• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

08.10.2021

10:17

ILI ĆE ZAPADNI BALKAN UĆI U EU ILI ĆE BITI RATA! Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri izneo jezive tvrdnje!

Politika

ILI ĆE ZAPADNI BALKAN UĆI U EU ILI ĆE BITI RATA! Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri izneo jezive tvrdnje!

Podeli vest

Strahujem da bi na Balkanu moglo doći do novih sukoba jer nijedan veliki problem još nije rešen, a EU ne pruža pomoć i podršku kakvu bi trebalo

Ako se Evropska unija ne proširi i ako u svoje članstvo ne primi sve države Zapadnog Balkana, biće novog rata na tom prostoru, a možda i u čitavoj Evropi!
Ovo dramatično upozorenje stiže od Vilijama Montgomerija, nekadašnjeg američkog ambasadora u Srbiji. Montgomeri naglašava da na Balkanu nijedan veliki problem nije rešen, a da zvaničnici EU, uprkos tome, ne pružaju gotovo nikakvu podršku i pomoć regionu.

 
Proširenje u drugom planu

Sada je potpuno jasno da ulazimo u period stavljanja pitanja proširenja po strani
Zoran Milivojević, diplomata


Brisel pravi grešku
Američki diplomata dan posle Samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, posle kojeg je poručeno da države Zapadnog Balkana neće postati punopravne članice Evropske unije ni 2030. godine, upozorava da Balkan više nije u fokusu evropskih političara, a to bi moglo da se pokaže kao fatalna greška.
- Strahujem da bi na Balkanu moglo doći do novih sukoba s obzirom na to da nijedan od velikih problema na ovom prostoru nije rešen. Region Balkana je devedesetih godina prošlog veka bio glavno mesto u svetu na koje su američki čelnici usmeravali pažnju, a danas više nije tako, što nikako nije dobro - ističe Montgomeri i dodaje da Evropska unija samoj sebi daje autogolove.
- Ne verujem da države na Zapadnom Balkanu mogu same da reše međusobne probleme, jer su na svim stranama osećanja tako uzburkana da se rešenja čine nemogućim. Evropska unija, pritom, ne pruža pomoć i podršku kakvu bi trebalo za region, a Balkanu je potrebna puna podrška Zapada, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da bi s vremenom došlo do korenitih, suštinskih promena - naglašava Montgomeri.

Moj ugao

NENAD VUKOVIĆ
LOBISTI SRBIJE

Dolazi do gubljenja fokusa kad se radi o evropskoj perspektivi. EU se menja, ona je bila sasvim drugačija situacija kada je započeo proces proširivanja. Prevremeno širenje EU na Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku dovelo je do disbalansa i u Briselu su sada mnogo oprezniji.

Komentarišući sve ove navode, ali i šokantnu poruku zvaničnika EU da Zapadni Balkan neće ući u evropski savez ni do kraja ove decenije, diplomata Zoran Milivojević kaže da Brisel konstantno priča o evropskoj perspektivi Balkana, ali da to ipak ostaje samo prazna priča.
- To što se u deklaraciji iz Kranja pominje evropska perspektiva jeste samo standardna formula koja nema sadržaja. Zemljama regiona poručeno je da jačaju odnose, rešavaju otvorena pitanja između sebe, pa, ako bude i kada bude proširenja, oni će nas se setiti... Sada je, dakle, potpuno jasno da ulazimo u period stavljanja pitanja proširenja po strani i insistiranja na pitanjima koja su u ovom trenutku za EU prioritetna, kao što su unutrašnja situacija i pozicija na globalnom planu vezano za pitanja spoljne politike i bezbednosti - ističe Milivojević.
Političke zamke
Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da teška politička vremena tek predstoje za region Zapadnog Balkana, posebno za našu državu.
- Srbija ulazi u izuzetno teška i izazovna vremena. Taj predstojeći period biće prepun brojnih geopolitičkih zamki za našu državu. Zato nam je sada jedinstvo potrebnije nego ikad - apeluje Rajić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dare

pre 2 godine

Rešenja ima i jednostavno je: Evroazijska unija!

Perica

pre 2 godine

Gde god da se umešala EU i Amerika tu nije bilo mira samo još veći razdor i nesreća. Trebalo je da mi to sami rešimo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17