• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.10.2021

11:09

Snažno partnerstvo Srbije i OEBS! Selaković razgovarao sa Helgom Šmid!

Politika

Snažno partnerstvo Srbije i OEBS! Selaković razgovarao sa Helgom Šmid!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmid koja je poručila da partnerstvo Srbije sa tom organizacijom ostaje snažno i pohvalila Srbiju za doprinos stabilnosti u regionu, ali i šire


Ministar Selaković je posle sastanka sa Šmid, na zajedničkoj pres konderenciji rekao da Srbija OEBS smatra jednom od najznačajnijih regionalnih bezbednosnih organizacija koja danas predstavlja platformu za dijalog i jedinstven format za suočavanje sa bezbednosnim izazovima ne samo u Evropi, nego i šire.


Selaković je kazao da je sa Šmid razmenio mišljenja i stavove o tome kako vide budući rad organizacije, istučući da Srbjia sa OEBS-om ima izuzetno dobru saradnju.

Šef srpske diplomatije je podsetio generalnu sekretarku OEBS-a na posvećenost Srbije toj organizaciji i njenim principima što je, kako kaže, došlo do izražaja naročito tokom, predsedavanja OEBS-om 2015.godine, ali i tokom predsedavanja Forumom za bezbednosnu saradnju 2017. godine.

"U susret 50. godišnjici Helsinškog završnog akta, izrazio sam spremnost da zajedno sa drugim državama ucesnicama radi na reafirmaciji principa OEBS-a, naročito onih koji su utvrđeni tim aktom", rekao je Selaković.

Ukazao je na specifičnost Srbije u kojoj, za razliku od ostale 52 države učesnice, postoje dve misije OEBS sa sedištima u Beogradu i Prištini i istakao da je naša zemlja posebno ponosna na saradnju sa misijom u Beogradu koja, kako kaže, daje nesebičan i značajan doprinos reformskim procesima u Srbiji usmerenim na stvaranje kvaliternijeg, uređenijeg i efikasnijeg društva.

Foto: Tanjug

Dodao je da je sa Šmid razgovarao i o funkcionisanju misije OEBS-a na KiM i da je upoznao generalnu sekretarku sa poslednjim dešavanjima u južnoj pokrajini, u septembru i oktobru.

Selaković je Šmid upoznao sa, kako je rekao, narastujućim tenzijama na KiM i činjenicom da je u poslednjih 10 meseci broj etnički motivisanih napada na srpsko stanovništvo značajno povećan.

"Važan aspekt razgovora o KiM je funkcionisanje misije OEBS sa sedištem u Prištini koju smatramo najvažnijim međunarodnim statusno neutralnim prisustvom od strane jedne regionalne međunarodne organizacije na terenu, a koje se realizuje u skladu sa Rezolucijom 1244 UN", naglasio je ministar.

Naveo je da je sa Šmid razgovorao i o stanju u regionu i da ju je upoznao sa pozicijama Srbije u odnosu na dešavanja u regionu ističući posvećenost Srbije izgradnji dobrosusedskih odnosa, očuvanju stabilnosti i jačanju regionalnih integracija.

"Posebno naglasivši inicijativu Otvoreni Balkan kao i sve što je usmereno ka jačcanju komunikacije među državama u našem regionu, ali i jačanju saradnje između građana naših država", kazao je ministar.

Zahvalio je generalnoj sekretarki na posvećenosti koju, kako je rekao, pokazuje prema regionu i interesovanju i razumevanju za pitanja i izazove sa kojima se suočavamo.

"U Srbiji imate iskrenog i pouzdanog partnera, želimo da nam dolazite češće i da vaše prisustvo bude podrška našim naporuma da od Srbije stvormo još uređenije i stabilnije društvo, ali i nekog ko će, postupajući odgovorno i mudro davati ključni doprinos očuvanju stabilnosti i mira u regionu i promociji najboljih evropskih vrednosti", poručio je Selaković.

Generalna sekretarka OEBS-a istakla je da je razgovor sa Selakovićem bio konstruktivan i da su istakli značaj uloge OEBS-a kao najveće međunarodne bezbednosne organizacije koja ima jedinstveni pristup miru i bezbednosti.

"Mir i bezbednost treba gledati u kontekstu ekonomskih i ekoloških pitanja, ali i vezano za ljudska prava", rekla je Šmid.

Foto: Tanjug

Poručila je da partnestvo OEBS-a sa Srbijom ostaje snažno i dodala da je Srbija, još od predsedavanja tom organizacijom 2015.godine, doprinosila stabilnosti u regionu i šire.

Kako je rekla, na sastanku je razgovarano o reformama i napretku Srbije, radu Misije OEBS-a u Srbiji, kao i reformama u bezbednosnom sektoru što će, kako je istakla, policiju učiniti boljom i u službi građana.

"Naša misija će nastaviti da podržava implementaciju zakonodavstva i reformi kako bi se dostigli zacrtani ciljevi", poručila je Šmid.

Pohvalila napore Srbije za ostvarivanje kontakata među građanima regiona ističući da je Srbija predvodnik regionalnih inicijativa i da je pokazala posvećenost dobrosusedskim odnosima.

Tokom prve posete Srbiji u svojstvu generalnog sekretara OEBS, Šmid će se sastati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković.

Predviđeno je i da se tokom boravka u Beogradu sastane sa predstavnicima Ženske parlamentarne mreže, sa predstavnicima civilnog društva i partnerima OEBS, kao i sa osobljem misije OEBS u Srbiji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija