• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.09.2021

12:39

ŠIPTARI SE POVUKLI, ODUSTALI OD SKIDANJA TABLICA! Kurti doživeo fijasko u Briselu - Vučić izvojevao pobedu za Srbiju!

Beta

Politika

ŠIPTARI SE POVUKLI, ODUSTALI OD SKIDANJA TABLICA! Kurti doživeo fijasko u Briselu - Vučić izvojevao pobedu za Srbiju!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izvojevao pobedu za Srbiju - Rosu se povlači sa severa Kosova!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je postinut dogovor u Briselu, a da će se jedinice Rosu povući sa administrativnih prelaza.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je srpska strana u Briselu prihvatila, kako je EU saopštila, kompromisni predlog za deeksalacoiju situacije na severu Kosova i Metohije.

Vučić je preneo da su se, pod tačkom 1, obe strane u Briselu dogovorile da se ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka, simutano sa uklanjanjem barikada, 2. oktobra od 8 sati, i da se ROSU povuku najkasnije do 16 sati tog dana.

- Došli smo do neke vrste kompromisnog rešenja za deeskalaciju situacije na severu Kosova, kojim sam veoma zadovoljan. Dogovoreno je da se ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka 2. oktobra od 8 sati simultano sa uklanjanjem barikada, najkasnije do 16 sati - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

 

Takođe, KFOR će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja.

-  Kfor će svoje snage postaviti na Jarinje i Brnjak i ostaće tu oko dve nedelje kako bi sačuvao sigurnost - rekao je Vučić.

Pod tačkom dva, od 4. oktobra od 8 sati uspostavlja se "stiker", odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, a o čemu se će se tek voditi razgovarati u Briselu.

- 4. oktobra se uspotavlja "stiker režim" kao privremena mera, pre konačnog rešenja koje je odloženo. To smatram velikim uspehom naše strane - rekao je Vučić.

Takođe, kao tačka 3 dogovorena je Radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, i tražiće trajno rešenje za tablice, na osnovu evropskih standarda i praksi.

- Prvi sastanak će biti 21. oktobra, a u šest meseci Radna grupa će predstaviti svoje nalaze i konačno rešenje za najviši nivo dijalogškog formata. To je ono što je postignuto - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Kako kaže, u smislu današnjih pregovora, konstatovana je zabrinutost koju je iskazala beogradska strana zbog ne implementacije briselskog sporazuma.

- EU je pozvala sve strane da ispoštuju sve prethodno dogovorene potpisane sporazume - rekao je Vučić i dodao da će EU kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku razmatrati Zajednicu srpskih opština.

Vučić je rekao da je za nas važan odlazak naoružanih pripadnika ROSU sa severa, dodaje da je to jedna od najvažnijih stvari za nas.

- Verujemo da je ovo bio jedan dobar pokazatelj da u budućnosti takve akcije Albanaca se neće događati i biće jasno da se takve stvari ne mogu dešavati. Povratak KFOR-a pokazuje da je moguće ostvariti dodatne garancije za sigurnost i bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu - rekao je Vučić.

- Mane ovoga što je postignuto su dve. Jedna je ta što će do nekog težeg rešenja morati da dođe u nekom periodu od 6 meseci, u dogovoru i ono što sporazum omogućava upotrebu svih tablica, ali je u praksi potpuno jasno da će one moći da budu korišćene samo na severu Kosova - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da smo mi ti koji smo uveli "stiker" režim za njih, jer ne želimo da priznamo nezavisnost.

Foto: Tanjug

Kako je istakao Vučić, ljudi znaju da je ovo najviše što u ovom trenutku može da se postigne.

- Dodaje da je država reagovala na pametan i odgovoran način, pokazali smo da ćemo biti uz svoj narod. Pokazali smo im i da će Srbija, ukoliko drugi ne budu radili svoj posao, biti spremna da sama sačuva i zaštiti svoj narod - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da svako ko je realan i objektivan zna da situacija na Kosovu i Metohiji nikada neće biti dobra.

- Istoriju da vratimo 50 ili 100 godina unazad ne možemo. Danas je tamo 7 posto Srba - rekao je Vučić.

Podsetimo, Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine rekao je da je u Briselu postignut dogovor.

- Posle dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i korak unapred je upravo postignut. Zahvaljujem se Besniku Belimiju i Petru Petkoviću na njihovoj spremnosti da pregovaraju i postignu dogovor zarad dobrobiti građana - rekao je Lajčak.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ana

pre 2 godine

Dobro je kad su rešili da se povuku. Našim ljudima dole sad je mir najpotrebniji

Baća

pre 2 godine

Srbija je ponovo pokazala da je za mir. Albanci i Kurti nemaju čime da se ponose. Primenili su nesrazmernu silu prema Srbima iako ih niko nije napao. Vučić je, po meni, samo potvrdio da je čovek sa državničkim sposobnostima, a šta su pokazali Kurti i njegovi mentori, vidi se. Golu silu, licemerje i dvoličnost. I još nešto. Srbija je dokazala ne samo da je za mir već da ne blefira i da će, ako treba, i vojnom intervencijom zaštititi srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Ja

pre 2 godine

Ne lupetaj. Na nase tablice ce lepiti nalepnice. Toliko o pobedi.

Dimitrije

pre 2 godine

Kada Šiptari pobegnu u Albaniju to je ratni zločin a kad danas ostane na Kosmetu 7% Srba zbog progona najgore vrste onda je to REALNOST i nema vraćanja istorije. Užasna izjava.

AntiAnti

pre 2 godine

Hahahaha Razvalili smo ih. Vise im necemo skidati tablice i naplacivati privremene. Nase tablice do sada nisu dirali, ali ce od sada da nam lepe stikere. Razvalili smo ih. Mada, ako malo bolje razmislim, ovo mi vise lici na reciprocitet koji je Kurti trazio nego na razvaljivanje?!?!

Vasilij

pre 2 godine

Kad ga Vučko popuši Šiptarima onda je Srbija za mir i dobro. Pušioničari! Kako ko sije tako i žanje! Za 10 godina albanski će bit obavezan u svim školama u Srbiji ako je do tada bude.

Zagor

pre 2 godine

Kako odustali kad mora prekriti srbijansku oznaku tablica?! srbi se moraju povući sa blokada,srbija istog trena kada je nazvao NATO spustila avione i helikoptere a vojsku poslala u kasarne!!!!A ROSU kad god im se digne eto ih na sjever!!!

Ivana

pre 2 godine

Najvažnije od svega da je vučić uvek uz svoj narod na KiM.Hvala predsedniku Vučiću na svemu što radite za našu državu i njene građane.Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniče na svemu. Srbija se danas cela razvija i gradi, nijedan predsednik do sada ovoliko nije radio za našu državu i njene građane.

Rade R

pre 2 godine

O kakvoj pobedi vi novinari pričate!? Ostavite se više tih takvih bombastičnih naslova!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija