• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Standard.rs

12.10.2021

18:15

NEMCI, HVALA NA ISKRENOSTI! SRBIJA NEĆE BITI DEO EU, DOSTA SMO JE LAGALI! Proširenje mora da se zaustavi, integracija Zapadanog Balkana je preskupa!

Politika

NEMCI, HVALA NA ISKRENOSTI! SRBIJA NEĆE BITI DEO EU, DOSTA SMO JE LAGALI! Proširenje mora da se zaustavi, integracija Zapadanog Balkana je preskupa!

Podeli vest

List Velt piše da je „i na ovom samitu država EU i šest država Zapadnog Balkana bilo isto kao i uvek - sporilo se oko toga da li bi te zemlje trebalo da računaju sa 'evropskom perspektivom' ili 'obećanjem daljeg proširenja'

Za razliku od ranijih godina, ovoga puta su zemlje Zapadnog Balkana dobile neodređeno obećanje i mnogo toplih reči: 'Držite kurs, ne odustajte, nastavite tako. Cilj je pred očima', rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. I još: 'Mi smo evropska porodica'."

Autor teksta se, međutim, postavlja pitanje: „Po kom osnovu Gruzija i Ukrajina nisu deo te porodice", i „ko određuje šta spada u 'evropsku porodicu': geografija, istorija ili političke kalkulacije?"

Evropljani su temeljito zeznuli proširenje

U tekstu se takođe podseća na 2003. i samit u Solunu kada je EU dala „euforična obećanja" o proširenju, kako se otada vode mukotrpni pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom, a kako Albanija i Severna Makedonija „čeznu da otpočnu" pregovore. „A Kosovo, koje priznaju samo 22 od 27 zemalja EU, i Bosna i Hercegovina, zemlja koju sve više podriva država u državi - Republika Srpska sa dominantnim ruskim uticajem - već dugo sanjaju o kandidatskom statusu."

- Ono što je sigurno jeste da su Evropljani temeljito zeznuli proširenje EU na Zapadni Balkan - ocenjuje Velt, ali i dodaje da za to nije kriv samo Brisel, već i zemlje-kandidati.

MESIĆ POVILENEO ZBOG SAMITA U BEOGRADU: Uprkos članstvu u EU i NATO, Hrvatska bi morala da ima AKTIVNIJU ULOGU!

U tekstu se postavlja i pitanje šta je EU pogrešno napravila u pogledu Zapadnog Balkana. 

- Pored obećanja o pristupanju, tu je i tehnokratsko uspostavljanje tzv. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je trebalo da čvršće veže region za EU. Tu je ponuđen kompletan program briselske birokratije: godišnji samit, Savet pridruživanja, Odbor za pridruživanje, Parlamentarni odbor forumi građanskog društva. Tako bi trebalo da izgledaju savršeni članovi po tzv. kopenhaškim kriterijumima, koji se drže demokratskih principa, institucionalno su utvrđeni i ekonomski u potpunosti razvijeni - piše Velt i naglašava da je istovremeno veoma malo novca investirano u taj region.

Proširenje mora generalno da se zaustavi

List Velt zato zaključuje: 

- Proširenje EU mora generalno da se zaustavi! Evropskim lažima Zapadnom Balkanu mora doći kraj. Umesto da veštački održavaju iluzije o pristupanju, Evropljani bi trebalo da kažu istinu, kako te ljude ne bi i dalje razočaravali i time sukcesivno destabilizovali region. Jasna poruka mora da bude: neće biti punopravnog članstva. U slučaju Zapadanog Balkana troškovi integracije bili bi previsoki, pa bi unutar Unije doveli do borbe oko raspodele sredstava i nastavili da erodiraju ionako krhku tvorevinu EU. Zemlje Zapadnog Balkana moraju da razviju snažnu volju za reformama i pomirenjem, umesto da se bave himerom budućeg pristupanja - zaključuje Velt, uz dodatak da je „važno da se region i dalje podržava iznosima koji se mere milijardama".

Foto: Fotoilustracija

- Najavljenih 30 milijardi evra za narednih sedam godina su korak u pravom smeru. Postoji opasnost da se Kina, Rusija i Turska rašire po regionu Zapadnog Balkana, ali je ona marginalna. Rusiji nedostaje novac, a iskustva koja zemlje imaju sa Kinom su razočaravajuća - zaključuje novinar lista Velt.

U čekaonici EU

„Zemlje Zapadnog Balkana nisu samo svojom krivicom zaglavljene u čekaonici Evropske unije", piše Frankfurter algemajne cajtung (FAZ). 

(FOTO/VIDEO) REGION NA NOGAMA, ŠTA TO PUTIN OPET ŠALJE SRBIJI! Nije tajna da je reč o novom oružju, ali kojem?! LICITACIJA JE POČELA!

- Na kraju krajeva, nisu samo nedostatak reformi i nerešeni konflikti u regionu doveli do zastoja u proširenju Unije. Barem jednako važnu ulogu igra iskustvo iz nedavnih rundi pristupanja EU, što je dovelo do velikog razočaranja u Briselu i drugim evropskim prestonicama - piše nemački list podsećajući na primere Poljske i Mađarske, ali i Kipra koji je u EU „uvezao teritorijalni konflikt".

- Zbog toga je u osnovi ispravno da zemlje poput Francuske insistiraju na tome da se prvo reformiše Evropska unija, pre nego što se prime nove članice. Ne bi bilo mudro balkanskim zemljama reći datum pristupanja, pa makar to bilo tek 2030, jer niko danas ne zna u kakvom će stanju tada biti Evropska unija ili Zapadni Balkan - naglašava se u tekstu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
marcco

pre 2 godine

Ma to je jasno još od 2007. godine. Sve se svodi na "kad mi tamo, a ono međutim"... tj. kako evropski hohštapleri vole da kažu "promenile se okolnosti".

Aha

pre 2 godine

OS 32 poglavlja otvorili smo 11 a zatvorili 2 U sedam godina! Zasto?

Zoran

pre 2 godine

Majstore pa pitaj ove licemere sa dvostrukim aršinima sa zapada?!

Milutin

pre 2 godine

Odlično.Super.ajde da se zatvori kancelarija za evropsku integraciju.imamo preča posla od eu.

TADIJA ZEMUN

pre 2 godine

DANKE DEUSCHLAND........hvala vam do neba,uvek sam govorio da oni misle i rade u korist SRBA i SRPSKOG naroda,za razliku od svih dosadasnjih izdajnickih vlada,koji posto poto hoce da nas uvedu u EU,gde nas niko ne voli i niko nece,gde bi se veoma lose osecali i proveli,a pri tome ogromna vecina naroda SRPSKOG,najblaze receno ne zeli u EU.......odavno nisam cuo ovakvu sjajnu vest za dobrobit naroda SRPSKOG........

nekonebitan

pre 2 godine

EU nas nece ali bi nase prirodne resurse, vodu, rude, plodne ravnice. Nsmo ni mi sisali vesla, znamo da od prosirenja nako bregzita nema nista ali to se znalo jos pre raspada Jugoslavije. Interesna sfera EU dopire do vanjskih granica propalog austrougarskog carstva. Ovo nije ni tako lose, oni bi nama nametali zakone koji bi nas zavadili sa ostatkom sveta.

mikica

pre 2 godine

Kako mislis da nismo sisali vesla, kad smo prodali plodnu zemlju po Vojvodini, izvore vode, prodajemo rudnike i zemlju da kopaju litijum?

bane

pre 2 godine

Da Rusi nemaju para a Kinezi loše rade pa što onda trčite kod njih za sve o svašta.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija