• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

10.10.2021

20:00

(VIDEO) OVO JE GAVRAN, SRPSKI DRON-UBICA! UNIŠTAVA TENKOVE, TOPOVE, PVO, PEŠADIJU - njemu se ništa ne može sakriti, DELO JE NAŠE PAMETI!

Fotoilustracija

Politika

(VIDEO) OVO JE GAVRAN, SRPSKI DRON-UBICA! UNIŠTAVA TENKOVE, TOPOVE, PVO, PEŠADIJU - njemu se ništa ne može sakriti, DELO JE NAŠE PAMETI!

Podeli vest

Novi srpski dron „Gavran", predstavlja izviđačko-udarnu platformu namenjenu za izviđanje u realnom vremenu i udare na široki spektar ciljeva iza fronta u dubini neprijateljske pozadine

„Gavran, proizvod kompanije "Jugoimport," obezbeđuje osmatranje u realnom vremenu, određivanje i prepoznavanje ciljeva po principu svoj-tuđ i dejstvo na uočene ciljeve.

Dužina drona je četiri i po metra, razmak krila 3,2 metra, a visina sa točkovima 0,7 metara. Borbeni radijus domaćeg drona-ubice iznosi od 50 do 100 kilometara, zavisno od reljefa i dužine linije izviđanja, objavio je RTS.

Ovaj dron-ubica radi sa nekoliko dronova kojima se upravlja sa istog komandnog mesta preko zaštićenog radio-linka.

Uništava sve vrste ciljeva na zemlji - tenkove i oklopna vozila, krupna PVO sredstava, radare, artiljeriju i raketna artiljerijska sredstva, pešadiju na otvorenom i u zaklonima i druge mobilne i stacionarne ciljeve na zemlji, borbene čamce i dronove.

- Mi smo pri kraju završnog prijema tog sistema ovde kod nas gde su naše i posade proizvođača obavile taj program, i sve do sada je bilo uspešno i bojevo gađanje raketom „rt8c" na poligonu u Nikincima - rekao je Nenad Miloradović iz Vojske Srbije.

Maksimalni domet „gavrana" je 150 kilometara pri krstarećoj brzini od 120 kilometara na čas.

Primarna upotreba ovog drona-ubice predstavlja kruženje iznad bojnog polja u roku od 30 minuta i na daljini od 50 kilometara od komandnog centra. Maksimalna visina leta je 1.500 metara. Masa samog drona je 35 kilograma, a poletna masa drona sa korisnim teretom 50 kilograma. 

UKRAJINA: KRIM JE MOGUĆE VRATITI ZA PET MINUTA, DONBAS SE REŠAVA JEDNIM POZIVOM, a onda se javila Moskva i...

Kada se dron lansira iz kontejnera, njegova krila su savijena, a prilikom izletanja iz kontejnera vraćaju se u prvobitni položaj.

„Gavran" poleće sa buster motorom na čvrsto gorivo, a klipni motor koristi za krstareći let. Vreme potrebno za lansiranje drona iz kontejnera je jedan minut. Navođenje drona je kombinovano, inercijalno, pomoću GPS-a, GLONASS satelitskog navigacijskog sistema, a u terminalnoj fazi leta dron se navodi na cilj preko TV ili IC glave za samonavođenje.

HRVATSKU NIŠTA NEĆE ZABOLETI VIŠE OD OVOG! SRBIJA OD TURIZMA MOŽE DA ZARADI VIŠE OD NJIH, a ima i skriveni adut kome je sezona - 12 meseci!

Pogledajte i 10 najmoćnijoh i najopasnijih dronova u svetu!!!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zasto tako

pre 2 godine

Zasto tako pisete o nasem dronu, UBICA? Zar nasa vojska, ne postoji da bi se samo branila Srbija i njeni gradjani? Ubice, napadaju, na tudje. Razmislite bar malo, ako imate kapaciteta.

Mili

pre 2 godine

Oluja 95g je uspela prema rečima Hrvata zato jer su akciju spremali 2-3g tako šta su pbučavali vojsku i sa bespilotnim letelicama nadgledali sve srpsk mpoložaje na ratištu. Ako su tada to mogli sta mogu danas dok imaju najbrži el.auto na svetu...?

Ne lupaj

pre 2 godine

Kakve veze ima zlocinacka oluja sa BPL i nekakav najbrzi elektricni automobil koji jos nikom nije prodat? Uostalom, niste vi nista spremali vec americki penzionisani generali. Na sve to dodaj Milosevica koji nije prstom mrdnuo da pomogne Krajisnicima i sve ce ti biti jasno. Poredjenja radi Vojska Republike Srpske je potukla do nogu i ABiH i HV i HVO i HV u Posavini za manje od 3 meseca, a vama uz svu pomoc zapada trebalo skoro 5. godina da udjete u Knin i par sela oko Knina koji vam se nalazio citav rat tu pred nosom.

Zato

pre 2 godine

Zato sto se svuda u svetu ovakva vrsta oruzja naziva dron-ubica ili dron-kamikaza, jer se koristi za jednokratnu upotrebu. Imamo mi i druge dronove pa ih ne nazivamo dronovima-ubicama, zato sto se ne koriste za jednokratnu upotrebu. Uostalom sto se tice Gavrana (po verovanju ptica koja sluti nesrecu) odlican izbor imena za ovaj tip oruzja.

Vidi sad

pre 2 godine

Ako dj žeks nije ovo napravio onda nista...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija