• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

17.11.2021

07:48

Kanabis iz Jovanjice nije droga! NEMAČKI "DOJČE VELE" OBJAVIO ŠOKANTNO OTKRIĆE!

Fotoilustracija/Objektiv/Informer

Politika

Kanabis iz Jovanjice nije droga! NEMAČKI "DOJČE VELE" OBJAVIO ŠOKANTNO OTKRIĆE!

Podeli vest

Konoplja uzgajana na gazdinstvu "Jovanjica" ima udeo psihoaktivne supstance THC od samo 0,54 odsto, što dokazuje da to nikako nije droga namenjena za ilegalnu prodaju, govore zvanične laboratorijske analize u koje je uvid imalo nemačko izdanje onlajn-magazina "Vajs" (VICE), a prenosi nemački medijski javni servis "Dojče vele"

 

"Tih 0,54 odsto je, doduše, iznad u Srbiji dopuštenih 0,3 odsto, ali ni izbliza nije prava vutra", navodi se u tekstu, u kojem se dodaje da je laboratorijska analiza urađena po nalogu istrage i datirana na 16. decembar 2019. godine.

Mnogo džointa

Prema ovim navodima, sa 0,54 odsto THC moralo bi da se konzumira više od deset grama (oko dvadeset džointa) kako bi se osetio opojni efekat!?!

"To vodi pitanju da li je Koluvija nespretni uzgajivač konoplje čije su sadnice slučajno bile malo jače nego što treba, ili je diler droge koji nema pojma o svom poslu?!"

Foto: Objektiv

Predrag Koluvija

"Ako je Koluvija stvarno sadio biljke sa namerom da ih proda na crnom tržištu, teško da bi našao kupce. Jer uobičajen nivo psihoaktivne supstance iznosi između 10 i 25 odsto. Kanabis sa 0,54 odsto THC definitivno se ne može prodati duvadžijama", piše "Vajs", a prenosi "Dojče vele".

To nije "roba"

Stabljike uzgajane na gazdinstvu 'Jovanjica' imaju samo 0,54 odsto THC, što je daleko od robe koju traže ljubitelji marihuane

Izveštaj nemačkih novinara

U tekstu se podseća da srpsko tužilaštvo tereti Koluviju zbog 1,6 tona ilegalnog kanabisa i navodi se da se nemačka ambasada u Beogradu zanimala za ovaj slučaj pošto Predrag Koluvija po rođenju ima i državljanstvo Nemačke.

Kako se navodi, optuženi Koluvija je novinaru dostavio milionske ugovore koje su njegove firme potpisale 2019. godine za izvoz industrijske konoplje i tvrdi da je tek tada počeo da je uzgaja, a ne 2016. godine, kako mu se stavlja na teret. Koluvija je rekao da sumnja i u ovakve laboratorijske nalaze, koji su presudni za optužnicu protiv njega. On je, inače, ranije pred tužilaštvom rekao da 'biljke konoplje pod stresom' mogu da proizvedu više THC nego obično.

Foto: Informer DN

Jovanjica

Prema pisanju portala, sa slučajem je upoznato i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je odbilo da zvanično komentariše slučaj.

"Jedan zaposleni službenik u nemačkoj ambasadi u Beogradu, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je telefonski da je i u Srbiji, uprkos strogim zakonima o drogama, neuobičajeno da preko dve godine u pritvoru provede neko ko pravi kanabis sa 0,54 THC. Ima, rekao je taj izvor, drugih slučajeva u Srbiji kod kojih uopšte nije bilo krivičnog gonjenja zbog povišene vrednosti THC kod industrijske konoplje", piše nemački portal.

Procena suda

Kako se dalje navodi, Koluviji se na teret ne stavlja samo proizvodnja ilegalne konoplje, nego i udruživanje sa pripadnicima policije i tajne službe. Dodaje se i da je Koluvijin vozač Miloš T.

Kasnije u akciji američke DEA uhvaćen sa 22 kilograma heroina, te da je slučaj uzburkao duhove u Srbiji jer su plasirane lažne vesti o vezama Koluvije i brata predsednika Aleksandra Vučića.
Nemački novinari konstatuju da mediji bliski vlastima, i oni kritički nastrojeni, vuku svaki na svoju stranu i učestvuju u širenju neproverenih informacija o slučaju.

"Pri tome, u izveštavanju srpskih medija skoro da ulogu nije igralo pitanje da li slabo potentni kanabis uopšte može da bude temelj narko-imperije. Sada je zadatak suda da to proceni, a proces se nastavlja 22. decembra", zaključuje se u tekstu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikola

pre 2 godine

Korumpirani policajci i nesposobno žuto sudstvo su krivi za sve ovo. Država će morati da se obračuna sa njima, a gospodinu Koluviji da se izvine u ime svih građana Srbije.

nele

pre 2 godine

ovo neki novi scenario odjednom nije prava pa sto odmah to niste napisali vec sad haha

Neki bi voleli da kadriraju po MUP i BIA u skladu sa svojim političkim preferencijama! To je jasno iz onoga što vi radite! Vučić "pokopao" N1!
Politika

Neki bi voleli da kadriraju po MUP i BIA u skladu sa svojim političkim preferencijama! To je jasno iz onoga što vi radite! Vučić "pokopao" N1!

Na pitanje novinarke N1 da li je premeštanje načelnika odeljenja za suzbijanje narkotika Slobodana Milenkovića, čoveka koji je radio na otkrivanju slučaja Jovanjica, u odeljenje za ratne zločine neka vrsta kazne zbog otkrivanje Jovanjice, Vučić je rekao da je "jasno iz onoga što vi radite svakoga dana da bi neki želeli da kadriraju po MUP i BIA u skladu sa svojim političkim preferencijama"

17.10.2021

12:09

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija