• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.11.2021

10:10

OD 1. JANUARA ZA PRVO DETE 300.000 DINARA OD DRŽAVE! Svi u Srbiji će primati više od 4.000 evra za prvorođeno dete! Foto/Video

Tanjug

Politika

OD 1. JANUARA ZA PRVO DETE 300.000 DINARA OD DRŽAVE! Svi u Srbiji će primati više od 4.000 evra za prvorođeno dete! Foto/Video

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima naše zemlje iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike

 

Demografske mere

- Počeću sa temom koja je najvažnija. Reč je o novim demografskim merama i da vas upoznam sa tim šta je to što radimo da bismo podigli natalitet u Srbiji. Ono što smo dogovarali sa ministrom Dmitrovićem i celom Vladom, imajući u vidu da nestajemo kao nacija, da podaci govore da je stopa rodnosti malo više od 1,5, a za prostu reprodukciju nam treba 2,15. 

- Od 1. januara ćemo za prvo dete umesto 100.000 dinara odmah isplatiti 300 hiljada od države. Želimo da podstaknemo majke na rađanje.

Što se tiče drugog i trećeg deteta, Vučić je podsetio da je do sada važilo pravilo da za drugo dete sledi pomoć od dve godine po 10.000 mesečno, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 10 godina po 18.000 dinara mesečno.

Ukazao je da mnogi zbog stamnbenog prostora, ali i karijere ne odlučuju da rađaju drugo dete, pa će država pojačanim merama da ih na to podstakne. Mera za prvorođeno dete, smatra, posebno će pomoći siromašnijim građanima, ali i onima iz siromašnih krajeva Srbije.

Naveo je da, kada se dobije prvo dete, uvek se sačuvaju stavri za drugo, treće i nada se četvrto dete i  podsetio da i gradovi daju za prvo dete po 100.000 ili 150.000 dinara, tako da će za prvorđeno dete roditelji dobiti oko 4.000 evra.

Studenti

Kazao je da je doneta odluka o izmeni zakona o zaštiti porodice.

- Pošto danas majke rađaju prvo dete u 30 godini, moramo da pokušamo, jer time gubimo celu generaciju, da motivišemo studente, mlade žene i muškarce da ne beže od rađanja dece. Za studente donosimo meru da ukoliko devojka zatrudni i rodi dete za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i muškarca, oca, koji je student. Odredićemo rokove da obične fakultete moraju da završe do 26 godine života a Medicinski do 28 godine. Time dobijamo da ne moraju da pauziraju zbog rođenja deteta i propuštaju ispitne rokove, već će moći uvek da polažu bez dodatnih troškova i obnove godine.

Stanovi

Najvažnija mera tiče se majke, kako ne bi dolazilo do zloupotrebe, a to su stanovi i pomoć koje će država bespovratno da da bračnim parovima, gde će pravo svojine ići na majku.

- Tu meru vezujemo za majku, kako ne bi došlo do zloupotrebe. Država će pomoći u kupovini stanova bespovratnim sredstvima, a pravo svojine ide na majku. Davaćemo između 10.000 i 20.000 evra na poklon, sa ciljem motivisanjem mladih da izađu iz roditeljskih kuća, jer ako sede do 40 u kući sa roditeljima mali su izgledi da zasnuju porodicu.

Vučić je ukazao da samo mera povećanja pomoći za prvorođeno dete košta državu 5,7 milijardi dinara, odnosno 50 milion evra na godišnejm nivou.

Međutum, ističe da su to mere koje će treba da podstaknu natalitet što je važno za državu i naciju.

Kosovo i Metohija

- Srbija traži, zahteva da razgovara sa Prištinom. Želimo da napravimo minimalno poverenje između nas da ne bismo dolazili u situaciju u kakvoj smo bili pre nešto više od mesec dana. Želimo ih što pre, što više i što češće, jer smatramo da je svaki razgovor bolagorodan i lekovit. Ja sam to juče preneo Lajčaku, i to je zvaničan zahtev Republike Srbije. 

- Po prvi put ili drugi od kada sam postao premijer, uputiću pismo šefovima država i vlada po povratku iz Sočija u kojem ću zatražiti da mi pruže odgovor - kako je moguće da Aljbin Kurti svako malo na vrlo jasan i nedvosmislen način govori o sopstvenoj želji za ujedinjenjem Kosova i Albanije i verovali ili ne, na to niko, nijedna instanca u Evropskoj uniji nije reagovala. Pismo će sadržati jedno prosto pitanje - da li to znači da nećete da reagujete i ako neko, bilo ko odavde, govori o ujedinjenju sa nekim?! Pitam se po kom principu je to Albancima to dozboljeno, a Srbiji sve zabranjeno. Ne kažem da ćemo takvu politiku da vodimo, ali tražim objašnjenje. Šta biste rekli da je to saoštio neko iz Srbije ili Republike Srpske? Srbima nije dozvoljeno ni da pitaju, a ja ću da se drzunem i da pitam! 

- Je l to znači da imate pravo na neodgovornost ako ste Albanac, a nikakvo pravo na iste aršine ako ste Srbin?! To želimo da čujemo, da nam neko to jasno i nedvosmisleno kaže.

Sastanak sa Putinom

- Ja danas putujem za Rusiju i imaću susret sa predsednikom Vladimirom Putinom, tačno za 24 sati. Razgovaraćemo o svim ključnim pitanjima. Mi kao mala zemlja želimo da pronađemo dobru poziciju, i zaštitimo svoju zemlju.

- Razgovaraćemo o Sputnjik lajtu, i mnogim sporazumima. Razgovaraćemo i o situaciji u regionu, a onda ćemo vas obavestiti o sporazumima.

Petrohemija

Vučić je rekao da je sve dogovoreno da Rusi (NIS) preuzmu Petrohemiju.

- To je velika i važna vest za radnike Petrohemije.

Kazao je da konačno Petrohemija neće zavisiti od konjukture, tako da, na primer, dve godine sve bude dobro kao sada, pa onda tri godine da bude katastrofa.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Sve zavisi od primarnog benzina, Petrohemija koristi primarni benzin 90 odsto, a 10 odsto u troškovima poslovanja je cena gasa i jedino sa kim smo mogli da napravimo suštinski ovakva sporazum su Rusi.

Kaže da je taj dogovor sa Rusima napravljen posle mnogo godina i muka i da je lično učestvovao u rešavanju pitanja Petrohemije još od 2014. godine.

Zadovoljan sam što smo to priveli kraju, dodao je Vučić.

Gas

Predsednik je potom istakao da Srbija ima rezerve gasa, ali da je Srbija spala u procentima, upravo zbog cene energetike, koja je u odnosu na nas petostruko veća.

- To su milioni evra na dnevnom nivou. Neke zemlje regiona su išle na pozajmicu, to su ogromni gubici. Cena struje je između 300 evra, a kod nas 50 evra po megavatu - dodao je Vučić, te istakao da je cena gasa za nas od presudnog značaja. - Ako imate cenu gasa od 300 dolara, a nama je potrebni 3 milijarde kubnih metara gasa po godišnjem niovu, i ako dobijemo cenu od 500 imajte u vidu da je to 600 miliona evra gubitka za našu zemlju - nastavljao je Vučić.

Kako je predsednik Vučić dodao, operativni troškovi svih kompanija u Srbiji biće veći, što će uticati na inflaciju.

- Želimo da narodu ostavimo istu cenu gasa i električne energije, što nije lako. Cena gasa je za nas od presudnog značaja. Borba za dobru cenu je od presudnog značajna za nas. Imam veliku tremu, i dobro poznajem Putina, ne mogu da kažem da je to strah, ali imam ogromnu odgovornost za zamlju, znam koliko to znači u novcu za naše građane. Boriću se za interese naše zemlje, da molim predsednika Putina da nam izađe u susret. Da se stavim na njegovo mesto, da l bih ja sebi izašao u susret, ne znam, jer znam kakve ću zahteve imati. Zato tolika trema, ali ću se boriti za zemlju i naš narod. Sutra popodne ćemo znati mnogo više. 

Pruga Novi Sad-Subotica

Vučić se dotakao radova na izgradnji pruge Beograd- Subotica ističući da je u pitanju velika investicija, za koju niko nije pitao.

- Niko me nije pitao koliko košta i to me je zabrinulo, jer mi sebe ne poštujemo. Tih 108 kilometara vredi milijardu i 160 miliona, samo Novi Sad-Subotica. Za tri godine biće završeno. 

Metro

Kako kaže Vučić, od kada zna za sebe, priča se o metrou.

- Ranije su svinjokolji bili važnija vest, a ne investicija o milijardama. Mi to nikada nismo imali, to su neverovatne promene, i konačno ćemo imati Beograd koji će biti u ravni sa najmodernijim gradoima u Evropi. Svi su me nešto na tim protestima pljuvali, vikali... Za metro je odvojeno 4,5 milijardi evra. U jednom danu smo obavestili narod za preko 5 milijardi javnih investicija. Od kada znam za sebe svi pričaju o metrou. Posle najmanje posle 53 godine snova, od prve ideje za metro u Beogradu, neko je našao novac, snage i ideje da to uradi. 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Zamislite kada idete sa Banovog Brda, do Mirijeva, danas vam treba nekih 50 minuta, a sada ćete ići za 12, do 15 minuta, ne ugrožavajući nikoga, a to će biti za 6 godina. Druga linija kreće iz Mirijeva, a to je za njih najbolje, jer će sve promeniti njihov život. Ide Mirijevo, Ustanička, Cvetna pijaca, Makenzijeva, pa Savski trg, gde je čvorište, potom Novi Beograd, Zemun, Novi Novosadski put, Kvantaš pijaca... Treća linija treba da ide sa Banjice, pa Trošarina, Stepa Stepanović, Braće Jerković, Vitanovačka ulica, Prokop, Višegradska, Manjež, pa preko Savskog trga do Bežanije - rekao je Vučić.

 

Vučić je istakao da će se, po izgradnji metroa, cene nekretnina drastično uvećati.

 

 

Putevi i pruge

Vučić je govorio o radu na Golupcu, najavljujući da će nakon toga raditi na putevima u Istočnoj Srbiji. Potom se dotakao i Moravskog koridora, nazivajući ga žilom kucavicom za Zapadnu Srbiju, nakon čega je najavio izgradnju puta Niš-Pločnik, koji je važan za Kosovo i Metohiju. - Mi ćemo sledeće godine da krenemo u projektovanje proširenja auto puta Beograd - Novi Sad. Železnička pruga će za nas biti ključna. Ostaje nam pruga Beograd - Niš i Niš - Preševo. 

To je ono čime se ponosim i što je važno. Ja ću u ponedeljak obići obilaznicu oko Gornjeg Milanovca. U ovom trenutku radimo 10 auto puteva i brzih saobraćajnica.

- Krećemo odmah u radove za obilaznicu oko Kragujevca da bismo izašli na koridor 11. Radimo obilaznice oko Beograda, Gornjeg Milanovca, Užica. Nadam se da ćemo potpisati ugovore za Novi Sad.

- Moja je dužnost da govorim o rezultatima koji su istorijski i na koje sam ponosan. 

Nacionalni stadion

- Želim da vas obavestim da će stići velika pomoć i podrška sportskim klubovima. Svim olimpijskim sportovima i karate zahvaljujući Jovani preković. Pomoć će dobiti i prvoligaški i drugoligaški klubovi. Sve je više ulaganja i pre kraja godine kreće izgradnja Nacionalnog stadiona, to će biti lepotica lepša od Alijans Arene.

Vojno naoružanje

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da će početkom ili sredinom narednog meseca dva dana boraviti u Nišu, gde će, kako je rekao, na transparentan način analizirati šta je Srbija uradila i šta namerava da uradi po pitanju vojnog naoružanja.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje da li će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o vojno tehničkoj saradnji dve zemlje.

Predsednik je potvrdio da Srbija ima dobru vojno-tehničku saradnju sa Rusijom i da naša zemlja ulaže mnogo u naoružanje.

- Ulažemo mnogo zato što nam je ekonomija snažnija, svakome je jasno da bismo bili lak zalogaj i plen svima koji bi želeli da to ne činimo - naveo je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mara

pre 2 godine

Podrška našem predsedniku zbog odlasku u Rusiju oko pregovora za gas.

Romanija

pre 2 godine

Siguran sam da će dva predsednika se dogovoriti da Srbija i dalje ima siguran dotok gasa i to pod veoma povoljnom cenom.

Boris

pre 2 godine

Predsednik Vučić se kao lav bori za stanovnike KiM. To je bitno, jer narod je jako napaćen, ugnjetavan od strane Albanaca i dobro je da vide da se neko istinski i iz srca borim za njih.

Nešo N

pre 2 godine

Zbog toga i dobija ogromnu podršku građana.

korisnik2939

pre 2 godine

Svaka čast predsedniku na borbi za svoj narod.

drasko

pre 2 godine

Predsednik uvek obavesti narod o svim desavanjima u zemlji, planovima i rezultatima rada sto je za svaku pohvalu.

Sara

pre 2 godine

O svim aktuelnim teama danas u 10 h pratimo Vucica, vrlo me zanima i pred sam polazak kod Putina sta ce nam reci, kao i sastanak sa Lajcakom oko KiM

Marina

pre 2 godine

Predsednik sigurno ima mnogo toga da kaze sto se tiče Kosova.

Cokoladna

pre 2 godine

Au, znaci jedva cekam ukljucenje i sta ce nam novo reci o svim vaznim temama koje se ticu svih gradjana Srbije

Milica

pre 2 godine

JEDVA CEKAM DA CUJEM SVE STO PREDSEDNIK IMA DA KAZE VEZANO ZA KIM, JER ZIVOT I BEZBEDNOST NASIM GRADJANA TRBA DA NAM BUDE PRIORITET

Mina

pre 2 godine

I dok se bezposlena opozicija bavi podelom kolaca,koji jos nije ni dosao na red, Vucic se svakodnevno bori za bolji i sigurniji zivot nasih gradjana

Saska

pre 2 godine

O svim aktuelnim temama, ocekujemo uzivo ukljucenje i obracanje Vucica, mene licno zanima KiM, sta je bilo na sastanku sa Lajcakom

Aca

pre 2 godine

Sa nestrpljenjem ocekujem da cujem sta ce on da kaze.

Jovana

pre 2 godine

Vuciceva odgovorna politika pokazuje jasne rezultate. Postovani smo u svetu, Rusija nam je veliki prijatelj i jedna smo od retkih zemalja koja zahvaljujuci tom prijateljstvu nece imati problem sa gasom tokom zime

Milica

pre 2 godine

Dok je Vucic na celu Srbije mi nemamo razloga da se bojima, niti da brinemo, jer je buducnost Srbije u sigurnim rukama

Jovana P

pre 2 godine

Koliko je situacija sa KiM zategnuta, toliko je sa Rusijom lakše razgovarati o važnim stvarima za Srbiju. Bar je sa Putinom "lako" dogovoriti se i ispoštovati dogovoreno.

miloš

pre 2 godine

Politika koju vodi Vučić, a koja se tiče Kosova i Metohije, ali i odnosa sa Rusijom, je skroz ispravna. Što se tiče Kosova, Vučić ne posustaje, bori se za svoj narod. Rusija i naša zemlja su tandem na svim poljima i samo neka tako ostane.

Ivana

pre 2 godine

Ovo je jako lepa vest jer se mladi sve manje odlucuju na taj korak, korak roditeljstva a ovakva pomoc ce i te kako znaciti.

Pahuljica

pre 2 godine

Divan vest! Deca su nase najvece bogatstvo. Zahvaljujuci predsedniku Vucicu i njegovoj velikoj pomoci u nasoj zemlji treba da se radja sve vise dece ...

Sanja

pre 2 godine

Granice radjanja u Srbiji su se znatno pomerile, nadam se da ce se mnoge zene motivisati ovom novom odlukom.

Vesna

pre 2 godine

Mnogima je problem bilo stambeno pitanje, nadam se da ce uz ovu odliku poceti i sa prodirenjem porodice.

Vlajko

pre 2 godine

To je za prvo dete od januara šta je sa drugo i treće oni manje bitni

Uki

pre 2 godine

Srbija je ozbiljno shvatila odsticajne mere za radjanje i pruza maximalnu pomoc

Nena

pre 2 godine

Očekujemo baba boom, to su lepe vesti za Srbiju!Da Srbija zaživi!

Jelena

pre 2 godine

Nek piše u priča šta ko hoće, blago nama dok imamo Vučića za predsednika

Goran Krstić

pre 2 godine

Predsednik Vučić je jedini vladar Srbije koji je spreman da izdvoji iz državnog budžeta ogroman novac za radjanje dece i povecanje nataliteta,kako bi zaštitio svoj srpski narod od nestajanja!!!

Suncica

pre 2 godine

Velike planove predsednik ima za nas i sigurni smo da ce i ovog puta sve ostvariti jer on zeli samo najbolje za ovu zemlju i njen narod

Danica

pre 2 godine

Kao i uvek i sada smo ubedjeni da ce predsednik ostvariti sve ono sto je naumio,a to je svakako sve najbolje za buducnost nase zemlje i ljudi koji zele da ostanu da zive i rade u Srbiji

Biljana

pre 2 godine

Ni jedno pitanje nije ostalo bez jasnog i konkretnog odgovora i mislim da se svi slažemo da su planovi i sveukupna politika predsednika Vučića veoma dobri za Srbiju i sve segmente života i boljitka građana

Jasmina Matović

pre 2 godine

Predsednik Vučić danas izjavljuje da svako novorođeno dete ima pomoć od države od 1.januara 2022.godine 300.000din.to je za svaku pohvalu

Ksendža

pre 2 godine

Dobri odnosi Srbije i Rusije su poslednjih godina postali još bolji jer je Vučić odbio sve pritiske Zapada i nije okrenuo ledja bratskoj Rusiji.

Ksendža

pre 2 godine

Vucic radi pravu stvar za drzavu, svaka cast.

Ksendža

pre 2 godine

Predsednik Vucic pokazuje iz dana u dan kako treba da se bori jedan predsednik za svoju zemlju.

Ksendža

pre 2 godine

Izuzetno je važno da Srbija sa Rusijom ima dobar i otvoren kontakt preko najviših državnih zvaničnika.

Dragan

pre 2 godine

Danas je Vučić otišao u Soči, sada čekamo rezultat tih pregovora.

Gaga

pre 2 godine

Putin razume položaj u kome se nalazi Srbija, zato i očekujem povoljan ishod sastanka za Srbiju.

Lena

pre 2 godine

Nadam se lepim vestima po povratku predsednika iz Sočija.

Ana

pre 2 godine

Vucic se bori za stanovnike KiM i to je za svaku pohvalu!

Milja R

pre 2 godine

Ovo za prvorođeno dete zaista treba pozdraviti.

Hipi

pre 2 godine

Ova vest za prvo dete je mnoge buduce roditelje podstkla!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija