• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

04.10.2021

14:57

"Otvoreni Balkan" nije zaslužio osporavanje! Taj projekat podrazumeva povezivanje regiona!

Tanjug

Politika

"Otvoreni Balkan" nije zaslužio osporavanje! Taj projekat podrazumeva povezivanje regiona!

Podeli vest

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao je danas učesnike Beogradskog ekonomskog foruma da podrže sporazum "Otvoreni Balkan" koji podrazumeva povezivanje regiona

- Tražimo vašu podršku zato što i ovaj projekat doživljava kritike i osporavanja iako to nije zaslužio - rekao je Dačić na skupu govoreći o regionalnim integracijama u kojima Srbija učestvuje.

Dodao je da je priroda "Otvorenog Balkana" ekonomska, podsetivši da su sporazum potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i Severne Makedonije Zoran Zaev.

Dačić je podsetio i da se sporazumom ukidaju nepotrebne i štetne barijere.

- Još dok sam bio ministar unutrašnjih poslova sam smatrao da je neshvatljvio da neko, primera radi, dođe iz Finske ili Litvanije samo sa ličnom kartom, a da mi koji smo živeli u istoj državi i najbliži smo imamo razne barijere. Dok ne dođemo do šengena EU možemo da nađemo način da rešavamo unutrašnje barijere - rekao je Dačić.

Dodao je da je u interesu svih tih zemalja da budu ekonomski jače i da štite svoje interese.

Foto: Tanjug

Na medijske spekulacije koje dolaze od neimenovanih izvora, da je EU zatvorila vrata Zapadnom Balkanu, Dačić kaže da Srbija ne treba da se osvrće na takve natpise već da nastavi da radi na planu pridruživanja Uniji.

- Nadam se da ćemo danas na forumu čuti i o odnosu Evropske unije prema Zapadnom Balkanu i o očekivanjima uoči predsojećeg samita u Sloveniji (Samit EU-Zapadni Balkan) - rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da je Srbija prihvatila promenjenu metodologiju prorišenja EU uz uverenje da se taj proces može učiniti brzim i efikasnijim.

U tom smislu je pomenuo promenu Ustava u oblasti pravosuđa, ukazujući da je taj proces pri samom kraju, budući da je održan čitav niz diskusija, javnog slušanja i plenarnih sednica.

- Više sam nego uveren da smo uradili veliki posao uz maksimalnu transprantnost i učešće svih činilaca - rekao je Dačić i dodao da će na kraju Srbija dobiti efikasniji pravosudni sistem sa većim stepenom nezavisnosti.

Dačić je naveo i da je Srbija u poslednjih godinu i po dana mobilisala sve resurse da odgovori na zdravstvenu krizu, ali i ekonomsku, te da je jedna od retkih država koja je uspela da očuva stabilnost, radna mesta i čak nastavila da beleži rast.

To je, kaže, bilo moguće zato što je vodila odgovornu fiskalnu i finansijsku politiku što joj je, istakao je Dačić, obezbedilo i međunarodno poštovanje.

Dačić je podsetio da najviši zvaničnici iz celog sveta ukazuju na ekonomski uspeh Srbije, navodeći da to nije laskanje, već činjenica, svidelo se to nekima ili ne.

- To smo čuli i od Angele Merkel i Ursule fon der Lajen koje su u susretima sa predsednikom Vučićem imale samo reči hvale za to kako izgleda Srbija, kako sprovodi reforme i kakve planove ima za budućnost - rekao je Dačić za RTS.

Šmit: Podrška inicijativi Otvoreni Balkan

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit podržao je danas, na otvaranju 21. Beogradskog ekonomskog foruma, inicijativu Otvoreni Balkan i poručio da nije bitno da li je to, kako je čuo da pojedini kažu u regionu, inicijativa koju su napravili Srbi odnosno predsednik Srbije Aleksandra Vučića, već koje ekonomske koristi može da donese.

- Čuo sam neke ljude kako govore da je inicijativa Otvoreni Balkan nešto što su Srbi napravili. Nije pitanje ovde, ko je šta učinio, već šta može da se iskoristi kao ekonomska prednost  - poručio je Šmit.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija