• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.10.2021

14:36

BINGO! Pacoli konačno ukapirao: Moramo da nađemo način za formiranje ZSO! Ovo što Kurti radi ne donosi dobro!

Politika

BINGO! Pacoli konačno ukapirao: Moramo da nađemo način za formiranje ZSO! Ovo što Kurti radi ne donosi dobro!

Podeli vest

Lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli ocenio je da bi Priština trebalo da pronađe način da uspostavi Zajednicu srpskih opština, kao i da obeležavanje godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih u Beogradu predstavlja izazov za Prištinu u procesu priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama


Pacoli je u intervjuu za Kosovo onlajn rekao da je nedavna krizi na severu KiM odraz čestih razlika koje Priština ima sa saveznicima i rezultat situacije koja se menja u regionu i Evropi, gde, kako je ocenio, "geopolitika osnažuje Vučićevu Srbiju i čini je još agresivnijom nego što je bila".


Pacoli smatra da Priština ima pravo da uvede recipročne mere u bilo kojoj oblasti, ali da je takve mere trebalo unapred koordinisati sa partnerima, poput SAD i Evropske unije.

Pacoli je rekao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kada je reč o registarskim tablicama, uprkos obećanju da će pregovarati bolje sporazume, nije uspeo da učini ništa bolje nego što je bilo.

Ocenio mje da je bilo strateški pogrešno što je specijalna jedinica kosovske policije postala deo sporazuma.

Pacoli smatra da će se i ubuduće, kad god bude trebalo rešiti nešto na severu KiM, ići u Brisel.

On je rekao da Priština mora da nudi rešenja i radi u partnerstvu sa Zapadom.

Osvrćići se na obavezu Prištine da formira Zajednicu srpskih opština, Pacoli je rekao da je skupština privremenih institucija ratifikovala sporazum iz aprila 2013. godine i ukazao da do danas nije video nikakav potez vlade da taj sporazum ne sprovede ili ospori legalno.

Izrazio je sumnju da se to može učiniti i misli da Priština mora pronaći način za sprovođenje međunarodnih obaveza koje je preuzela.

"Kosovo mora sesti s Vašingtonom i Briselom i pronaći modalitet koji odgovara Kosovu, koji ne dovodi u pitanje suverenitet ili ustavni poredak Kosova i koji ne bi učinio nikakvu štetu našim srpskim sugrađanima", smatra Pacoli.

Govoreći o ulozi SAD u dijalogu Beograda i Prištine, rekao je da SAD imaju punu koordinaciju s Evropskom unijom i da postoji samo jedan proces dijaloga koji se održava u Briselu, gde će američka uloga biti podsticaj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Predragm

pre 2 godine

Kada bi se napravila zajednica Srpskih opstina da li bi Vucic priznao Kosovo? Nece. Zato se i nece nikada ni osnovati ZSO.

nekonebitan

pre 2 godine

Kako to albanci misle da ce Srbima na njihovoj teritoriji garantovati prava i slobode i kako ocekuju suzivot sa Srbima kad oni u Jugoslaviji, SRJ, Srbiji nikad nisu prihvatili suzivot sa nama iako su imali sva prava pa cak i univerzitet na svom jeziku. Srbi u Albaniji ni danas nemaju svoj univerzitet. Vidimo kako smo Srdbi prosli u Albaniji nakon sto je Skadar pripojen njima. Pa koga oni lazu, hoce deo nase drzave jer ne mogu sa nama a nama ce posle u tom otetom delu garantovati neki zivot. Sramota da zapad sebe prezentuje kao demokratski civilizovan a ovo ne shvataju.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija