• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Republika

09.11.2021

11:35

Veselinović ćuti o donacijama koje dobija! Ne plaćaju porez, ne zna se na šta troše i gde ulažu novac!

Tanjug

Politika

Veselinović ćuti o donacijama koje dobija! Ne plaćaju porez, ne zna se na šta troše i gde ulažu novac!

Podeli vest

Dobrica Veselinović i udruženje Ne davimo Beograd, na čijem je čelu i koje je najavilo učešće na izborima zakazanim za 2. april, pronašlo je model po kojem mogu da uzimaju donacije, nigde ih ne prikazuju, ne plaćaju nikakav porez niti prikazuju na šta novac troše ili u šta ga ulažu

 

Ne davimo Beograd registrovan je u maju 2019, ali to ih nije sprečavalo da uzimaju donacije građana i tri godine pre toga pokazuje promet na jednom od njihovih računa navedenih na sajtu organizacije.

Reč je o njihovom bitkoin računu (omogućena je uplata donacija kriptovalutama), a kako ova oblast nije potpuno regulisana niti postoji baza gde može da se vidi ko je i za koje namene otvorio račun, moguće su različite vrste zloupotreba.

Preskakanje banke

Veselinovićevo udruženje na zvaničnom sajtu navelo je račune za uplatu donacija, a jedan od njih je i onaj za uplatu bitkoina. Kada se ovaj račun unese u bazu Blockchain, moguće je videti sve uplate koje su išle preko ovog računa. Tu su, pored uplata iz 2019, kada je udruženje zvanično registrovano u Agenciji za privredne registre, i uplate iz 2018, kao i iz 2016.

Ne davimo Beograd prvi put se pojavio u javnosti 2015, učestvovali su na izborima za Beograd 2018, ali su sve to vreme delovali kao grupa građana. Grupa građana, kao forma, ne mora da se registruje, nema PIB, matični broj niti pečat. Paralelno, ne postoji registar gde bi se moglo utvrditi ko je otvorio bitkoin račun, ali ni ko je taj koji donira novac. Bitkoin plaćanje potpuno preskače treću kariku - banku, sve se završava između dva bitkoin računa. U kombinaciji ova dva stvara se savršena prilika za prikrivanje tokova novca.

Veselinovićeva porodica ima pet nekretnina

Porodica Dobrice Veselinovića u posedu ima pet nekretnina ukupne vrednosti oko 311.000 evra. Veselinović je, prema pisanju medija, s nevenčanom suprugom kupio stan od 65 kvadrata na Novom Beogradu, dok je stan na istoj opštini od 62 kvadrata kupila njegova nevenčana supruga sama. Tu je i stan od 34 kvadrata koji je kupio njegov otac, kao i nekretnina od 36 kvadrata u vlasništvu njegove sestre. Veselinovićev otac u posedu ima zemljište, kuću, atelje i galeriju u Kremni (Užice).

Veselinović nije želeo da govori o ovim nelogičnostima i lovu žute patkice na bitkoine, uz obrazloženje da ne daje izjave za Srpski telegraf.

Za neke druge medije, kao što je, na primer, Nova, koja posluje u okviru medijske imperije Dragana Šolaka i koja je naklonjena opoziciji i Draganu Đilasu, na sva usta je pričao kako je Srbiji neophodna demokratija i sloboda medija. 

- U pitanju je privid otvaranja medija zarad pregovora pod okriljem evroparlamentaraca da bi se prikazalo da je sve u najboljem redu. Iako je svima jasno da ništa nije u redu. Naravno, tu nema ni reči o iskrenoj želji da se omogući medijski pluralizam i profesionalizam, da se pospeši slobodan govor i dijalog o bilo kojem pitanju u našem društvu - rekao je, između ostalog, Veselinović u intervjuu koji je objavljen krajem septembra.

Političke ambicije

Marko Matić iz Antidota kaže da, iako je "nezahvalno nagađati šta se krije u pozadini bitkoin transakcija u vreme kada NDB nije bilo zvanično registrovano kao udruženje, problematika je već i sama činjenica da su ovi finansijski tokovi potpuno netransparentni".

- Posebno u svetlu činjenice da je reč o organizaciji koja ima političke ambicije i deluje kao politički pokret. O ovom slučaju morala bi da se izjasni i Agencija za sprečavanje korupcije, a sami predstavnici organizacije javnosti i građanima Srbije duguju sve relevantne informacije na temu sopstvenog finansiranja - naveo je Matić. 

Kriptovaluta za muljanje

Biznismen koji posluje s bitkoinima, a koji je insistirao na anonimnosti otkrio je zašto u Srbiji najčešće koriste bitkoine u biznisu.

  • bitkoin račun može svako da otvori
  • otvaranje računa se ne vezuje za ime i prezime, tako da račun možeš nazvati kako god hoćeš
  • svaki korisnik sam kroji šifru, koja treba da sadrži preko 80 karaktera (slova i znakovi)
  • prebacivanje kriptovaluta s računa na račun koncipirano je tako da se ne može ući u trag ko je kome prebacio bitkoine, odnosno ko je izvršio uplatu i isplatu
  • ukoliko ne želite da se uđe u trag uplata koje imate ovo je savršen način
  • većina velikih firmi koristi bitkoine kao mogućnost plaćanja
  • plaćanja u kriptovalutama oslobođena su plaćanja bilo kakvog poreza
  • kada se bitkoin prebaci u bilo koju valutu, dinare, evre, tog trenutka država uzima porez u zavisnosti od sume koja se menja



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ana

pre 2 godine

Kaze nas narod "Trazi hleba bez motike", verujem da ce drzavni organi odraditi posao.

ana

pre 2 godine

Bitkoin plaćanje preskače banku, sve se završava između dva bitkoin računa i to je savršena prilika za prikrivanje tokova novca.

Lina

pre 2 godine

Zna Veselinović kakav račun da otvori, onaj kojem se ne može ući u kraj, a što se tiče nekretnina, mašala.... Trebalo bi ispitati poreklo imovine.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija