• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. CRNOGORAC

17.11.2021

13:56

NOVE OPASNE PROVOKACIJE IZ PRIŠTINE! Kurti sad preti i da će nasilno mobilisati Srbe!

Politika

NOVE OPASNE PROVOKACIJE IZ PRIŠTINE! Kurti sad preti i da će nasilno mobilisati Srbe!

Podeli vest

Transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u 'vojsku Kosova' i najava uvođenja obaveznog vojnog roka direktna je pretnja Srbima u pokrajini. Ovo je poručila premijerka Ana Brnabić na seminaru Parlamentarne skupštine NATO održanom u Beogradu u ponedeljak 15. novembra

 

Priština sve češće najavljuje da će uvesti obavezno služenje vojske. U prilog tome ide i značajno povećanje budžeta za tzv. Kosovske bezbednosne snage (KBS), koji iznosi 100 miliona evra za sledeću godinu, a do sada je bio 70 miliona. Predlog koji je dao takozvani premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti podržao je ministar odbrane Armend Mehaj, koji je rekao da je uvođenje obaveznog vojnog roka na KiM 'veoma moguće'. Predsednica Vlade Srbije istakla je da su ovakve ideje veoma opasne.

- Pitanja transformacije tzv. KBS u oružane snage i uvođenja obaveznog vojnog roka moraju se rešavati odgovorno, kako bi se postiglo održivo rešenje u interesu građana čitavog regiona, mira i stabilnosti. Zato i jeste važna stalna saradnja i dijalog sa Alijansom - rekla je Brnabićeva na NATO seminaru.

Vojni analitičar Zoran Dragišić za Informer kaže da Srbi na Kosovu imaju razloga za zabrinutost.

- Aljbin Kurti je u poslednje vreme doživeo nekoliko ozbiljnih političkih poraza i zato je njegova nervoza sve veća. Mi ne smemo ništa prepustiti slučaju, treba što pre pokrenuti diplomatsku ofanzivu. Jer obaveza služenja vojnog roka bila bi još jedan strahovit pritisak na Srbe na KiM, pogotovo na srpske mladiće koji bi dobili poziv za njihovu vojsku. Sigurno je da nijedan Srbin ne bi dobrovoljno obukao uniformu takozvane vojske Kosova, a taj pritisak bi doneo samo novo iseljavanje sa Kosmeta. Tako da je vrlo moguće da se iza svega krije ideja da se Srbi dodatno zaplaše i da se njihov broj tamo još više smanji - ocenjuje Dragišić za Informer.

S druge strane, vojni stručnjak Vlade Radulović kaže da je transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u 'vojsku Kosova' već počela, i da je u toku druga faza.

- Druga faza podrazumeva veći budžet za vojne snage, a on je već određen. Tako da je veoma izvesno da će se to desiti, iako ni po jednom međunarodnom sporazumu Albanci na to nemaju pravo. Zato država Srbija treba unapred da osmisli šta su rešenja za mlade Srbe kojima preti opasnost od poziva na služenje vojnog roka. Da, recimo, ti mladi, vojno sposobni Srbi prođu ili obuku u Civilnoj zaštiti ili u Vojsci Srbije kako ne bi morali ići u takozvanu vojsku takozvanog Kosova - zaključuje Radulović.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boris

pre 2 godine

Ima li medjunarodnog prava imavli rezolucije SBUN ako nema sto se ceka

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17