su okačili kopačke o klin ili su na pragu penzije. Sve je manje bravura, lucidnosti, poteza od kojih zastaje dah i ne čudi što su nekadašnji superstarovi najvažnije sporedne stvari na svetu očajni kada vide šta njihovi naslednici rade na travnatom tepihu.

08.07.2024

10:41

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija