• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.10.2021

14:50

Vučić iz Slovenije: GRČKA ĆE NASTAVITI DA PODRŽAVA TERITORIJALNI INTEGRITET SRBIJE!

printscreen

Politika

Vučić iz Slovenije: GRČKA ĆE NASTAVITI DA PODRŽAVA TERITORIJALNI INTEGRITET SRBIJE!

Podeli vest

Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, posvećen evropskoj perspektivi regiona, biće održan danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji, a okupiće šefove država ili vlada članica EU i lidere Zapadnog Balkana, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

14.47 - Obraćanje Vučića

Nakon celodnevnih sastanaka poručio da je zadovoljan činjenicom da su predsednici i premijeri EU 4 sata sa nama razgovarali o budućnosti Zadanog Balkana.

- Zadovoljan sam činjenicom da su pred i premijeri razgovarali sa nama o budućnosti Zapadnog Balkana. Zahvalio sam se u ime Srbije na brojnim investicijama i novcu koji ulažu u našu zemlju. Na današnjem Samitu postignut pomak prema Zapadnom Balkanu, postojala veća podrške od one koju sam video u Sofoiji - rekao je Vučić.

Brojni sastanci i važni razgovori

- Imao sam mnogo bilateralnih razgovora. Ono što je za Srbiju značajno, to je da smo mogli da vidimo koje zemlje žele brže proširenje, a koje su veći skiptici. Postoji perspektiva proširenja, nisu sve zemlje sa istim apetitom, ali dobro razumeju da postoji strateški interes za to, mogli da vidimo koje zemlje žele brže proširenje. Mislim da smo sebe predstavili na dobar način i verujem da svoju poziciju možemo da poravimo u EU. Dugo sam jutros razgovarao i Grčka će nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije i to je od izuzetnog značaja za nas. Podržavaju nas i Španci i Slovačka. Da ne ulazimo u detalje, oni koji su za priznavanje Kosova, nisu za nas, ali oni koji nisu, pružaju podršku Srbiji.

 

 

- Razgovarali smo o diplomama i priznanju zanimanja. Da ne ulazim u detalje, prosto znate sve razlike između nas i nastaviće se taj proces usaglašavanja u narednom periodu. Sa Markonom smo obavili posebne razgovore, kao i sa Markonom i Andrejem Babiškom, razgovarao sam i sa premijerom Hrvatske o našim odnosima. Sa Ramom, tu će se razgovori nastaviti i to je to. Ono što mogu da kažem, mimo zapadnog Balkana, je ono što ne znamo šta ćemo da radimo su struja i gas.

Energetska kriza

- Ono što nas brine, sve članice Zapadnog Balkana, jeste gas. Sad je gas otišalo na 1900 po najnovijim procenama. To nisu normalne cene, to je nemoguće izdržati. Borisov sutra dolazi u Beograd i za mene će to biti fantastičan razgovor i sa mojom ličnom porukom za Putnia u kojoj ću ga zamoliti da nam pomogne.

Foto: printscreen

- To ne može niko da izdrži, a ne samo Srbija. Struja, još gore, ali borićemo se i nadam se da ćemo moći da uradimo ono što je važno za građane Srbije.

- Ja nisam spavao cele noći, ne znam šta ćemo sa gasom. Moram što pre da dođemo u Srbiju i osmislimo plan. Svi kubure sa gasom, a tu je i problem sa koronom. Zato moramo da brinemo i o sadašnjem trenutku, ali i o tome kako će deca da nam žive - ističe predsednik.

Odnosi između Beograda i Prištine i članstvo u EU

- Bez rešavanja problema sa Prištinom, Srbija ne može da bude član Evropske unije, mislim da je to jasno. 

Takođe, kako predsednik Srbije ističe, Aljbin Kurti nije odogovorio na Vučićevo pitanje koje mu je postavio.

- Nosim povoljan utisak iz razgovora sa predsednikom Makronom, koji je sve shvatio iz jednog mog pitanja koje sam postavio Kurtiju. Mislim da su svi razumeli. Tako da, želim da verujem da je budućnost zapadnog Balkana zaista u EU, ali niko nema pravo da nama zamera to što mi živimo i preživimo. Ljudi moraju da žive život i razmišljaju kako će da prežive danas. Tako i mi moramo da razmišljamo - rekao je Vučić.

Što se Kosova i pitanja priznanja lažne države, Vučić je rekao da on ne može da kaže "da, biće priznanja" ili "ne, neće biti priznanja" kada je u pitanju ta tačka za ulazak u EU. 

- Kancelarka je rekla da je napravljen mali pomak po pitanju Zapadnog Balkana i to je dobro stvar i saradnja. Mi smo slušali njih, oni nas i to je suština ovog razgovora - ističe Vučić.

Dijalog Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će biti nastavljen dijalog u Briselu između Beograda i Prištine, ali da prva tema mora da bude formiranje Zajednice srpskih opština.

- Naravno da ćemo da nastavimo dijalog, samo prva tema mora da bude ZSO, baš kao što je to napisano u saopštenju EU - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na samitu EU-ZB na Brdu kod Kranja.

Prognoza Svetske banke

Vučić je rekao da je Svetstka banka podigla prognozu rasta na 6 posto. Kako kaže, to je dobar signal da je Srbija na dobrom putu.

- Svakako ćemo biti broj jedan u Evropi - rekao je Vučić i dodao:

- Ja moram da kažem da smo imali korektno iskustvo sada u Briselu, ali dijalog se odvija pod okvirom EU. To nije naš dogovor, to je dogovor prethodne vlasti i mi poštujemo ono što je bilo koja vlast prethodna u Srbiji prihvatila.

Vašingtonski sporazum

- Vašingtonski sporzum su u Prištini progasili mrtvim, što se mene tiče, mi smo spremni da sve iz tog sporazuma sprovedemo u delo. Samo što je Priština rekla da taj sporazum za njih ne važi - rekao je Vučić.

Hrvatska

- Razgovor s premijerom Plenkovićem bio je dobar i lekovit. Nema uvrede hrvatskog jezika. Nisam hteo da govorim o nestalim osoba, iako to obojica smatramo da je važno pitanje. Ako smo napravili bilo kakvu grešku prema Hrvatima u Srbiji, to ćemo ispraviti.

14.40 - Vučić se sastao sa Andrejom Plenkovićem

Predsednik Srbije ALeksandar Vučić susreo se danas sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem tokom Samita lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja

"Kratak susret sa hrvatskim premijerom Andrijom Plenkovićem tokom Samita lidera Evropske Unije i Zapadnog Balkana."

 

10.30 - Razgovori o svim važnim temama pred početak Samita lidera Evropske Unije i Zapadnog Balkana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić porazgovarao je danas, uoči početka Samita EU - Zapadni Balkan, sa zvaničnicima Unije i liderima zemalja članica.

 

Predsednik Srbije razgovarao je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom, premijerom Češke Andrejem Babišem, komesarom za proširenje EU Oliverom Varheijem, premijerom Slovačke Eduardom Hegerom.
 

10.10 - Vučić se sastao sa predsednikom Vlade Republike Grčke

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Sloveniji sa predsednikom Vlade Republike Grčke Kiriakosom Micotakisom.

 

9.45 - Vučić se sastao sa premijerom Slovenije, Janezom Janšom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se na Brdu kod Kranja sa predsednikom Vlade Republike Slovenije Janezom janšom.

 

 

9.15 - Vučić stigao na Samit EU - Zapadni Balkan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros oko 9 sati u Kongresni centar na Brdu kod Kranja, gde će uskoro početi Samit Evropska unija - Zapadni Balkan.


Vučića je dočekao slovenački premijer Janez Janša, koji je domaćin današnjeg skupa.

Foto: Tanjug

Samit EU - Zapadni Balkan, pristižu zvaničnici

Samit se vidi kao prilika da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

Uoči samita, predsednik Vučić je u Sloveniji izjavio je da nema prevelika očekivanja od današnjeg skupa, ali da očekuje pozitivnu poruku o podršci Zapadnom Balkanu.

"Nemam nikakvih iluzija po pitanju brzog ulaska u EU", rekao je Vučić koji je juče u Ljubljani učestvovao na Samitu šefova država članica EU iz redova Evropske narodne partije.

 

 

 

 

Foto: printscreen

Naveo je i da je na Samitu EPP saznao da je slovenačka delegacija, podržzana od austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, predložila da se u tekstu zvaničnog saopštenja napiše predlog da do 2030.sve zemlje i teritorije našeg regiona budu deo EU.

Domaćin današnjeg skupa na Brdu kod Kranja je premijer Slovenije Janez Janša, a predsedava predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji će, zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predstavljati EU.

Samitu će prisustvovati lideri svih 27 zemalja članica EU i Zapadnog Balkana - Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i takozvanog Kosova, čije je učešće najavljeno pod zvezdicom.

U okviru Samita biće održane dve sesije, na prvoj će učestvovati lideri država članica EU, a na drugoj će im se pridružiti i lideri zemalja Zapadnog Balkana.

Nakon toga na zajedničkoj pres konferenciji obratiće se predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Slovenije Janez Janša.

 

 


U fokusu skupa biće reafirmacija evropske perspektive Zapadnog Balkana, koja je, kako ističu u Evropskoj komisiji, od obostranog strateškog interesa i ostaje zajednicki strateški izbor.

Tu poruku je, kao odgovor na sve izraženijie kritike i skepticizam u regionu prema strategiji proširenja EU, tokom prošlonedeljne posete Zapadnom Balkanu, prenela i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ponavljajući svoju podršku zemljama Zapadnog Balkana da se pridruže Uniji.

Takođe, neposredno uoči sastanka evropskih lidera na kojem će se razgovarati o proširenju Unije, Slovenija, koja trenutno predsedava Savetom EU i koja je domaćin skupa, iznela je ideju o priključenju zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu do kraja decenije.

Taj predlog je iznet na sastanku ambasadora u Briselu i navodno je iznenadio ostale zemlje članice, dok su ga neke opisale kao potpuno nerealan, s obzirom na ekonomske i političke izazove u regionu.

 

 

 

 


Na Samitu u Sloveniji biće razmatrano i unapređenje saradnje u cilju društveno-ekonomskog oporavka regiona od posledica pandemije kovida-19, kao i sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana (EIP), vrednog 30 milijardi evra, kojim će EU u narednih sedam godina pružiti finansijsku pomoć regionu.

EU će obezbediti i bespovratna sredstva u iznosu od devet milijardi evra kroz 10 ključnih investicionih projekata.

Teme skupa biće i intenziviranje regionalne saradnje, kao i potencijali za dalju saradnju u politickim i bezbednosnim pitanjima od zajednickog interesa.

Očekuje se da države članice, uz pristanak zemalja Zapadnog Balkana, na kraju samita usvoje deklaraciju.

Samit je deo strateškog angažmana EU sa Zapadnim Balkanom, u skladu sa Strateškom agendom 2019-2024, a prethodili su mu Samit EU-Zapadni Balkan 2018. u Sofiji i samit EU-Zapadni Balkan 2020. u Zagrebu, koji je održan u online formatu.
 

 

 

 
 
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nena

pre 2 godine

U Kranju, značajni sastanci i planovi za bolju I lepšu budućnost Srbije, a cena struje je kakva jeste zbog uvođenja Karbon taksi. Poskupljenje je u celom Svetu. U kineskim provincijama su restrikcije,valjda se neće odraziti mnogo i na celu Evropu!

Nena

pre 2 godine

U Kranju, bitni sastanci i planovi za bolju I lepšu budućnost Srbije, a cena struje je takva zbog uvođenja Karbon taksi. Poskupljenje struje je u celom svetu,u kineskim provincijama su restrikcije,problem je svuda,rešite se.

Sanjalica 0309

pre 2 godine

Sa nestrpljenjem ocekujemo obracanje presednika i informacije sa ovog sastanka

Bilja

pre 2 godine

Srbija je okrenuta ka evropskom putu i u tom smislu nama je od koristi jak region.

Nena

pre 2 godine

Boravak Aleksandra Vučića u Sloveniji ima veliki i pozitivan uticaj na evropsku budućnost, i nadamo se da će Samit Evrope pomoći u mnogome našoj zemlji, da se još više približimo Evropskoj Uniji i idemo u korak sa svetom!

Jovica

pre 2 godine

Hvala braći Slovencima na srdačnom dočeku!! Očekujemo konstruktivne sastanke!!

Miroslav Tasic

pre 2 godine

Zajedno sa Evropskim liderima i nas predsednik. Hvala vam na svemu predsednice srecno i uz vas smo!!

Mira

pre 2 godine

Veliko bravo za Informer sto prati predsednika u stopu u svim njegovim istorijskim poduhvatima!

Vule

pre 2 godine

Veoma bitan i vazan Samit. Bice reci o svim gorucim pitanjima u ovom delu Evrope.

Bilja

pre 2 godine

Na samitu će doći do nekog dobrog dogovora za ceo region.

Željko

pre 2 godine

Sastanak velikih ljudi, bitni su da ujedine ceo region.

Rile

pre 2 godine

Ovo je vazan sastanak velikih lidera za nas dalji put ka EU.

Luka

pre 2 godine

Srbija je ekonomski ojačala zahvaljujući masovnijem prilivu stranih investicija.Srbija se susrece sa velikim problemima i odlukama, najvaznije je da budemo jedinstveni.

Dajana

pre 2 godine

Za sada dobro je da bar pregovaramo i približavamo stavove ali realnost je nešto drugo.

MARA

pre 2 godine

Za sada dobro je da bar pregovaramo i približavamo stavove ali realnost je nešto drugo.

Djole

pre 2 godine

Sve premijeri i kancalari sem naseg predsednika. Pa se pitam zar nas premijer nije trebao tamo da bude? Od EU moze samo da nas boli glava jer oni nikome nista lepo nisu doneli.

Sanja

pre 2 godine

U Sloveniji se danas odrzava bitan Samit, bitne teme za bolju, bolju i lepsu buiducnost svih nas.

Cveta

pre 2 godine

Nadamo se najboljem, jer smo pokazali da imamo velike ciljeve i uspehe!

Danka

pre 2 godine

Samit će sigurno dosta dobrog doneti našoj državi

Vidna

pre 2 godine

Србија је дефинитивно лидер у региону.

Brankić

pre 2 godine

Mi cemo nastaviti da radimo ono sto je do nas, jacamo ekonomiju i privredu a sam datum ulaska i onako ne zavisi od nas.

Brankić

pre 2 godine

Najvažnije je da svako poštuje ono što je dogovoreno.

Brankić

pre 2 godine

Pre nego što se nastavi dijalog ZSO mora biti formiran. Na ucene Albina Kurtija ne smemo pristati.

Milan

pre 2 godine

Grcka je jedna od 5 zemalja clanica EU koja nije i nece priznati laznu nezavisnost lazne drzave. Vucic je vec rekao da se to nece desiti.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija