• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.11.2021

14:53

Najvažnije je da smo sačuvali makroekonomsku stabilnost! SRBIJA NE ODUSTAJE OD SVOJIH CILJEVA!

Tanjug/Zoran Žestić

Politika

Najvažnije je da smo sačuvali makroekonomsku stabilnost! SRBIJA NE ODUSTAJE OD SVOJIH CILJEVA!

Podeli vest

Posledice krize kao što je ova sa kovidom najbolje se ublažavaju brzom reakcijom a Srbija je to uspela I uspela je da da održi makroekonomsku stabilnost što je za privredu veoma važno, ocenio je minister finansija Siniša Mali na panelu posle predstavljanja Bele knjige za 2021. godinu Saveta stranih investitora

On je naglasio da sada postoji potencijalna kriza izazvana inflacijom, koja prema njegovim rečima, ima dva aspekta, pri čemu je jedan, velika količina novca u opticaju, globalno gledano a sa druge su poremećaji u lancima snabdevanja.

- Inflacija će se stabilizovati u drugom kvartalu sledeće godine - istakao je Mali i naveo da država kada jer reč o aktuelnoj krizi u energetici, sluša privredu i građane I da će kao kao što je reagovala na kovid krizu odgvorno I pravovremeno reagovati I sa svakom drugom krizom.

Naglasio je da je veoma važno što je stvoren most poverenja sa privredom I što ona zna da će država pomoći ako bude potrebe.

Govoreći o buddžetu za narednu godinu istakao je da Srbija ne odustaje od svojih ekonomskih ciljeva a jedan od važnijih među njima su velike kapitalne investicije, kao jedan od stubova našeg razvoja.

Naveo je da je predvjiđeno 486 milijardi dinara iz budžeta za 2022, godinu za kapitalne invesricije a njima se, kako je naveo minister uposljava građevinska industrija I celo okruženje čini attraktivnijim za ulaganja.

Podsetio je da se od sledeće godine minimalna zarada uvećava za 9,4 odsto, da se penzije povećavaju za 5,5 procenata, plate u javnom sektoru u proseku za 7,3 odsto kao i da se nastavlja smanjenje opterećenja na plate na teret poslodavaca.

E-fiskalizacija i e-fakture


Mali je najavio i uvođenje novog sistema e-fiskalizacije, što će prema njegovim rečima "zajedno sa uvođenjem e-faktura doprineti boljoj borbi protiv sive ekonomije".

- Do danas smo na račune 15.000 firmi uplatili novac za subvencije za nabavku fiskalnih kasa. Uvođenje e fiskalizacije privredu ne košta ništa, a prema podacima Privredne komore Srbije godišnje joj štedi oko 10 miliona evra - rekao je Mali,

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je istakao da je vladavina prava bitna u ovoj oblasti jer je kako je rekao veoma važno da su investicije u skladu sa zakonom I da su čuvane zakonom.

Predsednik Saveta stranih investitora Majkl Mišel je ukazao da nema povratka na stari način poslovanja, ida napredne tehnologije treba da postignu puni potencijal.

Prema njegovim rečima regulative Evropske unije je tu, vlade su to prepoznale a privatni sektor treba da pogura inovativnija rešenja na tom planu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17