• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs

30.09.2021

11:35

DRŽAVA POKRIVA TROŠKOVE I DAJE SUBVENCIJE! Novi sistem počinje od 1. novembra! Svaki građanin će postati kontrolor! /VIDEO/

Tanjug

Politika

DRŽAVA POKRIVA TROŠKOVE I DAJE SUBVENCIJE! Novi sistem počinje od 1. novembra! Svaki građanin će postati kontrolor! /VIDEO/

Podeli vest

Srbija se, kada je ekonomija u pitanju, izuzetno dobro drži, rekao je na TV Pink ministar finansija Siniša Mali, a uskoro se uvodi novi sistem u borbi protiv sive ekonomije

Mali napominje da nećemo imati deficit veći od 5%.

- Imamo par projekata koje treba dodatno da povećaju konkurentnost privrede. Fiskalizacija i novi model fiskalizacije je jedan od njih. Naš trenutni sistem fiskalizacije se trenutno bazira na tehnologiji staroj oko 5 generacija - rekao je ministar.

Kako kaže, prema novom sistemu više neće moći da se izda papirić koji nije zvanični fiskalni račun.

- Novi sistem nas snažno vodi ka borbi protiv sive ekonomije. Osim što privreda ima veliku korist, nemate više kontrolnih listića, kao ni godišnjih servisa fiskalnih uređaja. Fiskalni uređaj može da bude i mobilni telefon, tablet, laptop. Idemo u korak sa vremenom. Taj sistem kreće od 1. novembra, a imaćemo i prelazni period - rekao je Mali i dodao:

- Mi ćemo danas na sednici vlade usvojiti uredbu koja je vezana za subvencionisanje tih novih fiskalnih uređaja. Našu privredu neće ovo uvođenje koštati ni jedan jedini dinar, pokriće država sve troškove. Za svako prodajno mesto ćemo dati po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti za svaki fiskalni uređaj, a za one koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos ćemo povećati za 20%. Pokrićemo sve troškove kako se ne bi napravilo opterećenje za privredu.

Kako kaže, svaki potrošac, kupac, postaje i kontrolor fiskalnih računa jer će moći da se proveri preko mobilnog telefona jer će svaki račun imati QR kod. Dodaje da će se time utvrditi da li je račun ispravan ili nije.

- Bezbednosni element će biti u sastavu svakog uređaja koji omogućava direktnu komunikaciju sa Poreskom upravom u stvarnom vremenu. Od 1. oktobra će preko sajta Poreske uprave krenuti prijava za sve prodajne objekte i fiskalne uređaje - rekao je Mali.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija