• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.11.2021

12:44

PRVA TAČKA DNEVOG REDA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE! Savet EU sutra o primeni dogovorenog!

Politika

PRVA TAČKA DNEVOG REDA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE! Savet EU sutra o primeni dogovorenog!

Podeli vest

Ministri spoljnih poslova EU na sutrašnjem sastanku u Briselu kao prvu tačku dnevnog reda imaće angažman i situaciju na Zapadnom Balkanu

Ministri će se razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine, a dokument za raspravu je pripremila Spoljnopolitička služba EU ( EEAS).

U dokumentu se navodi da poslednjih meseci ”nije bilo napretka u dijalogu”, a da je ukupna atmosfera oko razgovora Beograda i Prištine ”i dalje komplikovana”.

- Fokus mora da se vrati na primenu još neispunjenih obaveza iz dijaloga, mora da se popravi atmosfera kroz konkretne pozitivne poteze i da se radi na napretku ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, a time i na evropskoj budućosti Kosova i Srbije - navodi se u papiru pripremljenom za ministarsku diskusiju.

Od zemalja članica traži se nastavak podrške EU posrednicima u dijalogu, Žosepu Borelju i Miroslavu Lajčaku, i na ”visok nivou anažovanja sa Beogradom i Prištinom”.

Pored dijaloga Beograda i Prištine, ministri EU 27 će razgovarati o situaciji u BiH, za koju u Briselu ocenjuju da se trenutno nalazi u ”najgoroj političkoj krizi od usvajanja Dejtona”.

U EEAS-u navode da se rešenje vidi u dijalogu i to prvenstveno unutar BiH, kao i da do sada u Brisel nije stigao niedan zvaničan predlog za eventualno podizanje sakcija u cilju rešavanja političke blokade u BiH.

Ministri spoljnih poslova na sastanku u Briselu razgovarće i o sankcijama protiv vlasti u Belorusiji, koje EU krivi za instrumantalizaciju migranata u cilju destabilizacije prilika na spoljim granicama Unije, kao i u graničnim zemljama članicama Poljskoj i Litvanije.

Ministri neće u ponedeljak usvojiti nove restriktivne mere, ali će odobriti zakonski okvir za uvođenje petog paketa sankcija protiv zvaničnog Minska, ovoga puta protiv odgovorenih za migrantsku, humanitranu i geopolitičku krizu na spoljnim granicama EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 2 godine

Toj zapadnoj evropi je došlo u glavu. Albanci moraju da ispune, što su potpisali Z.S.O.

U Briselu danas sastanak Radne grupe delegacija Beograda i Prištine!
Politika

U Briselu danas sastanak Radne grupe delegacija Beograda i Prištine!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je uoči današnjeg sastanka Radne grupe delegacija Beograda i Prištine, a koja će se baviti pitanjima slobode kretanja i registarskim tablicama, da to neće biti sastanak glavnih pregovarača na tehničkom nivou, već eksperata, kako je i dogovoreno sporazumom 30. septembra

21.10.2021

07:30

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17