KO SME, TAJ POBEĐUJE! ZAJEDNO MOŽEMO MNOGO DA URADIMO, ZAJEDNO SMO MNOGOSTRUKO JAČI!

Informer

13:29 Politika 64

Tanjug | 18. 10. 2021.

KO SME, TAJ POBEĐUJE! ZAJEDNO MOŽEMO MNOGO DA URADIMO, ZAJEDNO SMO MNOGOSTRUKO JAČI!

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom (Segedin) počeli su danas u Horgošu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana


13.50 - Ozvanen početak radova na rekonstrukciji pruge Subotica - Horgoš

 

Aleksandar Vučić i Viktor Orban svečano su ozvaničili početak radova na rekonstrukciji pruge Subotica - Horgoš.

13.38 - Obraćanje predsednika Srbije

Vučić je najpre na mađarskom rekao da "ko sme taj i pobeđuje" želeći na taj način da iskaže to da je Orban, kako kaže, uz mnogo hrabrosti, napravio nove odnose između Srbije i Mađarske.

- Spremio sam lep govor, nešto od toga ću i da pročitam. Naše komšije Mađari kažu ko sme, taj pobeđuje. Ja sam zahvalan mađarskom predsedniku vlade što je uz mnogo hrabrosti napravio potpuno nove uslove za bolje odnose.

- Rekao je da zajedno možemo mnogo toga da uradimo, zajedno smo mnogostruko jači. Predviđeni završetaj radova je novembar sledeće godine, tada naše dve zemlje dobijaju potpuno modernizovanu prugu - rekao je Vučić.

Tanjug/Miloš Milivojević

On je ukazao da su Orban i ljudi iz mađarske vlade, na mnogim skupovima međunarodnim imali više želje i hrabrosti na nešto urade za Srbiju nego neki naši ljudi.

- Oni nisu imali ono ali, uvek i na svakom mestu su bili uz Srbiju, punim srcem. Onako kako nisam siguran da su Srbi uvek bili za Mađare, ali i to se menja - kazao je Vučić.

- Snažnija i jaka Srbija znači i jaku i snažnu Mašarsku, kao i što snažna i jaka Mađarska znači jaku Srbiju.

Prema njegovim rečima, pruga će ojačati sve veze između Srbije i Mađarske.

- Po okončanju ovog projekta prostor između Segedina i Subotice postaje razvojno čvorište za turizam i trgovinu - istakao je Vučić.

Vučić je najavio i niz projekata - rekonstrukciju bolnice u Subotici, koja će koštati 40 miliona evra, stadion od 22 miliona evra, za pozorište će biti izdvojeno 4 miliona evra.

- U novembru dovodimo novu nemačku fabriku za 500 radnika. To znači posao, a investicija je 85 miliona evra. Subotica ima fantastičnu budućnost - naglasio je.

- Živelo srpsko-mađarsko prijateljstvo! Hvala i vama što ste u ovolikom broju došli. Živela Srbija!

13.30 - Obraćanje Viktora Orbana

rbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope. Ovaj kamelj temenac je simbol, simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije!

- Želimo da obnovimo železničku liniju staru 150 godina, a u stvari postavljamo jedan kamen temeljac, koji je simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, Mađara i Srba koji grade jednu zajedničku budućnost. Imamo sporazum sa predsednikom Vučićem koji garantuje da će i Mađari i Srbi imaju podjednake pogodnosti ove saradnje - kazao je Orban.

- Želimo da postavimo kamelj temeljac, ovo je simbol, simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, koji grade jednu zajednočku budućnost - rekao je Orban.

Kako kaže, obe zemlje će napredovati zahvaljujući ovoj saradnji. Dodaje da smo zajedno jači i moramo još više da učvrstimo naše odnose.

- Treće, želimo da potpišemo sporazum o strateškoj saradnji. Istorijske oluje su presekle ovu železničku liniju i time su građani oba grada mnogo izgubili, jer je postalo nemoguće saobaraćanje ovom železničkom linijom - rekao je Orban.

Tanjug/Miloš Milivojević

On je rekao da su strane sile ovde uvek donosile nemir i rat.

- Strane sile su nam donosile samo nemire i rat. Sve ono što je dolazilo spolja dovodilo je do konflikata i do unazađivanja oba naroda. Došlo je vreme da sudbinu uzmemo u svoje ruke - poručio je premijer Mađarske.

- Poštovani građani Horgoša, sada se nalazimo na šengenskoj granici, ali spoljna granica EU, ne bi trebala da bude ovde, granica EU trebala bi da bude niže na jugu, a građani Srbije trebali bi da bez pasoša prolaze u Mađarsku i u Evropu - rekao je Orban.

Kako kaže, svi dobro znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope. Dodaje da je sada pitanje da li ona to želi, kao i da li će imati čemu da se pridruži.

- Želim da potvrdim jasno i glasno da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u EU - rekao je Orban.

13.27 - Vučić i Orban stigli na Horgoš

Na železničku stanicu Horgoš stigli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban.

Početku radova prisustvuju i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, vođvođanski premijre Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i

Informer

12.30 - Građani čekaju predsednika Vučića 

Sat vremena pre dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana na ceremoniju obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica - Horgoš - državna granica sa Mađarskom, okupio se ogroman broj ljudi. 

Informer

Kako Informer saznaje, na Horgošu se okupilo više od 5.000 ljudi.

 

Pruga Subotica - Segedin

Za rekonstrukciju i modernizaciju pruge od Subotice do državne granice sa Mađarskom ugovor je potpisan 12. juna ove godine, a vrednost radova je 10,2 milijardi dinara.

Završetak radova očekuje se polovinom novembra 2022. godine.

Ugovor predviđa rekonstrukciju pruge dužine 26,63 kilometara za brzine do 120 kilometara na čas i njenu elektrifikaciju, zatim rekonstrukciju staničnih zgrada u stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš, stajališta Javno Skladište i Hajdukovo, ali i rekonstrukciju 13 putnih prilaza u nivou i dva pothodnika.

Informer

Postupkom javnog poziva za izbor strateškog partnera objavljnog u aprilu 2021. godine izabrana je ruska kompanija RŽD Internešnal, koja u ovaj posao ulazi u konzorcijumu sa domaćom kompanijom Karin komerc.

RŽD Internešnal u ovom projektu učestvuje samo sa 25 odsto, odnosno izvodi radove demontaže i izgradnje gornjeg stroja, dok vodeći partner u konzorcijumu, Karin Komerc, izvodi sve ostale radove.

Informer

Nakon rekonstrukcije, putnički vozovi će saobraćati između Subotice i Segedina brzinom od 120 kilometara na čas, tako da će putovanje do tog mađarskog grada trajati 40 minuta (voz se zaustavlja na stanicama i na granici).

Pružni prelazi biće zaštićeni rampama, a na Paliću i Horgošu lakši prolaz pešacima i biciklistima preko pruge biće omogućen podvožnjakom.

Rekonstrukcijom i puštanjem u promet ove trase biće unapređene transportne i putničke veze u regionu između dva grada Subotice i Segedina, biće ojačane veze Mađarske i Srbije, a biće povezane i glavne logističke celine u regionu, uključujući intermodalnu luku Baja na Dunavu, luku Segedin na Tisi i logističke centre u Vojvodini i Beogradu.

Informer

Pruga Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom je neelektrificirana, regionalna i prekogranična pruga, koja povezuje regionalne centre na teritoriji Srbije i Mađrske.

Pruga se iz Subotice i Horgoša preko državne granice, nastavlja na mađarskoj teritoriji u dužini od 12,6 kilometara do Segedina.

Izgrađena je 1885. godine, kao deo tada značajne železničke magistrale Baja - Subotica - Segedin.

Pruga Subotica - Horgoš će se u stanici Subotica priključivati na brzu prugu Beograd - Budimpešta i tokom izgradnje i na srpskoj i na mađarskoj teritoriji predstavljaće alternativni pravac za odvijanje saobraćaja vozova, posebno teretnih.

Kosta

18.10.2021. 08:46

Ponovo se vraća železnički saobraćaj što je od velike važnosti kako za Srbiju tako i za Mađarsku.


Nita

18.10.2021. 08:53

Neka je sa srecom, zeleznicka pruga je jedna vazna stvar!Bora

18.10.2021. 08:55

Obnova ovog pružnog pravca je spas za građane ovog dela Srbije koji će sada neuporedivo brže stizati do Segedina i dalje ka Budimpešti. Pogotovo je bitno u letnjim mesecima kada su gužve na drumskim prelazima ogromne.Elaza

18.10.2021. 09:07

Nek je sa srecom, Ovo je sjajna vest, i bice ljudima koji putuju mnogo olaksano.


Sara

18.10.2021. 09:17

Rekonstrukcijom pruge Subotica - Horgoš - Segedin imacemo bolju povezanost sa Madjarskom


ALex

18.10.2021. 09:21

Rekonstrukcija pruge je od velikog značaja za nasu zemlju!
Zoka

18.10.2021. 10:35

Ulaganje u zeleznice je od velikog znacaja za povezivanje zemalja!Pahuljica

18.10.2021. 11:02

Veoma je znacajno ulaganje u zeleznicki saobracaj za nasu zemlju. Pruga Subotica-Horgos-Segedin ce mnogo znaciti za prevoz robe i usluga.


Dule

18.10.2021. 11:10

Modernizacijom pruga pa i svega ostalog u nasoj zemlji,Srbija ide napred.


Ivana

18.10.2021. 11:16

Svi planovi se realizuju i naša železnica će uskoro biti moderna i korisna za sve građane. Srećan početak radova!


Princip

18.10.2021. 11:38

Ovo je još jedan od pokazatelja odlične saradnje, prijateljstva i zajedničkog gledanja u budućnost Srbije i sve snažnijeg faktora u istočnom bloku EU, Mađarske.


MimikaBG

18.10.2021. 11:39

Ovo je put proširenja, saradnje, put budućnosti, put kojim svaka civilizovana zemlja treba da teži. Bez međusobne saradnje dveju velikih zemalja i više njih naravno, nema svetskog napretka. Treba gledati samo napred u nove pobede.


Mila

18.10.2021. 11:52

Železnički saobraćaj se vraća u punom sjaju. To je za svaku pohvalu, posebno što se ulaže u tu granu privrede. Saobraćaj je kqučan za razvoj svake zemlje.


Jekaa

18.10.2021. 11:52

Ulaganje u zeleznicu je veoma vazna stvar za nasu drzavuMitar

18.10.2021. 12:09

Ovakvi događaji omogućavaju razvoj i prosperitet svake države. Saboraćaj predstavlja ključnu tačku razvoja privrede, zato je ovo baš važno.


Goran

18.10.2021. 12:15

Dve susedne drzave povezivale moderna pruga, od Subotice u Srbiji, do Segedina u Madjarskoj kroz Horgos.


Boban

18.10.2021. 12:16

Izgradnja moderne pruge pocinje, predsednik obilazi radove. Ovo je vazna investicija za Srbiju koja ce omoguciti brzi protok robe, uvoza i izvoza.


Jeka

18.10.2021. 12:18

Povezivanje drzava je veoma vazno za povecanje kapitala.
Konstantin

18.10.2021. 12:23

Ulaganje u železnicu je jako dobra investcija za Srbiju


Marija

18.10.2021. 12:24

Radujemo se ovim radovima. to je jako značajna stvar za našu državu.


Mile

18.10.2021. 12:37

Infrastruktura železnice u našoj zemlji je mnogo važna, jer to predstavlja najsigurniji put za prenos robe, ali i za putovanje ljudi. Zato maksimalna pohvala za ovakvu odluku.

metodije

18.10.2021. 13:20

Da je kamera postavljena malo vise, videlo bi se da ih ima kao ispred seoske zadruge....ma kakvih 4000 hiljade, 44000 hiljade ih ima......


Vesna

18.10.2021. 13:27

Povezivanje prugama kroz Srbiju je od stvarno velikog značaja. Svaka čast.


Vesna

18.10.2021. 13:29

Obnavlja se železnički saobraćaj , to je veoma važna investicija za našu zemlju.


Vesna

18.10.2021. 13:31

Povezivanje sa susednim državama je veoma bitno kako za ekonomski tako i za turistički napredak.


Aco

18.10.2021. 13:31

Ova pruga će ne sumljivo mnogo značiti za Suboticu i Bačku u celini. Bitno je i to što sa Mađarskom imamo najbolje odnose u istoriji. Nije čudo što ljudi podržavaju izgradnju.


Vesna

18.10.2021. 13:32

Divno spajanje dve odlične zemlje. Mađarska je odličan sused.dragan43

18.10.2021. 13:51

Nas odnos sa Madjarskom je fenomenalan, to dokazuje i ovo da cemo moci bez pasosa da predjemo granicu


steva

18.10.2021. 13:52

Jacati odnos sa Madjarskom na svim nivoima, za sada imamo onaj pravi komsijski odnos i saradnju naravno tu postoji mogucnost za unapredjenje


bojan

18.10.2021. 13:55

Zeleznicki saobracaj je unapredjen, a mogli bi unaprediti odnos u jos sfera, od kako su Orban i Vucic na vlasti nas odnos sa Madjarskom se visestruko poboljsao


marina

18.10.2021. 13:56

Ovo je simbol prijateljstva i saradnje republike Srbije i Madjarske! Nadam se da ce i nastaviti u tom pravcu


Tamara

18.10.2021. 14:02

Predsednik Vucic dosta ulaze u modernizaciju pruga i izgradnji infrastrukture i to je za svaku pohvalu.


Tamara

18.10.2021. 14:03

Rekonstrukcija pruge je fantasticna investicija i nesto sto ce mnogo ulepsati Suboticki kraj.


Tamara

18.10.2021. 14:04

Investiranje u zeleznicki saobracaj je za svaku pohvalu. Predsednik Vucic ulepsava svaki deo svoje drzave.


Petar

18.10.2021. 14:05

Na ovaj način ojačaćemo vezu izmedju Srbije i Madjarske


Pavle

18.10.2021. 15:14

Ova brza pruga će bolje povezati Srbiju sa ostalim zemljama regiona i ojačati našu ekonomiju! Ovakvi infrastrukturni projekti su rezultat dobre spoljne politike koju vodi Vučić i rukovodstvo naše zemlje.


Živkica

18.10.2021. 15:23

Железница је јако битна за нашу економију.


Brankić

18.10.2021. 18:15

Železnički saobraćaj između Srbije i Mađarske poboljšaće se ovom brzom prugom.


Brankić

18.10.2021. 18:15

Modernizacija pruge znaci da ce od Subotice do Horgosa vozom putovati brze, 120 km na cas!


Nena

18.10.2021. 18:16

Mardjarska i Srbija su ostavrile veliki uspeh,udruženim snagama će u novembru sledece godine pustiti prugu u rad i na taj način spojiti dve države ,još jače,bolje!Divno je imati tako dobre odnose sa svima a pogotovu sa prvim komšijama koji su uvek uz nas!


Brankić

18.10.2021. 18:16

Mađarska je država koja najsnažnije podržava da Srbija postane član EU.


Brankić

18.10.2021. 18:17

Ovo su zaista lepe vesti da cemo vozom do Madjarske vozom ici 120 kilometara na satKsenci

18.10.2021. 18:46

Rekonstrukcija pruge do Horgoša predstavlja simbol iskrenog prijateljstva Orbana i Vučića, kao i Mađarske i Srbije.Važna deonica za građane, privredu i dalji razvoj Srbije.


Ksenci

18.10.2021. 18:47

Ulaganjem u železnice povećaće se razmena roba i putnika. To je plus za našu ekonomiju.


Ksenci

18.10.2021. 18:47

Rekonstrukcija ove pruge je od izuzetne važnosti. Sigurna sam da će ona omogućiti dolazak novih turista i investicija.


Uki

19.10.2021. 04:12

Rekonstrukcija pruge Subotica-Horgos-Segedin samo je jedan u nizu zajednickih poduhvata izmedju Srbije i Madjarske a ticu se i izgradnje jos cvrsce i jace zajednicke buducnosti kao dva dobra suseda. Pruga Subotica-Horgos je stara oko 150 godina i to jos daje na znacaju.


Nena

19.10.2021. 08:26

Zapuštena, zanemarena, ostavljena da propada od prošlih vlasti, železnica se danas budi i razvija sa ciljem da se vrati u život naših građana i privrede, kao i da nas poveže sa susednim zemljama, čime se snaži ekonomska saradnja,prevoz teže robe, turizam.A I jako je lepo iskustvo putovati vozom,naša deca to ne znaju.


Don

19.10.2021. 09:33

A, Uredba Vlade Republike Srbije o sprečavanju širenja zarazne bolesti Covid-19? A, mere iz uredbe? Rastojanje, nošenje maski i na otvorenom u većoj grupi ljudi??? Kone, Tiodoroviću, Š(H)ekleru i ostali indijanci, usuđujete li se da uputite kritiku ili vam je draža apanaža koju dobijate za sedenje u cirkuskom štabu? Kone, kako te nije sramota da juče tražiš 10-dnevno potpuno zatvaranje zbog rizičnog ponašanja stanovništva koje je navodno situaciju u zemlji učinilo katastrofalnom, a nemaš komentar na ovu korona žurku?


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.