• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.10.2021

10:21

FANTASTIČNE VESTI! EVROPSKA KOMISIJA ĆE U OKVIRU GODIŠNJEG IZVEŠTAJA O SRBIJI PREPORUČITI OTVARANJE KLASTERA 3 I 4

Politika

FANTASTIČNE VESTI! EVROPSKA KOMISIJA ĆE U OKVIRU GODIŠNJEG IZVEŠTAJA O SRBIJI PREPORUČITI OTVARANJE KLASTERA 3 I 4

Podeli vest

Evropska komisija će u okviru godišnjeg Izveštaja o Srbiji preporučiti otvaranje klastera 3 (Konkurentnost i rast) i 4 (Zelena agenda i održiva povezanost), saznaje Tanjug u Briselu

Komisija u Izveštaju, koji će predstaviti sutra u Strazburu, konstatuje napredak Srbije u usklađivanju sa EU merilima posebno u oblasti politike oprezivanja i energetike.

"Evropska komisija je preporučila da su ispunjena prelazna merila za ove klastere i da bi oni trebalo da budu otvoreni", stoji u tekstu Izveštaja o Srbiji u koji je Tanjug imao uvid.

Evropska komisija u svom najnovijem Izveštaju o situaciji u Srbiji za period od juna 2020. godine do juna 2021. godine konstatuje "ograničen napredak" u oblastima reforme javne administracije, pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i medija.

U tekstu Izveštaja, u koji je Tanjug imao uvid, Srbija se poziva da obezbedi odgovarajuću zakonsku zaštitu od potencijalnog političkog uticaja na sudstvo, da radi na novoj Strategiji za borbu protiv korupcije i dostavi "uverljive rezultate" u oblasti efikasne istrage, procesuiranja i presuda za ozbiljne slučajeve organizovanog kriminala.

Za razliku od proslogodišnjeg izveštaja, poslednja ocena EK jeste da je Srbija u oblasti slobode izražavanja i medija postigla "ograničeni napredak", a da se dalje mora jačati okruženje pogodno za neometanu slobodu govora.

"Verbalni napade na novinare od strane visokopozicioniranih zvaničnika su nastavljeni dok slučajevi pretnji i naslja ostaju zabrinajvajući", stoji u tekstu u koji je Tanjug imao uvid.

Izveštaj EK i ove godine daje pozitivne ocene kada je reč o ekonomskim pokazateljima u Srbiji uz konstataciju da je srpska privreda tokom krize izazvane pandemijom doživela tek "blagi pad" od 1 % u 2020. godini, a da je negativan uticaj krize ublažen "jakim privrednim rastom u vremenu pre pandemije kao i odgovarajućim fiskalnim i monetarnim merama podrške, kao i relativno kratkim rokom zatvaranja zemlje".

EK ponovo naglašava da ce brizna pregovora Srbije o članstvu u EU i dalje zavisti prvenstveno od brzine reformi u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom.

U tom kontekstu, Srbija se poziva da dalje napreduje u implementaciji svih do sada postignutih dogovora sa Prištinom i doprinese postizanju sveobuhvatnog prvnoobavezujuceg sporazuma o normalizaciji odnosa sa tzv. Kosovom.

"Ovaj sporazum je hitan i ključan kako bi i Srbija i Kosovo napredovali na svom putu ka EU", stoji u izveštaju Komisije.

Dodaje se i da je Srbija ostala posvecena bilateralnim odnosima sa drugim zemljma iz regiona, ali i da su "odnosi sa Crnom Gorom bili obeležneni tenzijama".

Izveštaj Komisije konstatuje i da je usklađenost Srbije sa odlukama EU porasla sa 56 na 61 procenat, ali i ocenjuje da je u mnogim potezima Srbija "išla kontra" EU odlukama.

Srbija je ponovo pohvaljenja zbog učešća u EU bezbednosnim misijama i operacijama, a posebno za svoj "značajan doprinos" upravljanju migracionim tokovima i efikasnoj primeni stretegija zajedničkog urpvaljanja granicama.

Izveštaj ponavlja i poziv srpskim vlastima da budu "proaktivnije i objektivnije" kada je reč o narativu o EU koja je ”najveći politički i ekonomski partner Srbije”.

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji bi zvanično trebalo da bude usvojen i predstavljen u utorak 19. oktobra u Strazburu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zoran

pre 2 godine

EU mozda poundi otvaranhe klastera a to su ustvari 2 sargarepe ispred Srbije da ih juri na beskrajnoj traci koje si toliko “blizu “da ih nikada nece dohvatiti. Prazno obecanje ludom radivanje. ?

Marija

pre 2 godine

Ma, fenomenalno. Da nas nateraju da menjamo Ustav i zakone, da se uskladimo sa Zelenom agendom, da se privatizuju i vazduh i voda i da nam sve uzmu.

Rade

pre 2 godine

Neka ništa ne otvaraju, i neka se nose u lepu, P.Materinu ! ! ! ! ! !

Aha

pre 2 godine

11 klastera do sada otvoreni 2 zatvorena !!!! U 7 godina Dali neko vidi problem?

ProkopijeS

pre 2 godine

Od kad su ovo za Informer "fantasticne vesti"? Zar Srbija ne treba sto hitnije da otkaze pregovore za clanstvo u EU?

Smeh

pre 2 godine

Da li ste ozbiljni kada ovakve nebuloze iznosite ? Nisu hteli da prime Djindjića, Živkovića i Tadića propalice koje su oni doveli na vlast ali hoće da prime Srbiju sa sve Kosovom u sastavu, Ruskim oružjem i Kineskim putevima ? Dosta bre više zamajavanja sa EU i fantastičnim vestima.

Pera

pre 2 godine

Fantastično ćemo mi otvarati klastere do 2130 godine izgleda

milan lala

pre 2 godine

U cemu je ova vest "fantasticna" Srbe ne interesuje clanstvo u EU ...naprotiv nezele ga niposto . Sta ce Srbija u drustvu neprijatelja da bude polton odrekne se slobode i nezvisnosti , bude neprijatelj prijateljima i sluga neprijateljima ..van pameti .

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17