• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.11.2021

14:05

KURTI ZAKUKAO PRED HRVATIMA: Vučić ulaže u vojsku više nego sve zemlje na Zapadnom Balkanu zajedno!

Politika

KURTI ZAKUKAO PRED HRVATIMA: Vučić ulaže u vojsku više nego sve zemlje na Zapadnom Balkanu zajedno!

Podeli vest

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izrazio je zabrinutost "što Srbija trenutno troši više na vojsku od svih drugih na Zapadnom Balkanu zajedno" i optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da želi "od Kosova da napravi nefunkcionalnu državu"


On je u intervjuu za Večernji list rekao da se Srbija na Zapadnom Balkanu ponaša kao Ruska Federacija i da od Republike Srpske u BiH pravi Belorusiju, a od Crne Gore Ukrajinu, prenosi portal Kosovo online.


"U poslednje vreme Srbija je uveliko povećala vojnu potrošnju - troši više na vojsku nego ostalih pet država Zapadnog Balkana zajedno. BiH, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Severna Makedonija zajedno ne troše toliko koliko Srbija sama", rekao je Kurti.

On je, takođe, rekao da Priština ima volju i interes za sveobuhvatni sporazum, ali dodaje da sve zavisi da li je Srbija spremna, odnosno, kako je istakao, da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije takva da mnogo više zavisi od spremnosti Srbije da promeni svoj pristup i sebe.

"Mi vodimo razgovore o budućem dijalogu sa Srbijom, o sledećem poglavlju. Nedostaje napredak i to nije počelo s nama, mnogo ranije je nedostajalo napretka, ali smo ukazali da veliki deo izostaje zbog pogrešnih pristupa. Potpisani su štetni sporazumi za Kosovo koje ni Ustavni sud, kakav je bio, nije mogao progutati. U poslednje vreme došlo je do tektonskog pomeranja na bolje, jer se u poslednjoj deceniji smatralo

Na pitanje da li bi pristao na razmenu teritorija, Kurti je odgovorio da ne bi/

"Takvih rešenja neće biti na stolu. To je i razlog zašto sam pobedio na izborima, jer narod Kosova ne želi tako nešto. Mislim da ni Srbi ne žele. To želi samo predsednik Srbije. Sada, otkako sam ja na vlasti, on više ne spominje razgraničenje s Albancima i teritorijalna rešenja, nego želi ‘bosnizaciju’ Kosova u obliku autonomnog srpskog entiteta u sklopu naše republike, kako bi od nas napravio nefunkcionalnu državu i nije uspeo", kazao je on.

Upitan da kaže zašto se takozvana kosovska vlada protivi stvaranju Zajednica srpskih opština u skladu s potpisanim sporazumom u EU 2013. godine, Kurti je naveo da nijedan Srbin na Kosovu nikada nije protestovao što se ZSO nije implementirala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 2 godine

Kad albansko-americki terorista progovori .. postide se i crne rupe ..

Vladimir

pre 2 godine

Srbija ima pravo da ulaže u šta ona hoće.

Kristina

pre 2 godine

Hrvatima je krivo što oni stagniraju dok se Srbija brzinom svetlosti razvija i napreduje u svakom pogledu.

Simic Dusica

pre 2 godine

Najvise ih boli i brine napredak Srbije na svim poljima.

Zoran

pre 2 godine

Mister Bin, Srbija će tek da ulaže u vojsku! A Kosovo i metohija je okupirani deo teritorije Srbije.

Rade R

pre 2 godine

Ne znam šta reći za ovog kalimero i crtanog mister bina! Šta li on zamišlja ko je on, šta li on ima u ovoj smešnoj glavatoj glavi! ŽIVELA SRBIJA! ŽIVELA VOJSKA SRBIJE! I neka zapamti ovaj smešni čovek: biće Srbija još jača u svakom smislu reči pa i u vojnom naravno i Kosovo i Metohija su deo Srbije i biće dok je sveta i veka! Trenutno je to samo okupirana teritorija i oslobodićemo, tu teritoriju kad tad! A daće bog pa će i kurti to dočekati i nastaviti sa službovanjem u KP domu Niš! To ga neće mimoići!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija