Četiri dana su prošla, ni reč nisu demantovali! VERITAS PAPIRI - Koga sve, kako i koliko plaća šef tajkunske, hejterske opozicije!

Informer

09:41 >> 14:43 Politika 18

EKIPA INFORMERA | 09. 10. 2021.

Četiri dana su prošla, ni reč nisu demantovali! "VERITAS PAPIRI" - Koga sve, kako i koliko plaća šef tajkunske, hejterske opozicije!

Za poslednjih pet godina firma "Multikom" Dragana Đilasa "pozajmila" je čak 201.540.000 dinara, što je skoro dva miliona evra! U tom periodu "Multikom" nije zaradio toliki novac, jasno je da Đilas plaćenike finansira novcem koji je zgrnuo dok je bio vlast! Prošla su četiri dana otkad je Informer objavio svoje višemesečno istraživanje pod nazivom "Veritas papiri", a Đilas i oni koje je tajkun finansijski pomagao nisu demantovali ni jednu jedinu reč


Lider SSP, tajkun Dragan Đilas svojim sumnjivo stečenim bogatstvom potkupljuje i kontroliše veliki broj medija, novinara, takozvanih stručnjaka, analitičara i političara, pokazalo je višemesečno istraživanje Informera!

Detaljnom analizom finansijskih izveštaja Agencije za privredne registre (APR) utvrdili smo da je firma "Multikom", u kojoj je Đilas vlasnik 97% akcija, u prethodnih pet godina "pozajmila" čak 201.540.000 dinara, što je skoro dva miliona evra! Reč "pozajmila" pišemo pod navodnicima jer sve ukazuje da su u pitanju lažne, simulovane pozajmice. Najpre zato što one skoro nikada (osim u jednom slučaju) nisu vraćene, a onda i zato što je očigledno da preko njih Đilas kontroliše medijsko-politički prostor u državi - on sumnjivo stečenim milionima bukvalno kupuje ljudske duše i svoje plaćenike drži u ropskom odnosu tako da oni uvek i svuda moraju da pišu sve najlepše o njemu i njegovoj politici.

Čvrsti dokazi

Drži ih u ropskom odnosu

Dragan Đilas bukvalno kupuje i kontroliše medijsko-politički prostor u državi, on sumnjivo stečenim milionima bukvalno kupuje ljudske duše i svoje plaćenike drži u ropskom odnosu

Informer će danas i u narednim danima pisati o mehanizmu "pozajmica" preko koga Dragan Đilas dobar deo medijske i stručne javnosti u Srbiji drži u šaci i na taj način generiše brojne lažne afere kojima pokušava da izazove haos i preotme vlast. Napominjemo da za sve podatke koje objavljujemo imamo čvrste materijalne dokaze i da su sve činjenice više puta detaljno proveravane.

Na samom vrhu spiska tajkunskih "pozajmica" nalazi se Aleksandar Saša Bijelić, bivši vozač Dragana Đilasa i gradski menadžer u vreme kada je lider SSP bio ministar u Vladi Srbije i gradonačelnik Beograda. "Multikom" je 2019. Bijelićevoj firmi "Ultra drajv rentakar" pozajmio 35.800.000 dinara, što je više od 300.000 evra! U finansijskim izveštajima nigde nema traga da je i jedan jedini dinar ove pozajmice do danas vraćen, pa se sasvim osnovano može pretpostaviti da je Đilas silnim kešom kupio podršku Bijelića, koji je danas funkcioner SSP. Upućeni kažu da je izvesnije da je tajkun sa ovih 300.000 evra nagradio, odnosno obezbedio ćutanje Bijelića, koji je aprila 2014. bio osumnjičen i hapšen zbog pljačke državnih miliona prilikom rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra u Beogradu!

Informer DN

Aleksandar Saša Bijelić

Sasvim je zanimljivo da se među Đilasovim dužnicima nalazi i "nezavisni" i u hejterskim medijima često citirani novinar - Nenad Čaluković. Ovaj bivši urednik "Nedeljnika", koji sada izdaje politički mesečnik "Karakter", dobio je 2020. od "Multikoma" pozajmicu od 1,6 miliona dinara i do danas, prema dostupnim podacima, nije vratio ni dinar. Indikativno je da je Čaluković bukvalno iz korena promenio svoju uređivačku politiku i postao ostrašćeni, hejterski kritičar vlasti i države upravo neposredno pošto mu je na račun legla milionska "pozajmica"!?!

Pored takozvanih nezavisnih novinara, Đilasovi dužnici su i "stručnjaci" koje u tajkunskim medijima gotovo svakodnevno citiraju kao nezavisne eksperte i koji uvek i u svakoj prilici najstrašnije pljuju i državu i predsednika Aleksandra Vučića. Među njima je i ekonomista Zvonimir Zvonko Nikezić, suvlasnik "Ces Mekona", koji je 2012. hapšen zbog sumnje da je umešan u pljačku pančevačke "Azotare". Nikezićeva firma je od "Multikoma" dobila 16.462.000 dinara, što je više od 150.000 evra, a ta "pozajmica", prema dostupnim podacima, nikada nije vraćena!

Informer DN

Zvonimir Zvonko Nikezić

Na spisku Đilasovih većih "dužnika" nalazi se i firma "Vis Helt", čiji je suvlasnik generalni sekretar SSP Ljuban Panić. On je 2018. godine od Đilasa dobio 12.938.000 dinara, što je više od 100.000 evra. Ni ovde ne postoji podatak da je vraćen i jedan jedini dinar. Pored toga što je od Đilasa kao "pozajmicu" dobio pravo malo bogatstvo, Panić je i zaposlen u jednoj od Đilasovih firmi, ali ništa od toga mu ne smeta da se u hejterskim medijima predstavlja kao nezavisni ekspert!?!

Informer DN

Ljuban Panić

Nema sumnje, pošteni poljoprivrednici u Srbiji biće šokirani saznanjem da je i potpredsednik SSP Dejan Bulatović, koji u javnosti glumi velikog zaštitnika seljaka, od Đilasove firme dobio milione! "Multikom" je Bulatovićevom poljoprivrednom gazdinstvu 2019. "pozajmio" 5,7 miliona dinara, što je 50.000 evra! "Poljoprivredniku" Bulatoviću to, naravno, nimalo ne smeta da se u javnosti predstavlja kao pošteni seljak koji jedva sastavlja kraj sa krajem i da kao takav na TV N1 i drugim medijima za sve probleme uvek i u svakoj prilici krivi Vučića i njegovu vlast.

Informer DN

Dejan Bulatović

Nismo se, naravno, iznenadili što je među Đilasovim "dužnicima" i njegov kum Mlađan Đorđević, čije je udruženje "Naša Srbija" od "Multikoma" dobilo pet miliona dinara, baš kao što je sasvim očekivano da lider SSP pod punom kontrolom drži i mrziteljski internet portal "Direktno".

Informer DN

Mlađan Đorđević

Firma "Direktno digital njuz", koja je osnivač zloglasnog portala, 2020. godine dobila je "pozajmicu" od 4,5 miliona dinara, koja, naravno, do danas nije vraćena. Biće da su Igor Velimirović i Đorđe Stefanović, suvlasnici portala "Direktno", ove pare dobili da bi bili nezavisni i objektivni...

Informer DN

Igor Velimirović i Đorđe Stefanović

Stručni plaćenici

Na listi Đilasovih dužnika ima i PR i marketinških eksperata koji su rado i često citirani sagovornici TV N1, Danasa, TV Nova i drugih tajkunskih medija. Među njima je i Zoran Papović, vlasnik agencije "Pramac advertajzing", koji je 2018. od "Multikoma" dobio 33.691.000 dinara, što je skoro 320.000 evra, a do danas, prema dostupnim podacima, nije vratio ni dinar!

Informer DN

Zoran Papović

Tajkunu je do guše dužan i ekspert Darko Mihajlović, dobar drug Marinike Tepić i vlasnik agencije "PR-PART" iz Bora, koji je 2018. "pozajmio" 3.300.000 dinara, a sve ove godine u medijima se predstavlja kao objektivan i nezavisan stručnjak.

Pored portala "Direktno", lider SSP, prema podacima do kojih smo došli, "pozajmljenim" milionima kontroliše i zrenjaninsku KTV, čijem je osnivaču, firmi "Linea elektroniks", Đilasova firma 2018. pozajmila 3.600.000 dinara. Po istom principu u "dužničkom ropstvu" Đilas drži i Kraljevačku TV, koja je 2018. od "Multikoma" dobila 2.500.000 dinara, ali i beogradski "Medija centar", koji je još 2017. "pozajmio" šest miliona dinara. Do danas, prema raspoloživim podacima, niko od njih nije vratio ni dinar tajkunske "pozajmice"...

Na kraju, treba naglasiti da u periodu kada je Đilasova firma "pozajmila" skoro dva miliona evra ona nije imala tolike prihode, čak je u pojedinim godinama poslovala sa minusom. Jasno je, dakle, da Đilas kupuje i kontroliše medijsko-političku scenu u Srbiji našim parama, milionima koje je na krajnje sumnjiv način stekao dok je bio na vlasti u Srbiji i Beogradu.

Koga sve, kako i koliko plaća Dragan Đilas

"Multikom grupa"

Dragan Đilas - vlasnik 97%

Ukupno pozajmljeno (2016.- 2020.)201.540.000 RSD

35.800.000 RSD (pozajmica 2019)

 • "Ultra drajv rent a kar"
 • Aleksandar Bijelić - 100%
 • funkcioner SSP, bivši pomoćnik gradonačelnika Beograda
 • Aprila 2014. priveden i zadržan u pritvoru zbog zloupotrebe položaja.
 • Bijelić i još osam osoba terete se za zloupotrebu položaja u vezi sa rekonstrukcijom Bulevara kralja Aleksandra.

Informer DN

Aleksandar Bijelić

33.691.000 RSD (pozajmica 2018)

 • "Pramac advertajzing"
 • Zoran Papović - 100%
 • Bivši direktor marketinga KSS, na funkciju postavljen dok je Đilas bio predsednik Košarkaškog saveza.

23.516.000 RSD (pozajmica 2019)

 • "Autograf"
 • Srđan Kovačević - 100%
 • Rukovodilac Pravnog tima SSP, dugogodišnji lični advokat i najbliži saradnik Dragana Đilasa. Kovačevićevi saradnici zastupali firmu 'Bus plus', koja je za vreme vlasti Đilasa dobila milionski vredan posao u Beogradu.

Informer DN

Srđan Kovačević

16.462.000 RSD (nema godine pozajmice)

 • "Ces Mekon"
 • Zvonimir Nikezić, vlasnik
 • Nikezić se dovodi u vezu sa pljačkom 'Azotare Pančevo', zbog čega je 2012. uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u malverzacijama kojima je državni budžet oštećen za 4,5 miliona evra.

Informer DN

Zvonimir Nikezić

12.938.000 RSD (pozajmica 2018)

 • "Vis helt"
 • Aleksandar Divac - 60%
 • Ljuban Panić - 40%
 • Ljuban Panić je generalni sekretar SSP, u javnosti se predstavlja kao ekonomski ekspert.

Informer DN

Ljuban Panić

6.000.000 RSD (pozajmica 2020)

 • 'Advans medikal'
 • Zoran Ivanović - 100%

6.000.000 RSD (pozajmica 2017)

 • "Medija centar"
 • Milena Ristić - 100%
 • Inicijalno osnovan od strane NUNS, 29. 3. 2019. NUNS prenosi 100% vlasništva pravnom licu 'Demostat', koje vrši istraživanja za potrebe SSP, a čelnik ove firme je bivši glavni urednik "Danasa" Zoran Panović. Dana 2. 4. 2020. vlasništvo preuzima Milena Ristić. 

5.820.000 RSD (pozajmica 2016)

 • "Tamigo"
 • Srđan Stojanović - 100%
 • Firma koja se bavi keteringom od 2. 8. 2012. do 9. 11. 2015. imala je evidentirane gotovinske uplate, pozajmice od 20.351.000 dinara i podizanje gotovine od 14.733.585 dinara.

5.700.000 RSD (pozajmica 2019)

 • Poljoprivredno gazdinstvo Dejan Bulatović
 • Dejan Bulatović je potpredsednik SSP, u javnosti se predstavlja kao poljoprivredni proizvođač i borac za prava seljaka.

Informer DN

Dejan Bulatović

5.00.000 RSD (pozajmica 2018)

 • Igor Butulija, PR agencija
 • Butulija je bivši rukometaš i trener. Šest meseci nakon registracije njegove PR agencije podnet je zahtev za gašenje firme.

Informer DN

Igor Butulija

5.000.000 RSD (pozajmica 2018)

 • "Bordega softver"
 • Toni Karter Herera, slovenački državljanin - 100%
 • Firma povezana sa bivšim ministrom u Vladi Slovenije Samom Omerzelom, koji se nalazi pod istragom zbog sumnje za pljačku budžeta. 

5.000.000 RSD (pozajmica 2019)

 • "Naša Srbija"
 • Udruženje građana, osnivač Mlađan Đorđević
 • Mlađan Đorđević je kum Dragana Đilasa, predsednik pokreta Oslobođenje, koji se zalaže za nasilno rušenje vlasti.

Informer DN

Mlađan Đorđević

4.500.000 RSD (pozajmica 2020)

 • "Direktno didžital njuz"
 • Igor Velimirović - 75%
 • Đorđe Stefanović - 25%
 • Portal "Direktno" podržava Dragana Đilasa i otvoreno vodi prljavu kampanju protiv državne politike i predsednika Vučića.
 • Stefanović i Velimirović su višegodišnji Đilasovi bliski saradnici.

Informer DN

Igor Velimirović i Đorđe Stefanović

3.600.000 RSD (pozajmica 2018)

 • "Linea elektroniks"
 • Danica Radić - 50%
 • Saša Radić - 50%
 • Vlasnik televizije KTV iz Zrenjanina, koja otvoreno podržava Dragana Đilasa i njegovu SSP.

3.300.000 RSD (pozajmica 2018)

 • "Darko Mihajlović PR ART Bor"
 • Darko Mihajlović - 100%
 • Mihajlović se predstavlja kao PR stručnjak i kao takav daje izjave za medije, na društvenim mrežama se vidi da je blizak prijatelj sa Marinikom Tepić.

2.940.000 RSD (pozajmica 2019)

 • "Komerc Javor"
 • Dejan Čokić - 100%
 • Čokić je bivši predsednik opštine Mladenovac koji je priveden i kasnije osuđen zbog neprijavljivanja ogromne imovine koju poseduje. Njegova mesečna zarada je iznosila 105.000 dinara i nije prijavio 1.897 kvadrata stambenog i poslovnog prostora, kao i 10.677 kvadrata zemljišta.

Informer DN

Dejan Čokić

1.800.000 RSD (pozajmica 2018)

 • "Kaćin kutak"
 • Katarina Spasović - 100%
 • Spasovićeva je registrovana kao "ostali zastupnik" u pravnom licu "Multikom".

1.800.000 RSD (pozajmica 2016)

 • "Maskompani"
 • Aleksandar Stamenković - 100%
 • Stamenković je bivši direktor JP "Ada Ciganlija" i JKP "Gradska čistoća". Mediji su pisali da je hapšen zbog malverzacija sa podzemnim kontejnerima, posle čega je pobegao u SAD. Pisalo se da je on, po nalogu Dragana Đilasa, omogućio Draganu Šolaku da na Adi Ciganliji zakupi 15,4 hektara zemljišta po ceni od samo 19.480 dinara po hektaru.

1.600.000 RSD (pozajmica 2020)

 • "Budi karakter"
 • Nenad Čaluković - 100%
 • Čaluković je politički novinar, bivši urednik "Nedeljnika" i glavni urednik magazina "Karakter", ostrašćeno podržava Đilasa i napada državu.

Informer DN

Nenad Čaluković

1.200.000 RSD (pozajmica 2020)

 • Tihomir Stanić produkcija
 • Milena Stanić - 100%
 • Stanić je poznati glumac, u poslednje vreme aktivan na protestima i skupovima opozicije.

Informer DN

Tihomir Stanić

1.200.000 RSD (pozajmica 2020)

 • Tim za razvoj i integracije
 • Saša Stojković - 100%
 • Stojković je glavni urednik portala "Info vranjske", koji otvoreno podržava politiku Dragana Đilasa.

902.000 RSD (pozajmica 2016)

 • "DLMM Danas"
 • Luka Spasovski - 100%
 • Spasovski je bio novinar 'Danasa', radi i za kanal Sport klub.


* Napomena: Sa spiska "Đilasovih dužnika" izostavljena je jedna firma koja je 2017. godine od "Multikoma" pozajmila 17.771.000 dinara. To smo učinili zato što je ova firma jedina pozajmicu vratila do poslednjeg dinara.

Informer DN

Informer će i u narednim danima nastaviti da se bavi ovom temom.

Glume političare i eksperte, a zaposleni su kod Đilasa...

Dragan Đilas je bukvalno gazda svojih stranačkih funkcionera, ali i pojedinih "nezavisnih eksperata". Oni su zaposleni u Đilasovim firmama i za platu moraju da rade i govore onako kako im se kaže.

Do sada se u javnosti o tome pričalo, ali Informer je došao do dokumentacije koja nepobitno dokazuje da je u firmi "Multikom" zaposlena Marinika Tepić, potpredsednica SSP!

Informer DN

Marinika Tepić

Na spisku Đilasovih službenika je i bivši direktor BIA Saša Vukadinović, baš kao i "nezavisna novinarka" Biljana Lukić!

Informer DN

Biljana Lukić

Od Đilasa, kao zaposleni, platu primaju i funkcioneri SSP Ana Stevanović, Tatjana Tanja Pašić i Ljuban Panić, baš kao i "ekonomski ekspert" Dušan Nikezić, sin Zvonimira Zvonka Nikezića.

Informer DN

Dušan Nikezić

Moj ugao

MARIO SPASIĆ, SAVET ZA MONITORING

Đilas ne krije način vođenja politike, čija je osnova 'para vrti gde burgija neće'. Bedno je to što Đilas plaća analitičare da ga hvale, ali to govori sve i o njemu i o njima. Građani su ipak shvatili šta je to Đilasova "žeton politika".

Da se ja pitam

ZLATKO LUTOVAC, EKONOMISTA

Đilas je priznao da novac pozajmljuje određenim političarima, analitičarima i novinarima. Tako veštački kreira pozitivnu sliku o sebi. On živi u svom svetu u kom je bukvalno kupio podršku.


Nena

09.10.2021. 09:57

Šta drugo žuti i mogu da urade sem da prave afere!?Pozivaju narod na ulice, bojkote i haos to i je njihov način rada,jedini koji znaju jer njih ne zanima narod nego njihovi lični interesi što je uvek bilo .


Rankovic

09.10.2021. 10:06

Lep spisak bogami i jasna raspodela novca samo nije jasno poreklo tog novca i tu je Djolas u ozbiljnom problemu.


Stijadin 45

09.10.2021. 10:08

Jedva čekam dan kada će zlikovac Đilas da padne sa vlasti.


Milan

09.10.2021. 10:39

Gde su papiri, ugovori da vidimo potpise, pečate firmi. On nije uzeo moje pare sigurno, ja ih čuvam u banci.


boki

09.10.2021. 10:56

Zasto drzava placa tyzilastvo sudive i nadlezne slyzbe da vec 5 g nemogu istraziti aferu Dilas svaki dan slusamo ksko Dilas celu drzavu izigrava ko to u tuzilastvu neradi svoj poso jer gradani su umorni svaki dan afre Dilasa


Ivana

09.10.2021. 18:16

Izvlačili novac od naroda, i vreme je da svi do jednog ko god da je umešan u te afere budu uhapšeni, i da vrate novac građanima. Vreem je da se stane na put kriminalu i korupciji, svi pošteni ljudi moraju da odgovaraju za uništavanje naše države.


Marko

10.10.2021. 09:22

Da je Đilas sam zaradio novac ne bi ga tamo trošio.


žare

10.10.2021. 09:56

Može da kupuje koliko hoće ali narod vidi sve i nemože ga kupiti.


žare

10.10.2021. 09:57

Plitak je i glup jer poverenje naroda se ne može kupiti.


žare

10.10.2021. 09:59

Koji je rezultat postigao time sem što je besomučno trošio novac koji nije zaradio.


Miloš

10.10.2021. 10:25

Đilasovi prljavi poslovi moraju da se ispitaju do kraja i Đilas treba da dokaže od kud mu tolike pare i na koji način ih je zaradio


Gagi

10.10.2021. 10:26

Đilas je pokrao pare građana Srbije i izneo pare iz države i utajio porez na njih i za to treba da odgovara


Gordana Mihić

10.10.2021. 10:26

Đilas treba da ide na poligraf da kaže od kud mu toliki milioni i treba da odgovara za utaju poreza


Maki

10.10.2021. 11:44

Ovo je skandakozno! Gradjani i treba konacni da saznaju ko nam je "opozicija"


Marko

10.10.2021. 11:59

Ja kad sam pričao,mnogi mi nisu verovali ništa povodom toga. I sada,NAPOKON! Izašla je istina da vidi narod sve šta su nam žuti radili iza leđa i kakve smicalice su nam pravili. Zbog Đilasa i celokupne bande žutih tajkuna sam ostao bez posla,a moja kuća i porodica bez hleba . Nikad to neću da im oprostim,nikad dok sam živ!


Milena

10.10.2021. 17:54

Sačuvaj nas Bože ovakvih ljudi kojima su pare na prvom mestuVlada

10.10.2021. 17:55

Đilas bi dobio Nobelovu nagradu kada bi se dala za najgoreg čoveka


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.